Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Beleggen risico's
Blog Beleggen Alles wat je wil weten over de risico’s van laten beleggen

Alles wat je wil weten over de risico’s van laten beleggen

29-04-2019

Denk je aan beleggen, dan denk je aan risico’s. En dat klinkt misschien eng. Maar is dat wel zo? We nemen dagelijks deel aan het verkeer en stappen in het vliegtuig naar mooie vakantieoorden. Allemaal situaties waar je ook risico loopt én toch doen we het! Waar het uiteindelijk omgaat, is dat je weet wat de risico’s kunnen zijn en dat je zelf kan bepalen óf en hoeveel risico je neemt. Daarom helpen wij je op weg om de risico’s van beleggen beter te begrijpen.

Beleggen heeft verschillende risico’s

Er zijn verschillende soorten risico’s als het gaat om beleggen. Marktrisico, dat betekent dat de koersen van beleggingen worden beïnvloed door de financiële markten. Of koersrisico, dat betekent dat de koers van je beleggingen voor korte of langere tijd kan schommelen. Kies je ervoor om je geld te laten beleggen? Dan besteed jij deze risico’s uit. Daar houden de experts zich mee bezig. Het enige wat jij moet doen: van tevoren aangeven hoeveel risico jij wilt lopen met jouw geld.

Ben je nieuwsgierig naar de verschillende risico’s? Bekijk dan de informatiewijzer van Aegon Beheerd Beleggen.

Jij geeft van te voren aan hoeveel risico jij wilt lopen

Voordat je je geld laat beleggen, geef jij zelf aan hoeveel risico jij bereid bent te lopen. Je doet dat door eerst een vragenlijst in te vullen. Deze vragenlijst helpt jou om te bepalen hoeveel risico je kan en wil lopen. De vragen die jij moet beantwoorden, gaan over jouw beleggingsdoel, jouw persoonlijke en financiële situatie én je risicohouding. Op basis van jouw antwoorden wordt je beleggingsprofiel bepaald. Dat beleggingsprofiel weerspiegelt welk type belegger jij bent. Vervolgens krijg je het best passende risicoprofiel.

Een risicoprofiel helpt jou het risico te lopen wat bij jou past

Het doel van een risicoprofiel is om jou als belegger niet meer risico te laten lopen dan past bij jouw situatie. En het is voor ons een manier om erachter te komen wat voor type belegger jij bent en om jou te helpen beleggen op een manier die het beste past voor jou. Elke financiële aanbieder kan zijn eigen risicoprofiel opstellen. Daarom heeft de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) de zogenaamde ‘Risicometer Beleggen’. De risicometer biedt beleggers meer duidelijkheid over de risico’s van beleggen en maakt het makkelijker om de verschillende risicoprofielen van verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Je leest een aantal veelgestelde vragen over de Risicometer Beleggen in de informatiewijzer Aegon Beheerd Beleggen.

Je hebt bij Aegon vier verschillende risicoprofielen

Bij Aegon hebben we vier verschillende risicoprofielen: Defensief, Neutraal, Offensief en Zeer Offensief. Met een defensief profiel loop je vrij weinig risico maar wil je wel een hoger rendement kunnen halen dan met sparen. Je bent tevreden met een beperkt rendement. Terwijl met een offensief profiel je wel wat meer risico wilt lopen, mét de mogelijkheid op een beter rendement. Wil je meer weten over de risicoprofielen? Bekijk dan deze pagina.

Je kan in de meeste gevallen kiezen om minder risico te lopen

Bij alle risicoprofielen kan je altijd kiezen om te beleggen met minder risico. Behalve als jouw risicoprofiel ‘Defensief’ is. Dat is het risicoprofiel met het minste risico. Het kan ook zijn dat jouw persoonlijke of financiële situatie verandert, ook dan kan je de risicohouding veranderen. Je bepaalt dan opnieuw welk risicoprofiel bij jouw situatie past. Dit doe je door de vragenlijst opnieuw in te vullen.

Heb je specifieke doelen? Dan gaan wij automatisch minder risicovol voor je beleggen

Als je je geld laat beleggen omdat jij je hypotheek later wilt aflossen of je pensioen wilt aanvullen, dan bouwen wij het risico naarmate je dichterbij je doeldatum komt automatisch voor je af. Dat betekent dat wij minder risicovol gaan beleggen om ervoor te zorgen dat jouw beleggingen wat stabieler blijven. Je kan er ook zelf voor kiezen om aan het eind van jouw beleggingstermijn minder risicovol te beleggen. Dit geef je dan ook aan in de vragenlijst.

Benieuwd of beleggen bij jou past?

Heb jij je buffer op orde? En ben je benieuwd of je geld laten beleggen bij jou past? Om je pensioen aan te vullen? Of voor een ander doel? Met Aegon Beheerd Beleggen zet je onze experts aan het werk. Zo heb je zelf niet het gedoe van beleggen, maar op de lange termijn wél het resultaat. Vul de keuzehulp in en bekijk of beleggen bij jou past.

Doe de keuzehulp   Lees meer over Aegon Beheerd Beleggen

 

Goed om te weten: Beleggen brengt kosten en risico’s met zich mee. De waarde van je beleggingen kan schommelen. Je kan (een deel van) je inleg kwijtraken. Beleg dan ook alleen met geld dat je een langere tijd niet nodig hebt. Alle informatie hierboven is informatief en is niet bedoeld als individueel advies.

Sadia Shirriff,
Redacteur
Ik ben communicatiespecialist bij Aegon. Ik houd me elke dag bezig met het begrijpelijk maken van onze ingewikkelde informatie. Zowel in onze brieven en e-mails als op de website. Ik vind het heel interessant om me te verplaatsen in onze klanten. En als ik er ook nog een beetje creativiteit op los kan laten, ben ik in mijn element!