Skip to main content

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Search form

‘Onze droom: overwinteren in Colombia’

17 oktober 2016

door Redactie | Aegon Blog

Mensen ontmoeten, verhalen horen en talen leren. Als kind wilde de Colombiaanse Pilar Puentes-Téllez al de wereld ontdekken. Tijdens één van haar ontdekkingstochten bezocht ze een festival in Nederland. Oerhollandse Aegon-medewerker Hans van der Hut zag haar: ‘Ik vond Pilar zó mooi, ik móest haar aanspreken!’ Tien jaar later kochten Pilar en Hans een huis in Den Haag. Lees hun verhaal.

Van Colombia naar Den Haag is een grote stap. Hoe begon het?

Pilar: ‘Tien jaar geleden studeerde mijn zus een paar maanden in Nederland. Door haar verhalen overwoog ik om hier mijn PhD te doen. Ik reisde voor drie maanden naar Nederland af om te ontdekken of ik er kon wonen. Op een avond ging ik naar een festival in Den Haag. Daar was Hans.’
Hans: ‘Pilar fotografeerde een band die ik kende. Ik was direct onder de indruk van haar. Om haar aan te kunnen spreken met een goed verhaal verzon ik dat ik de foto’s wilde voor de website van de band. Ze gaf haar e-mailadres. Om niet hopeloos over te komen, wachtte ik twee dagen met mailen. We spraken af en van het een kwam het ander.’

En toen moest Pilar terug naar Colombia?

Pilar: ‘Dat was vreselijk! In twee maanden tijd waren we zó verliefd geworden. Ik besloot voor een PhD in Nederland te gaan. Maar ja... die moest ik eerst vinden.’
Hans: ‘Ondertussen moest ik afstuderen. Ik regelde een afstudeerstage waarbij ik tussendoor op vakantie mocht én mijn gehele afstudeervergoeding vooraf betaald werd. Zo kon ik naar Colombia.’
Pilar: ‘Hierdoor ontmoette Hans al snel mijn familie. Dat was spannend. Zou het nog steeds leuk zijn? Wat zouden mijn ouders van hem vinden? Gelukkig was het fantastisch.’

Hoe regelde je een PhD in Nederland?

Pilar: ‘Dat ging moeizaam. Er was veel concurrentie en het was nadelig dat het contact met de professoren via de mail en Skype verliep.’
Hans: ‘Na negen maanden kwam Pilar naar Nederland. We hadden het idee dat dit het vinden van een PhD eenvoudiger maakte.’
Pilar: ‘Een goede keuze. Ik nodigde mijzelf uit bij een lab van de Universiteit in Groningen. Twee weken later bood de professor mijn een PhD aan.’

En toen?

Hans: ‘Langzaamaan bouwden we samen een leven op in Nederland. We huurden een huis in Groningen, trouwden en kregen dochter Anna.’
Pilar: ‘Toen we Anna kregen, wilden we graag dichterbij onze familie wonen. Werd het Colombia of Nederland? Na veel moeilijke gesprekken kozen we voor Nederland. Hans’ ouders wonen in Den Haag. Dus daar gingen we op zoek naar een huis.’

Hoe verliep die zoektocht?

Hans: ‘We begonnen met een huurhuis. Het plan was om vanuit daar rustig uit te kijken naar een koophuis. Al na een paar maanden tipte mijn broer ons op een prachtig huis in de door ons gewenste buurt.’
Pilar: ‘We wisten goed wat voor huis we wilden én wat het mocht kosten. Dat laatste was en is voor ons belangrijk. We willen financieel de ruimte hebben om ieder jaar naar Colombia te kunnen en één keer per jaar mijn familie naar Nederland te halen.’
Hans: ‘Daarvoor maken we bewust keuzes. Zo hebben we een huis zonder tuin en geen dure auto.’

Jullie zochten gericht een huis. Heb je nog tips voor huizenzoekers?

Hans: ‘De huizenmarkt lijkt momenteel oververhit. Veel mensen bieden over. Dat wilden wij hoe dan ook niet doen. Onze gedachte: bied niet boven je budget, er komt wel iets op ons pad. Dat is een relaxte instelling die ik iedereen aanraad.’
Pilar: ‘Het helpt ook om de verkopende partij te laten weten dat je serieus bent. Tijdens onze eerste bezichtiging ging een aankoopmakelaar mee. Het voelde ietwat overdreven, maar uiteindelijk werkte het in ons voordeel. De verkoper vertrouwde ons.’

Wat zijn de toekomstplannen nu jullie in Nederland gesetteld zijn?

Pilar: ‘Ik zoek momenteel een baan. De Nederlandse taal is hierbij een struikelblok. Ik probeer dit te verbeteren, zo heb ik een taalcoach en zit ik bij een boekenclub. Ik hoop dat ik binnenkort ergens aan de slag kan.’
Hans: ‘Voor de lange termijn hebben we een droom: in de winter in Colombia wonen en ’s zomers in Nederland. Dat zou geweldig zijn!’

Meer informatie?

Wil jij binnenkort een huis kopen? En wil je net als Pilar en Hans alles soepel laten verlopen? Bekijk onze speciale Aandacht voor je nieuwe huis-pagina voor handige tips of vraag direct het kosteloze Aandacht voor je nieuwe huis-gesprek aan! Of stel je vraag via Facebook of Twitter.

Aegon logo
Redactie | Aegon Blog
Aegon biedt wereldwijd zo'n 40 miljoen mensen oplossingen op het gebied van pensioenen, verzekeringen en vermogensbeheer. Omdat we het belangrijk vinden dat je zelf bewust financiële keuzes kunt maken, ontwikkelen we producten die je financieel zelfstandig maken. Met deze blog helpen we je op weg met nieuws en achtergrondinformatie.