Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Zoekveld

‘Mijn zusje wordt nooit financieel zelfstandig’

22 november 2016

door Annieck Verkerk, Redacteur

Een gezin is vaak rennen en vliegen. Logisch dus dat sommige dingen er wel eens bij inschieten. Zoals het regelen van je geldzaken. Aegon-medewerkers vertellen hoe zij het thuis hebben geregeld. Deze keer: Simone Guijt (31) over haar zusje dat nooit financieel zelfstandig kan worden.

Uit wat voor nest kom jij?

Simone: ‘Jan en Thea zijn mijn ouders en Annelies (28) is mijn zusje. Op het eerste gezicht lijken we een doorsnee gezin. Toch gaat het bij ons thuis allemaal nét iets anders: Annelies is autistisch en heeft een verstandelijke beperking. Hierdoor draait veel om haar. Vooral vroeger was dat het geval. Ze ging naar een speciale school en spontane dingen waren onmogelijk. Zo moest een dagje Efteling weken van tevoren worden aangekondigd bij Annelies.’

Hoe was dat voor jou?

‘Achteraf realiseer ik mij dat het best lastig was. Mijn zusje was als kind heel wild en impulsief. Daarom dachten artsen in de eerste instantie dat ze, naast haar verstandelijke beperking, ADHD had. Pas in haar pubertijd werd de diagnose autisme gesteld. Ze had structuur nodig en kon een omgeving met veel prikkels niet verdragen. Dit zorgde binnen ons gezin voor een strak ritme. Ik denk dat ik daarom als puber een enorme losbol was.’

Wanneer liet je het leven van losbol achter je?

‘Rond mijn twintigste besefte ik dat mijn ouders niet het eeuwige leven hebben. Als zij er niet meer zijn, wil ik de zorg voor Annelies op mij nemen. Maar eerlijk is eerlijk: ik ben niet zo’n verzorgend type. Ik kan wél goed praten en onderhandelen. Ik besloot die vaardigheden verder te ontwikkelen zodat ik Annelies kan helpen op sociaal en financieel gebied. Mijn studie sociaal juridische dienstverlening was dan ook een logische keuze.’

Hoe help jij je zusje met geldzaken?

‘Hulpverleners of mensen die op geld uit zijn, kunnen Annelies makkelijk beïnvloeden. Door mijn studie kan ik ervoor zorgen dat Annelies niet uitgebuit wordt of in de schuldhulpverlening terechtkomt. Hoe? Bijvoorbeeld door haar bonnetjes na te leren kijken. Hoeveel geld geef je uit? Hoeveel krijg je terug? Is het dat waard? In de loop der jaren is ze daar heel secuur in geworden. Ze weet precies wat haar inkomsten en uitgaven zijn en ze kan van heel weinig leven. Eén keer in de zoveel tijd gaat ze los op internet en bestelt ze een berg dvd’s en boeken. Daar is ze gek op. Daarna let ze weer op haar geld. Ze doet dat bewust. Dat maakt mij trots.’

Hoe ziet jullie toekomst eruit?

‘Annelies houdt hoogstwaarschijnlijk de rest van haar leven dagbesteding. Dit betekent dat ze onder begeleiding deelneemt aan activiteiten. Zo maakt ze mozaïeken en schildert ze zijden sjaals. Echt heel erg mooi! Bovendien gaat ze naar de Academie voor Zelfstandigheid. Daar leert ze bijvoorbeeld hoe ze voor zichzelf moet koken. Ondertussen zit ik niet stil: onlangs ben ik begonnen met een opleiding voor webredacteur. Uiteindelijk wil ik graag bij een webredactie aan de slag. En heel misschien... schrijf ik samen met Annelies ooit een boek.’

Meer informatie?

Heb jij net als Simone broers of zussen waarvoor je de geldzaken goed wilt regelen? Bekijk dan onze speciale gezinspagina voor handige tips! Of stel je vraag via Facebook of Twitter.

Annieck Verkerk, Redacteur
Ik ben Annieck. Iedere dag houd ik mij bezig met het maken van online content, van teksten tot video's. Saaie en lastige geldzaken interessant en toegankelijk maken, vind ik gaaf! 

1 Reacties

Leuk stukje Simone..de titel klonk niet erg optimistisch..maar vond het juist n heel positief stukje!! Goed bezig meid!! En je zusje ook natuurlijk!!