Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Zoekveld
Augmented reality: niet alleen voor Pokémonjagers

Augmented reality: niet alleen voor Pokémonjagers

9 augustus 2016

door Marlies Touburg, Webredacteur

Sinds de introductie van het spel Pokémon Go kunnen we er niet meer omheen: augmented reality wordt steeds meer onderdeel van ons dagelijks leven. Wat een paar jaar geleden als pure sciencefiction klonk, is nu beschikbaar voor iedereen. En dat is niet alleen interessant voor gamers, maar ook voor verzekeraars. 

Hoe zat het ook alweer?

Augmented reality betekent letterlijk ‘verrijkte werkelijkheid’. Deze techniek legt een virtuele, oftewel denkbeeldige, laag over de echte wereld. Deze virtuele laag kun je zien door de camera van je smartphone of tablet. En zijn zelfs al speciale augmented reality-brillen. Door augmented reality vervaagt de grens tussen echt en virtueel steeds meer. Dat dat voor gevaarlijke situaties kan zorgen, hebben we bij Pokémon GO wel gezien. Sommige spelers gaan zo op in het spel, dat ze geen oog meer hebben voor hun omgeving. 

Interessant voor spelletjes én verzekeraars

Maar is augmented reality alleen iets voor spelletjes? Zeker niet! Steeds meer bedrijven omarmen de techniek. Zo biedt het verzekeraars ook interessante mogelijkheden. Zij kunnen augmented reality gebruiken om schade te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan een app waarmee je je huis op brand- en inbraakveiligheid kunt controleren. Met augmented reality zie je meteen waar de gevaren zitten. En hoe je je huis veiliger kunt maken. 

Schade beoordelen kan sneller en eenvoudiger

Ook bij het opnemen en melden van schade kan augmented reality een uitkomst zijn. Schadegevallen kunnen met augmented reality levensecht worden nagebootst. Dat kan goed van pas komen bij de opleiding van schade-experts. Zij leren zo sneller en beter beoordelen wat de schade is. En moeten deze experts schade opnemen op een gevaarlijke plek? Bijvoorbeeld een ernstig beschadigd gebouw? Dan kunnen drones met augmented reality worden ingezet. De experts hoeven dan niet zelf naar de plek des onheils. 

Je nieuwe auto controleer je zelf

Auto’s en augmented reality zijn een mooie combinatie. Want deze techniek leent zich niet alleen voor routeplanners. Een auto kopen, onderhouden, verzekeren: augmented reality kan het in de toekomst allemaal gemakkelijker maken. Heb je je oog laten vallen op een mooi tweedehandsje? Met augmented reality kun je die zelf controleren. Op basis van het type auto zie je precies welke problemen vaak voorkomen. Komt de auto door jouw keuring, en zie je de aankoop zitten? Dan is de verzekeraar meteen op de hoogte van het type auto dat je wilt kopen. En de staat waarin deze verkeert. En dat kan jou weer een gunstige premie opleveren!

Nu is het nog toekomstmuziek

Kortom, augmented reality veroorzaakt niet alleen schade. Het kan ook schade voorkomen. En helpen om schade te herstellen. Hier liggen dus kansen voor verzekeraars. Veel van dit soort toepassingen zijn nu nog toekomstmuziek. Maar wie weet sluiten we over een aantal jaar bijna alle verzekeringen af met onze augmented reality-bril. Ideaal! Wel die bril even verzekeren…

 

Marlies Touburg, Webredacteur
Hypotheken, beleggen, pensioen, verzekeren... Ingewikkelde stof. Maar wél heel belangrijk. Als webredacteur bij Aegon ben ik daarom elke dag bezig om deze moeilijke onderwerpen begrijpelijk te maken. In lekker leesbare, heldere teksten. En dat doe ik met veel plezier!