Overslaan en naar de inhoud gaan
Weten wat Aegon met uw informatie doet? Bekijk ons nieuwe Privacy Statement.
Ok

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

sietske en pascal in woonkamer

‘De financiën, dát vond ik best spannend aan het samenwonen’

8 juli 2016

doorAnnieck Verkerk, Redacteur

Een huis kopen én voor het eerst samenwonen: leuk, maar ook héél spannend! Wie doet de afwas? Welke afspraken maak je over geldzaken? Hoe houd je het spannend? Aegon-medewerkers delen samen met hun lover hun ervaringen. Met deze keer: Sietske en Pascal.

Hoe hebben jullie elkaar leren kennen?

Sietske: ‘Bij de voetbalvereniging. Ik vond Pascal meteen een leuke jongen en voegde hem toe op Facebook.’
Pascal: ‘Ja, maar je zei niets tegen me! Dat vond ik echt raar, haha. Toen Sietske een post plaatste op Facebook dat ze spierpijn had, heb ik gereageerd. Vanaf dat moment ging het snel. Na drie weken zijn we gaan daten en een paar maanden later woonden we samen. Eerst even bij mijn ouders, daarna in ons eigen huis.’

Koop of huur? 

Sietske: ‘Koop. De woning staat op naam van Pascal, hij heeft het gekocht.’
Pascal: ‘Ik woonde hiervoor nog thuis, maar verdiende al wel mijn eigen salaris en kon dus flink sparen. Toen dit huis voorbij kwam, op steenworp afstand van mijn ouders, heb ik niet lang getwijfeld.’ Sietske: ‘Soms zeggen mijn vriendinnen: “het huis staat op Pascals naam, als jullie relatie uitgaat, heb jij niets”. Ach, denk ik dan, wij gaan niet uit elkaar. Als het tóch gebeurt, dan voel ik me zo rot dat die financiën niets uitmaken. We hebben wel de afspraak gemaakt dat als het over gaat tussen ons, hij alle grote meubels krijgt en ik de accessoires.’

Konden jullie meteen verhuizen?

Pascal: ‘Echt niet. Het huis werd verkocht door een woningbouwvereniging en was laag geprijsd, maar verkeerde in héél slechte staat. Op de muren stonden kindertekeningen, de trap was paars met geel, de deurklinken kleefden… Alles was oud en vies.’
Sietske: ‘Dat klussen was best pittig. Ik werkte inmiddels vijf dagen per week en al onze vrije tijd staken we in het huis. Het behang afhalen was een vre-se-lijk-e klus. Na een paar maanden was ik er écht klaar mee. Ik kon wel janken. Maar kijk nu eens? Ben zo blij hoe alles er nu uitziet.’

Wat was de grootste uitdaging om samen te wonen?

Sietske: ‘Van tevoren hebben we duidelijke afspraken gemaakt over de huishoudelijke taken. Ik heb bijvoorbeeld een hekel om de vaatwasser in te ruimen. En ik houd niet van rommel. Soms doe ik een test: hoe lang laat Pascal zijn post op de trap liggen? Dat kan weken duren, weet ik inmiddels.’
Pascal: ‘We botsen niet vaak, hoor. Ik laat Sietske gewoon haar gang gaan. Weet je hoe vaak ze de inrichting heeft veranderd? Ik ben de tel kwijtgeraakt. De bank heeft op alle mogelijke manieren gestaan.’ Sietske: ‘Ja, ik houd van afwisseling. Anders wordt het zo saai. Wat ik wel spannend vond aan het samenwonen waren de financiën. Ik moest mijn studieschuld aflossen, maar óók bijdragen aan het huis. Ik ben daarom meer gaan werken om genoeg geld te hebben voor alle kosten én leuke dingen.’

Hoe hebben jullie de geldzaken geregeld?

Pascal: ‘Elke maand storten we allebei 500 euro op een gezamenlijke rekening. Daarvan betalen we de vaste lasten, zoals de hypotheek, water, gas en licht. Voor de boodschappen hebben we een aparte rekening geopend. Hier storten we elke maand 150 euro per persoon op. Dan weten we precies wat we mogen uitgeven in de supermarkt.’ Sietske: ‘Onze eigen betaal- en spaarrekening hebben we gewoon aangehouden. Dan hoef ik mij niet schuldig te voelen als ik ga shoppen met vriendinnen.’

Meer informatie?

Wil jij binnenkort een huis kopen? En wil je net als Sietske en Pascal alles soepel laten verlopen? Bekijk onze speciale Aandacht voor je nieuwe huis-pagina voor handige tips of vraag direct het kosteloze Aandacht voor je nieuwe huis-gesprek aan! Of stel je vraag via Facebook of Twitter.

Annieck Verkerk, Redacteur
Ik ben Annieck. Iedere dag houd ik mij bezig met het maken van online content, van teksten tot video's. Saaie en lastige geldzaken interessant en toegankelijk maken, vind ik gaaf!