Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Zoekveld

“Kopen? Niets voor mij!”

27 september 2016

door Marlies Touburg, Webredacteur

Ik heb heel lang geroepen dat ik geen koophuis wilde. Te duur. Gedoe. En ook nog eens zélf verantwoordelijk zijn voor het onderhoud… Ik zag mezelf al in het weekend de dakgoot schoonmaken of de kozijnen schilderen. Nee, dankjewel. Mijn kersverse man en ik zaten prima in ons huurflatje. Lekker makkelijk. En toch woon ik nu in een koophuis. Hoe dat zo gekomen is? Omdat ik mijn schoenen niet meer kwijt kon…

Toch maar kopen?

Dat flatje werd na een paar jaar toch een beetje krap. Ik droomde van een tuintje. En een badkamer die groter was dan één vierkante meter. Op de particuliere huurmarkt bleek zo’n huis onbetaalbaar. En de hypotheekrente was wel érg laag… Misschien was een koophuis toch een optie? Ik berekende online onze geschatte maximale hypotheek. Het leek erop dat wij genoeg leuke koophuizen konden betalen. Zonder een tophypotheek nodig te hebben. Zodat ik genoeg geld over zou houden voor mijn schoenencollectie. 

Kijken, kijken, (nog) niet kopen

Avonden vol Netflix werden ingeruild voor avonden vol Funda. Zo ontstond een top vijf van veelbelovende huizen. Allemaal met tuintjes en mooie badkamers. Tijdens de Open Huizen Dag hebben we alle kanshebbers bekeken. Na een dag vol verse appeltaart bleven twee huizen over. Die bekeken we een tweede keer, zo kritisch mogelijk. Best lastig: wij zagen onszelf al helemaal in de tuin zitten. Én ik had al een plek voor mijn schoenen in gedachten. Fijn dus, dat er een paar nuchtere familieleden meegingen. 

Wat moesten we zonder onze hypotheekheld?

Je snapt het al: onze koopplannen begonnen serieuze vormen aan te nemen. Dus moesten we naar een hypotheekadviseur. Gladde types, dacht ik. Maar die man bleek echt een held. Als ik iets niet snapte (en dat was vaak), legde hij het geduldig nóg een keer uit. De eerste keer dat we deze hypotheekheld bezochten was voor een vrijblijvend advies. Op zijn verzoek hadden we onze halve administratie meegezeuld. Op basis daarvan berekende hij onze maximale hypotheek. En welke maandlasten daarbij hoorden. 

Nummer 8 bleek ons droomhuis

Nog één laatste bezichtiging en we wisten het zeker: nummer 8 was ons droomhuis. Tijd voor het openingsbod! Tip: plaats een bod niet ’s avonds, want dan giert de adrenaline nog de hele nacht door je lijf. Dat heb ik aan den lijve ondervonden. Gelukkig duurden de onderhandelingen niet lang. Een mens kan niet zoveel korte nachten aan. 

En toen ging het snel

Nadat we het eens waren over de prijs, ging het snel. We maakten een afspraak met de verkopers om het voorlopige koopcontract te tekenen. Heel gezellig was dat. Zij lieten ons foto’s van hun nieuwe huis zien. En wij vertelden wat we aan dit huis zouden veranderen. Iedereen was in jubelstemming, maar ik had een knagend gevoel. Want de financiering moest nog wel geregeld worden. Stel dat dat tóch niet lukte? 

De juiste hypotheek

Niet veel later stonden we dus opnieuw op de stoep bij onze hypotheekheld. Weer bepakt en bezakt met allerlei documenten. Samen kozen we een hypotheek die bij ons paste, bij een partij die we vertrouwden. Die stuurde ons een hypotheekofferte. En op onze beurt stuurden wij onze bankafschriften en het taxatierapport. Nu was het afwachten of de hypotheekverstrekker met ons in zee wilde gaan. Spannend! 

Tijd voor champagne en tripjes naar de bouwmarkt

Na weer een paar slapeloze nachten volgde het verlossende woord: de hypotheek was rond. Tijd voor de laatste stap: de overdracht van de woning. Een paar krabbels en handdrukken verder waren wij de trotse eigenaren van nummer 8. Tijd voor champagne en heel veel tripjes naar de bouwmarkt! Anderhalf jaar verder ben ik nog helemaal gelukkig met ons huis. Mét tuintje. Genoeg plek voor mijn schoenen. En een badkamer die groter is dan één vierkante meter. En die dakgoten? Die doet mijn man…

Marlies Touburg, Webredacteur
Hypotheken, beleggen, pensioen, verzekeren... Ingewikkelde stof. Maar wél heel belangrijk. Als webredacteur bij Aegon ben ik daarom elke dag bezig om deze moeilijke onderwerpen begrijpelijk te maken. In lekker leesbare, heldere teksten. En dat doe ik met veel plezier!