Weekbericht aandelen week 39

- Analyse van de ontwikkelingen op de beurzen van 21 september 2009 tot en met 25 september 2009, samengevat door AEGON Asset Management.

 

Nederland

De AEX Index daalde met 1,83% naar een niveau van 305,63. De enige twee fondsen die afgelopen week een plus noteerden waren KPN en DSM. KPN was de grootste stijger, dit gebeurde naar aanleiding van de bekendmaking van het uitgeven van een 15-jarige obligatielening. Het bedrag van 700 mln. zal gebruik worden voor herfinanciering en algemene bedrijfdoelen. Verliezers waren er alom, maar de grootste verliezer van de week was TomTom. Nadat TomTom het advies door Fortis Bank NL was teruggeschroefd van “buy” naar “hold” ging het aandeel afgelopen week 6,12% onderuit.

 

Europa

Een aantal bedrijven in Europa, waaronder HeidelbergCement en DnB NOR, maakte bekend een aandelenuitgifte te gaan doen om extra geld op te halen en zodoende de balans te versterken. Daarnaast was het belangrijkste financiële nieuws, dat centrale banken hadden aangekondigd de zogenaamde ‘Quantitative Easing’ maatregelen de komende tijd af te bouwen. Hierdoor kwamen alle aandelenmarkten onder druk te staan, de FTSE Eurofirst 300 daalde met 1,9% naar een niveau van 983,37.

 

Verenigde Staten

Tegenvallende huizenverkoopcijfers zorgden ervoor dat aandelen in de bouwsector daalden, zo ging KB Home met maar liefst 7,4% omlaag en was hiermee de aanvoerder van de dalers binnen deze sector. Nadat het cijfer van de verkoop van duurzame goederen tegenviel ging ook de industriële sector onderuit. Dit alles zorgde ervoor dat de Amerikaanse S&P 500 index daalde met 2,3% naar een niveau van 1044,38.

 

Azië

De Aziatische beurzen gingen mee in het sentiment en de beurskoersen doken ook daar in het rood. De Shanghai composite daalde 4.2%, de Hang Seng in Hong Kong daalde 2,8% en de Japanse Nikkei verloor 1%. Ook in Azië was het de industriële sector die de daling aanvoerde. Aluminium Corp. Of China, het grootste productiebedrijf in metaal van het land, ging met 8% omlaag. BHP Billiton Ltd, het grootste mijn exploratie bedrijf, ging met 3% omlaag.