Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Jeroen Vetter
Blog Beleggen “Beleggen is net als deelnemen in het verkeer: hou je aan de regels, dan bereik je jouw eindbestemming”

“Beleggen is net als deelnemen in het verkeer: hou je aan de regels, dan bereik je jouw eindbestemming”

02-05-2019

Waarom zou je moeten beleggen? Je zet al elke maand netjes een bedrag apart op je spaarrekening. Dat zou toch voldoende moeten zijn? Jeroen Vetter, hoofd van het Investment Office bij Aegon legt jou uit waarom en wanneer beleggen verstandig kan zijn en dat je geld laten beleggen echt niet zo eng hoeft te zijn.
 

Beleggen náást sparen, hoe zit dat?

“Sparen doe je eigenlijk om een buffer te hebben. Je wilt geld hebben waar je direct bij kan. Bijvoorbeeld als je wasmachine kapot gaat. Het hebben van een spaarbuffer zorgt voor financiële rust. Maar als je geld nodig hebt voor spullen of doelen die wat verder weg liggen, is sparen alleen vaak niet voldoende. Daarnaast is in mijn ogen de noodzaak om te beleggen groter geworden omdat de spaarrente is gedaald.”
 

Je ‘moet’ dus wel gaan beleggen als je genoeg spaargeld hebt?

“Als je kijkt naar wat een pak melk nu kost en wat het over 20 jaar gaat kosten, is dat meer dan nu. Blijf je het geld wat je later nodig hebt, sparen dan wordt je koopkracht minder. Je kan dan in de toekomst niet dezelfde dingen kopen en doen als nu. Sparen biedt zekerheid, maar je geld kan meer waard worden door te beleggen. Heb je dus voldoende spaargeld voor de korte termijn? Dan is het verstandig om voor de lange termijn te gaan beleggen. Want anders spaar je je ‘arm’.”
 

Waarom zou je kiezen voor láten beleggen?

“Heel veel mensen beseffen dat ze iets moeten doen met hun geld naast sparen. En ze willen wel beleggen, maar willen dat helemaal niet zelf doen. Ze kennen de beelden en verhalen van beleggers die continu achter hun scherm de beurs in de gaten houden. Nou, voor die groep mensen is beheerd beleggen de oplossing. Je laat het beleggen over aan de experts.”
 

Hoe begin je met beleggen?

“Je begint met het bepalen van een doel. De drie meest voorkomende redenen zijn:

  1. Je wilt een algemene pot voor later. Je hebt dan niet een heel specifiek doel.
  2. Je wilt opbouwen voor je pensioen later. Dit kan door je pensioentekort aan te vullen. Of je pensioen extra aan te vullen. Zodat je een ruimer pensioen hebt later, of zodat je eerder kan stoppen met werken.
  3. Je wilt genoeg geld hebben zodat je je hypotheek kan aflossen later.

Heb je je doel bepaald? Stel dan vast hoeveel je eenmalig én periodiek kan inleggen.”
 

Hoe gaat beleggen bij Aegon in zijn werk?

“Je geld laten beleggen bij Aegon is heel eenvoudig. Jij hoeft zelf niet aan de knoppen te zitten, dat doen onze experts voor jou. Maar voordat zij kunnen beleggen voor jou, vul je onder andere een vragenlijst in. Zo bepalen we welk type belegger je bent en welk risico het beste past bij jouw situatie. Daarna stort je het bedrag wat je eenmalig wilt inleggen. Stort daarna het liefst ook periodiek bij. Vervolgens gaan onze experts aan de slag voor jou!”
 

Hoe zit het dan met de risico’s?

“Beleggen is net als autorijden. Als je je aan de verkeersregels houdt om veilig van A naar B te komen, dan kom je wel aan bij B. Maar als je je niet aan de verkeersregels houdt, dan is de kans groot dat je schade oploopt. En met beleggen is het precies hetzelfde, daar gelden ook een aantal regels zoals: je moet niet aan het geld zitten als het even tegenzit, en beleggen doe je voor de langere termijn. Houd je je aan die regels, dan kom je zo veilig mogelijk bij je einddoel.”
 

De markten storten ineens in, moet ik zenuwachtig worden?

“Nou, ik snap heel goed dat mensen er zenuwachtig van kunnen worden. Het is natuurlijk niet leuk als je het geld waar je hard voor werkt minder waard ziet worden. Maar net als het weer heeft beleggen ook seizoenen. Jij gaat toch ook niet als het zomer wordt ineens in paniek je winterkleding verkopen? Bij beleggen laten die seizoenen zich alleen minder makkelijk voorspellen. Tijd is een belangrijke factor, dus beleg altijd voor minimaal vijf jaar. En zorg dat er minder risicovol wordt belegd tegen de tijd dat je het geld wilt opnemen, zo worden de schommelingen van de markt opgevangen. Bij Aegon Beheerd Beleggen kan je dat aangeven. Zo hoef jij er zelf niet over na te denken.”
 

Aandelen, obligaties… Kun je tóch beleggen als die termen abracadabra zijn?

"Is dat wel zo abracadabra? Het woord aandeel is heel abstract, maar je bent eigenlijk mede-eigenaar van een bedrijf als je belegt in aandelen. En obligaties zijn leningen. We beleggen ook in beursgenoteerden bedrijven die producten maken waar je dagelijks mee te maken hebt. Zoals bijvoorbeeld als je belt met je iPhone, of als je Nespresso drinkt en betaalt met je Visa card nadat je zojuist online iets hebt gekocht bij Amazon. Wij beleggen onder andere in deze bedrijven die deze producten maken. En uiteindelijk hoef jij niet zélf te bepalen waar je in belegt, dat doen onze experts voor je."
 

Hoe zit het nou eigenlijk met de kosten van beleggen?

"Net als alles in het leven, kost beleggen geld. De beleggingen moeten worden gekocht en soms verkocht. Dat zijn transacties en die kosten geld. En je hebt experts nodig om de beleggingen te beheren en markten te analyseren. Daar betaal je een beheervergoeding voor. Aegon belegt heel veel geld in Nederland voor miljoenen klanten, daarom kunnen wij de kosten laag houden. En door die lage kosten, kan het jou meer opleveren. Elke euro minder kosten, levert je een euro meer rendement op."
 

 Wat is jouw gouden tip als je wil gaan beleggen?

"Mijn enige, echte gouden tip is dat je niet vroeg genoeg kunt beginnen met beleggen. Als iedere 18-jarige elke dag een euro apart zou zetten en het bedrag dat je zelf apart zet laat meegroeien met je salaris dan heeft niemand een pensioentekort. De meeste mensen overschatten namelijk wat ze op korte termijn denken te bereiken met beleggen: snel rijk worden en snel rendement maken. En onderschatten volledig wat het langetermijneffect van rente op rente is bij beleggen en hoe krachtig dat is. Dat betaalt zich op lange termijn uit."
 

Benieuwd of beleggen bij jou past?

Heb jij je buffer op orde? En ben je benieuwd of je geld laten beleggen bij jou past? Om je pensioen aan te vullen? Of voor een ander doel? Met Aegon Beheerd Beleggen zet je onze experts aan het werk. Zo heb je zelf niet het gedoe van beleggen, maar op de lange termijn wél het resultaat. Vul de keuzehulp in en bekijk of beleggen bij jou past.

Doe de keuzehulp   Lees meer over Aegon Beheerd Beleggen

Goed om te weten: Beleggen brengt kosten en risico’s met zich mee. De waarde van je beleggingen kan schommelen. Je kan (een deel van) je inleg kwijtraken. Beleg dan ook alleen met geld dat je een langere tijd niet nodig hebt. Alle informatie hierboven is informatief en is niet bedoeld als individueel advies.

Sadia Shirriff,
Redacteur
Ik ben communicatiespecialist bij Aegon. Ik houd me elke dag bezig met het begrijpelijk maken van onze ingewikkelde informatie. Zowel in onze brieven en e-mails als op de website. Ik vind het heel interessant om me te verplaatsen in onze klanten. En als ik er ook nog een beetje creativiteit op los kan laten, ben ik in mijn element!