Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Blog Beleggen ‘Als je druk bent, schuif je geldzaken sneller vooruit’

‘Als je druk bent, schuif je geldzaken sneller vooruit’

06-06-2019

Drie jonge kinderen, een eigen onderneming én net een nieuwbouwhuis gekocht. Joppe (39) en Linda (37) hebben voor hun gevoel nergens meer tijd voor. Met geldzaken voor later bezig zijn, wordt vakkundig uitgesteld. Of valt dat nog wel mee?

‘Ding dong’. De pakketservice staat voor de deur. Een doos vol billendoekjes is de nieuwste aanwinst. Voor de tweeling. “We hebben weinig tijd om naar de winkel te gaan, dus ik bestel regelmatig online”, verexcuseert Linda zich bijna. “Ik kan hier bijna een afhaalpunt voor de buurt beginnen...”

De enige winkel waar Joppe vaak komt, is zijn eigen fietsenwinkel ‘Stipbike’ in Nijmegen. “Mijn bedrijf groeit hard op het moment. Het geld wat ik verdien, stop ik weer in het bedrijf en in een nieuwe voorraad fietsen. Daar zien we nu financieel niet veel van terug, maar ik haal er een prima inkomen uit. De voorraad fietsen is mijn financiële buffer.”

En sparen jullie voor later? Voor de kinderen bijvoorbeeld?

“Onze droom is om de kinderen later financieel te kunnen ondersteunen”, zegt Linda. “Eerst met studeren en daarna bijvoorbeeld met hun eigen onderneming of een ander initiatief. We zetten nu af en toe iets op de spaarrekening van de kinderen, maar daar halen we bijna geen rendement uit. Dat is zonde als je weet dat we de komende 10-15 jaar dat geld toch niet gebruiken.”

Met het nieuwe huis zijn jullie wel met geldzaken voor later bezig toch?

Joppe: “Absoluut. In 2020 verhuizen we naar een groter nieuwbouwhuis. In 2040 willen we de hypotheek hebben afgelost. Dat is ons doel. Linda had de hypotheek liever voor een langere periode vastgezet, maar dat hebben we uiteindelijk niet gedaan. We hebben gekeken hoe we aan de voorkant de hypotheek zo laag mogelijk kunnen houden. Dat betekent wel dat we eigen geld gaan investeren in de badkamer, keuken en kleine verbouwingen. Op korte termijn gaat een deel van ons spaargeld hieraan op.”

En de rest van het spaargeld is voor het pensioen?

“Ik spaar niet voor mijn pensioen”, zegt Joppe. “Ik ben goed bezig met m’n bedrijf en vertrouw erop dat ik op een andere manier mijn pensioen goed ga regelen. Ik hou wel van een risicootje. Je moet met verstand de randjes opzoeken, anders kom je niet verder. Maar ik ben ook gewoon druk. Misschien schuif ik daarom het nadenken over m’n pensioen ook wel een beetje vooruit.”

Voor Linda is het anders. “Ik heb als ambtenaar bij de Rijksoverheid een stabiel inkomen en mijn pensioen is goed geregeld. Dat geeft rust in de tent.”

Als je van een risicootje houdt, past beleggen dan bij jullie?

“We hebben helemaal geen tijd om zelf te gaan beleggen”, zegt Joppe met een lach. “Ik beleg daarbij nog niet omdat mijn eigen bedrijf nu een hoog rendement heeft. Maar als we ons geld in beheer kunnen beleggen, dan graag duurzaam en lokaal. Als we het niet zelf hoeven bij te houden, scheelt dat tijd.”

Linda heeft zich eigenlijk nog nooit in beleggen verdiept. “Ik weet niet eens met hoeveel geld je überhaupt kunt starten. Kijk, als iemand mij daar inzicht in kan geven, dan zie ik het gewoon als een nieuwe mogelijkheid om ons geld in te investeren. Ik sta ervoor open, als ik het maar begrijp. De kans bestaat dat het meer oplevert dan sparen. En dat maakt het interessant.”

Goed om te weten: Beleggen brengt kosten en risico’s met zich mee. De waarde van je beleggingen kan schommelen. Je kan (een deel van) je inleg kwijtraken. Beleg dan ook alleen met geld dat je een langere tijd niet nodig hebt. Alle informatie hierboven is informatief en is niet bedoeld als individueel advies.

Benieuwd of beleggen bij jou past?

Wil jij je geldzaken voor later goed regelen? En ben je benieuwd of je geld laten beleggen bij jou past? Om je pensioen aan te vullen? Of voor een ander doel? Met Aegon Beheerd Beleggen zet je onze experts aan het werk. Zo heb je zelf niet het gedoe van beleggen, maar op de lange termijn wél het resultaat. Vul de keuzehulp in en bekijk of beleggen bij jou past.

Doe de keuzehulp   Lees meer over Aegon Beheerd Beleggen

Aegon logo
Redactie | Aegon Blog,
Aegon biedt wereldwijd zo'n 30 miljoen mensen oplossingen op het gebied van pensioenen, verzekeringen en vermogensbeheer. Omdat we het belangrijk vinden dat je zelf bewust financiële keuzes kunt maken, ontwikkelen we producten die je financieel zelfstandig maken. Met deze blog helpen we je op weg met nieuws en achtergrondinformatie.