Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Zoekveld

‘2017 is het jaar van de grote veranderingen’

9 januari 2017

door Annieck Verkerk, Redacteur

Op 1 januari maken we traditiegetrouw goede voornemens. Minder roken, meer sporten, vaker op vakantie. Maar hoe staat het met je geldzaken? Aegon-medewerkers vertellen over hun financiële voornemens. Deze keer Petra Marechal (34). Samen met haar man Stefan (40) en tweejarige zoon Sédric is ze in afwachting van hun nieuwe huis én een vierde gezinslid. Of het een jongen of meisje wordt? Dát is de grote vraag! 

Er staat heel wat op stapel voor 2017. Spannend? 

‘Jazeker, dit wordt het jaar van de grote veranderingen. In april ben ik uitgerekend van ons tweede kindje. Dat alleen is al spannend! Daar komt bij dat in maart onze nieuwbouwwoning eindelijk klaar is. Twee weken voor mijn verlof sta ik dus tussen de verhuisdozen. De babykamer inrichten doe ik hierdoor pas op het állerlaatst. Dat is niet erg hoor. Ik ben ontzettend blij dat de baby én Sédric een eigen kamer krijgen én onze walk-in closet niet meer als babykamer hoeft te fungeren.’

Je gaat er in ruimte dus op vooruit?

‘We wonen nu in hartje Rotterdam in een appartement van 70m2. Heel gezellig, maar met de komst van Sédric werd het al snel krap. Nu ik zwanger ben van de tweede, is verhuizen noodzaak. We waren al een tijd op zoek voordat we dit huis aan het water vonden, op steenworp afstand van het centrum van Rotterdam. Ik wilde eigenlijk geen nieuwbouw, maar ja: dit huis heeft álles. Een tuin op het zuiden, aan het water, kindvriendelijke wijk, vlakbij het centrum en vooral: héél veel ruimte!’

Door alle veranderingen veranderen ook je geldzaken. Heb je daar al bij stilgestaan?

‘Stefan en ik hebben afgesproken dat we na de verhuizing om tafel gaan om het nieuwe financiële plaatje duidelijk te krijgen. Wat kost de hypotheek precies ná de hypotheekrenteaftrek? Hoe vallen de energiekosten uit? Momenteel wonen we in een jaren 30-huis waar de gordijnen heen en weer bewegen als het waait. Ons nieuwe huis is goed geïsoleerd en heeft zonnepanelen. Ik hoop dus op een fiks lagere energierekening. Aan de andere kant: de crèche van de baby komt erbij. Tijd dus voor het maken van een financieel overzicht.’

En dan?

‘Als we zelf meer overzicht hebben, gaan we naar een financieel adviseur. Vanaf Sédrics geboorte sparen we voor hem, onder meer voor zijn studie. Dat wil ik ook gaan doen voor de nieuwe telg. Omdat die studie nog zeker 15 jaar op zich laat wachten, wil ik kijken of sparen de beste optie is. Misschien is een deel beleggen wel slim? Ik weet hier wel iets van door mijn baan bij Aegon. Toch wil ik iemand van buiten er eens naar laten kijken. Die is onafhankelijk en let op andere dingen.’

Heb je nog tips voor aanstaande ouders?

‘Toen ik in verwachting was van Sédric gingen we financieel alvast leven alsof hij er al was. We zetten het geld van de crèche bijvoorbeeld al opzij. Hierdoor wenden we langzaam aan het nieuwe uitgavenpatroon. Verder: niet alles hoeft nieuw. We kochten verschillende babyspullen tweedehands. Dat is nog leuk ook, achter dergelijke spullen zit een verhaal én het is beter voor het milieu. Spullen van vrienden lenen is trouwens ook vaak mogelijk. Dat kan je heel wat euro’s schelen!’

Financieel gezond het nieuwe jaar in

Wil jij er in het nieuwe jaar voor zorgen dat je gezin er financieel goed voor staat? Onze handige checklist kan je daarbij helpen. Van pensioen tot verzekeringen: alles komt voorbij. Zo begin je goed voorbereid aan 2017.

Annieck Verkerk, Redacteur
Ik ben Annieck. Iedere dag houd ik mij bezig met het maken van online content, van teksten tot video's. Saaie en lastige geldzaken interessant en toegankelijk maken, vind ik gaaf!