Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Zoekveld

‘Het was best spannend om te beleggen’

9 maart 2016

door Redactie | Aegon Blog

Beleggen klinkt voor veel mensen eng en ingewikkeld. Hoe kijk jij daar tegenaan?

'In het begin vond ik het ook spannend om te beleggen. Hoeveel rendement haal je? Krijg je je inleg wel terug? Wat gebeurt er als de markt tegenzit? Hoeveel procent raak je dan kwijt?  Maar zeg eens eerlijk: tegenwoordig levert sparen erg weinig op door de lage rente. Beleggen leek mij een goede manier om wat geld opzij te zetten.'

Hoe heb jij het aangepakt? 

'Om te begrijpen hoe beleggen werkt, ben ik begonnen als actieve belegger. Dat betekent dus zélf alle marktontwikkelingen en beurskoersen in de gaten houden. Geloof me, dat was een dagtaak. Tijdens mijn werk keek ik constant op mijn telefoon om alles te volgen. Daalden de koersen? Hup, dan verkocht ik mijn aandelen. Het was zó erg dat mijn collega’s zeiden: ‘Vincent, blijf er eens bij’. Toen ik na drie maanden mijn inleg van 250 euro had verdubbeld, ben ik gaan fondsbeleggen. Dat bevalt me veel beter. Ik heb geen stress meer, want bijna alles wordt voor me geregeld.'

Dus voor wie actief beleggen abracadabra is, kan beter in de fondsen stappen? 

“Fondsbeleggen past beter bij mij. En het mooie is, je kunt beginnen met kleine bedragen. Hoe het precies werkt? Bij mij wordt wekelijks 10 euro van mijn betaalrekening afgeschreven en op een beleggingsrekening gestort. Experts van Aegon beleggen dat geld in fondsen. Ik handel dus niet zélf in de aandelen. Zo kun je toch beleggen zonder een deskundige te zijn. Wel bepaal ik hoeveel procent van mijn inleg naar welke fondsen gaat en hoeveel risico ik wil lopen.” 

Stel, je gaat je huis verbouwen of wilt een nieuwe auto kopen. Kun je het geld dan ieder moment opnemen?

'Ja, dat kan, maar het is de vraag of dat verstandig is. Met fondsbeleggen behaal je juist rendement als het geld voor de lange termijn vaststaat. Mijn horizon is bijvoorbeeld 39 jaar, als ik met pensioen ga. Nu merk ik niets van de kleine bedragen die worden afgeschreven. Maar als ik 67 ben, heb ik toch een extra potje met geld.'

Laten we eerlijk zijn, met beleggen neem je óók risico. 

'Natuurlijk, de beurs kan zakken en niemand heeft een glazen bol. Schommelingen kunnen er bovendien toe leiden dat je net op het verkeerde moment in- of uitstapt. Maar uit historische gegevens blijkt dat de beurs op lange termijn omhoog gaat. Ik beleg daarom voor een doel in de toekomst én leg wekelijks in. Dat kan al met kleine bedragen. Stel je voor: je stopt met elke dag een koffie halen bij de Starbucks en zet dat geld op een beleggingsrekening. Dan kan die inleg tot een mooi bedrag zijn gegroeid als je met pensioen gaat.' 

Meer informatie?

Wil jij ook geld voor later opzij zetten? Maar weet je niet precies hoe je dat het beste kunt doen? Lees dan snel verder wat de verschillen zijn tussen sparen of beleggen. Als het antwoord op jouw vraag er niet tussen staat, kun je via Facebook of Twitter altijd contact met ons opnemen

 

  • Punt 1
  • Punt 2
Aegon logo
Redactie | Aegon Blog
Aegon biedt wereldwijd zo'n 30 miljoen mensen oplossingen op het gebied van pensioenen, verzekeringen en vermogensbeheer. Omdat we het belangrijk vinden dat je zelf bewust financiële keuzes kunt maken, ontwikkelen we producten die je financieel zelfstandig maken. Met deze blog helpen we je op weg met nieuws en achtergrondinformatie.