Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Blog Beleggen ‘Beleggen deden we alleen met geld wat we écht konden missen’

‘Beleggen deden we alleen met geld wat we écht konden missen’

28-06-2019

Dat later sneller komt dan je denkt, dat weten Jos en Nel maar al te goed. Voor ze het wisten zat het werkende leven erop. Door te beleggen, af te lossen en te sparen kunnen ze nu heerlijk van hun pensioen genieten. Maar daar moesten ze toen wel het één en ander voor laten. Wat kunnen we leren van hun financiële ervaringen?

Toen jullie dertigers waren, wat was toen jullie situatie?

“We werkten allebei als docent in het onderwijs en woonden in een leuk huurhuis. Begin jaren ‘80 kregen we twee kinderen. Niet lang daarna hebben we twee keer kort achter elkaar een huis gekocht. Het was toen een interessante periode om een huis te kopen. Verder waren we eigenlijk een heel doorsnee gezinnetje.”

Hadden jullie toen ruimte om geld opzij te zetten?

“We hebben in die tijd veel gespaard en afgelost”, vertelt Nel. “We werkten allebei niet fulltime en deden geen ‘rare dingen’. Achteraf had ik best wat ruimer willen leven in die tijd. Veel van ons inkomen stopten we in de spaarrekening, een belegging en de aflossing van de hypotheek. Dat kon alleen omdat we het geld niet echt nodig hadden. Ik had best wat meer op vakantie willen gaan ofzo, maar dan hadden we er nu misschien financieel wat minder onbezorgd bijgezeten.” 

Waarom kozen jullie ervoor om op drie verschillende manieren iets met jullie geld te doen?

“We wilden weinig risico lopen en spreiden”, zegt Jos. “Het leek ons een goed idee om te sparen voor uitgaven op korte termijn, af te lossen om de schuld te verlagen en maandelijks geld in een beleggingsfonds te stoppen om vermogen op te bouwen. Die belegging werd voor ons beheerd. Ik hoefde alleen af en toe te checken wat het rendement deed. Dat hebben we zo’n 16 jaar volgehouden. Toen we het geld nodig hadden voor het huis, waar we nu 10 jaar in wonen, hebben we de belegging gestopt. Het vorige huis hadden we al bijna afgelost, dus we genieten nu van relatief lage hypotheeklasten. En zoals je ziet zitten we er relaxed bij.”

Zo kun je inderdaad lekker genieten van je pensioen..

“Jazeker”, beaamt Nel. “Lage woonlasten zijn heel fijn. Dan hoef je namelijk niet veel uit te geven. Een heel hoog pensioen is dan ook niet nodig. We hadden altijd het idee dat we rond de 60 jaar konden stoppen met werken, maar we hebben er toch voor gekozen om nog even door te gaan. Dat was financieel wat aantrekkelijker.” 

Bespraken jullie dit soort geldzaken vroeger met vrienden?

Nel: “Nou, eigenlijk veel te weinig. Dat was toen zonder het internet allemaal niet zo inzichtelijk. En omdat je dat inzicht niet had, sprak je er ook minder over. Achteraf had ik wel graag willen weten hoe vrienden het hebben aangepakt. We hebben veel op gevoel gedaan en ons af en toe laten adviseren. Ik zou mensen nu aanraden om het er wel met elkaar over te hebben, want er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden.” 

Wat zouden jullie mensen mee willen geven die meer uit hun spaargeld willen halen?

“Nou, dat is eigenlijk heel simpel”, zegt Jos. “Doe alleen iets met het spaargeld dat je écht kunt missen. En dan is het helemaal geen gek idee om te beleggen. Sparen levert nou eenmaal weinig op. Maar beleggen heeft geen zin als je het na een jaar alweer wilt opnemen. Je moet het een paar jaar laten staan. Bovendien is het tegenwoordig veel transparanter waar je in belegt. Ik zou adviseren om te investeren in een groene en eerlijke maatschappij.” 

“Verder doe je er verstandig aan om je hypotheek af te lossen en logisch na te denken”, vult Nel aan. “Doe geen dingen die je zelf niet begrijpt.” 

Benieuwd of beleggen bij jou past?

Heb jij je buffer op orde? En ben je benieuwd of je geld laten beleggen bij jou past? Om je pensioen aan te vullen later? Of voor een ander doel? Met Aegon Beheerd Beleggen zet je onze experts aan het werk. Zo heb je zelf niet het gedoe van beleggen, maar op de lange termijn wél het resultaat. Vul de keuzehulp in en bekijk of beleggen bij jou past!  

Doe de keuzehulp

Goed om te weten: Beleggen brengt kosten en risico’s met zich mee. De waarde van je beleggingen kan schommelen. Je kunt (een deel van) jouw inleg kwijtraken. Beleg dan ook alleen met geld dat je een langere tijd niet nodig heeft. Alle informatie hierboven is informatief en is niet bedoeld als individueel advies.

 

Aegon logo
Redactie | Aegon Blog,
Aegon biedt wereldwijd zo'n 30 miljoen mensen oplossingen op het gebied van pensioenen, verzekeringen en vermogensbeheer. Omdat we het belangrijk vinden dat je zelf bewust financiële keuzes kunt maken, ontwikkelen we producten die je financieel zelfstandig maken. Met deze blog helpen we je op weg met nieuws en achtergrondinformatie.