Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Zoekveld

Álles op orde voor Qut, Huigje, IJssel, Tsz, Pup en Ghëarmiangelijanno?

21 september 2016

door Redactie | Aegon Blog

“De geboorte van mijn zoon is één grote roze wolk”, vertelde een vriendin die pas is bevallen van haar eerste kind. Zijn voetjes, handjes, ogen, alles is leuk. Dat hij haar nachten wakker houdt, neemt ze op de koop toe. Een zoon of dochter krijgen, betekent veel geluk. Maar heb je als (aanstaande) ouder ook gedacht aan de financiële zaken? 

Meeste baby’s verwekt in december

Voordat we overgaan op het iets meer serieuze verhaal, eerst wat leuke feiten. In de donkere decembermaand – als het buiten stormt, hagelt en regent – worden in Nederland de meeste baby’s verwekt. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) houdt sinds 1995 cijfers bij hoeveel kinderen ter wereld komen. En wat blijkt? De meest voorkomende geboortedatum is 24 september. Jaarlijks worden in Nederland 175.000 baby’s geboren. Dat zijn er 525 per dag! De gemiddelde leeftijd dat vrouwen hun eerste kind krijgen, is 29,4 jaar. Overigens, de dag waarop de minste kinderen worden geboren, is 1 januari.

Qut, Huigje, IJssel, Tsz, Pup en Ghëarmiangelijanno

Dan het verzinnen van een naam… Vorig jaar stonden bij de meisjes Emma, Sophie en Julia met stip bovenaan. Bij de jongens was dat Luuk, Liam en Lucas. Als je niet wilt dat ‘jouw’ Emma met nog drie andere Emma’s in de klas zit, kun je natuurlijk ook je creativiteit de vrije loop laten. Wat denk je van deze opvallers: Qut, Huigje, IJssel, Tsz, Pup en Ghëarmiangelijanno? Of Kyara-Porsche, J’Chanel, Lishaentely of Providencia? 

Een kind is ook best duur…

Als je net ouder bent geworden of bijna bent, wil je er natuurlijk niet te veel over nadenken. Maar een kind is best duur. Berekeningen tonen aan dat een kind tot het twaalfde jaar ongeveer 50.000 euro kost. Het gaat hierbij niet alleen om kleding, voedsel en speelgoed, maar ook om indirecte kosten voor het gebruik van gas, water en elektriciteit. De praktijk laat zien dat hoe meer een gezin verdient, hoe duurder het kind is. Volgens het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) kost één kind gemiddeld 17% van het besteedbaar inkomen, twee kinderen 26%, drie kinderen 33% en vier kinderen 40%. Stel, jouw gezin heeft een besteedbaar inkomen van 2000 euro per maand. Een voorbeeld:

Nibud: kosten van een kind

… en dan gaan ze studeren

Dan komt er de studieperiode, ook dááraan hangt een flink prijskaartje. Een uitwonende student is volgens het Nibud maandelijks ongeveer 980 euro kwijt aan studieboeken, kleding en vaste lasten, zoals huisvesting. Dat betekent 11.760 euro per jaar. Een thuiswonende student maakt natuurlijk minder kosten. Je kunt dan rekenen op ongeveer 535 euro per maand. Dat is 6.420 euro per jaar.

Wat heb je geregeld als ouder?

Als je alle kosten voor een kind bij elkaar optelt, kom je op een flink bedrag. Het is dus belangrijk om je geldzaken goed te regelen. Óók als jij of je partner plotseling overlijdt... Want wie wil nou niet dat de kinderen gewoon kunnen studeren en in het huis blijven wonen? Veel jonge ouders (76%) weten dat een onverwachts overlijden tot financiële onzekerheid kan leiden, toch hebben maar weinig iets geregeld (25%). Een Overlijdensrisicoverzekering biedt hiervoor een goed vangnet. Bij plotseling overlijden kan deze verzekering natuurlijk geen leed verzachten, maar wel de financiële gevolgen. Dan kunnen je kinderen gewoon het leven leiden dat je ze gunt. En heeft de achterblijvende partner geen geldzorgen.

Meer weten?

Wil jij weten wat een Overlijdensrisicoverzekering kost? Bereken je maandelijkse bedrag. Je bent al verzekerd van € 3,24 per maand. Als je nog vragen hebt, kun je deze altijd stellen via Facebook of Twitter.

 

Aegon logo
Redactie | Aegon Blog
Aegon biedt wereldwijd zo'n 30 miljoen mensen oplossingen op het gebied van pensioenen, verzekeringen en vermogensbeheer. Omdat we het belangrijk vinden dat je zelf bewust financiële keuzes kunt maken, ontwikkelen we producten die je financieel zelfstandig maken. Met deze blog helpen we je op weg met nieuws en achtergrondinformatie.