Skip to main content

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Search form

‘We hadden een restschuld van bijna 43 duizend euro’

14 oktober 2015

door Redactie | Aegon Blog

De woningmarkt krabbelt langzaam uit het dal. Toch zitten nog ongeveer 900 duizend Nederlandse huishoudens met een hypotheekschuld die groter is dan de waarde van hun woning. Neem bijvoorbeeld Aegon-medewerker Faisal Setoe. “In één jaar tijd hadden we nul biedingen.”

Drie kinderen erbij

“Toen mijn vrouw en ik in 2007 ons eerste huis kochten, waren we dolblij. En net zoals de rest van Nederland dachten wij: ‘als we groter willen wonen, raken we dit huis zó weer kwijt. Geen probleem’. Nou, dat hebben geweten. Toen we een paar jaar later wilden verhuizen, heeft het twaalf maanden te koop gestaan. Zonder resultaat helaas. Je wilt, of beter gezegd moet verhuizen wegens gezinsuitbreiding, maar je kunt geen kant op. Dat is écht een vervelend gevoel! Even terug naar het begin. Wij kochten dus in 2007 een  leuke eengezinswoning in Utrecht, in Leidsche Rijn om precies te zijn. Een rijtjeswoning, van 80 vierkante meter voor 255 duizend euro. We waren de eerste jaren nog met z’n tweeën en hadden zeeën van ruimte. Dat veranderde toen onze kinderen werden geboren. We zijn inmiddels drie stuks verder – ze zijn nu 0, 2 en 4 jaar – en het huis knapt uit zijn voegen.”

Geen biedingen 

‘De eerste poging om ons huis te verkopen, was in 2012. We hadden een vraagprijs van 230 duizend euro, dus 25 duizend minder dan wij ervoor hadden betaald. Het liep geen storm: drie kijkers en nul biedingen. Het was hopeloos. Omdat de woningmarkt muurvast zat en het overduidelijk was dat wij zouden achterblijven met een restschuld, zijn we alvast gaan sparen. Op de 26e van elke maand, als mijn salaris was gestort, ging er automatisch een vast bedrag naar mijn spaarrekening. Natuurlijk, dat is wennen in het begin. Je hebt minder te besteden, maar je went eraan. Dat is dus ook mijn tip voor mensen in dezelfde situatie: zorg dat je voldoende spaart. Zet elke maand automatisch een vast bedrag opzij, dan merk je het zo min mogelijk.’

Restschuld

‘Onze eerste verkooppoging in 2012 mislukte dus en in 2015 probeerden we het opnieuw. En weet je wat? Er waren twintig bezichtigingen. Wat een verschil! De woningmarkt kwam weer in beweging. Na zeven weken verkochten we ons huis voor iets meer dan 212 duizend euro. Ein-de-lijk. Aan de ene kant waren we blij en opgelucht. Aan de andere kant zaten we wel met een flinke restschuld van bijna 43 duizend euro. Gelukkig hadden we inmiddels zelf 30 duizend euro gespaard. Voor het overige bedrag, dus 13 duizend euro, hebben wij een lening afgesloten. En dat lossen wij elke maand beetje bij beetje af. Over een jaar hebben we hopelijk alles afbetaald. Inmiddels hebben wij een nieuwe woning gekocht in Woerden. Ieder kind heeft nu een eigen slaapkamer, en dat is een heerlijk gevoel!’

Meer informatie

Staat jouw huis ook onder water en wil je weten wat jouw mogelijkheden zijn? Je kunt ons bellen of je vraag via Facebook of Twitter stellen. 

Aegon logo
Redactie | Aegon Blog
Aegon biedt wereldwijd zo'n 40 miljoen mensen oplossingen op het gebied van pensioenen, verzekeringen en vermogensbeheer. Omdat we het belangrijk vinden dat je zelf bewust financiële keuzes kunt maken, ontwikkelen we producten die je financieel zelfstandig maken. Met deze blog helpen we je op weg met nieuws en achtergrondinformatie.