Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Sparen of beleggen?
Blog Beleggen Sparen en beleggen: wanneer doe je wat?

Sparen en beleggen: wanneer doe je wat?

07-06-2019

Nederlanders zijn echte spaarders. Maar is dat tegenwoordig wel de beste manier om geld op te bouwen? Zeker als het gaat om geld wat je over een tijd pas nodig hebt. Je wilt natuurlijk wel dat je geld voor je werkt. Dan kan je geld laten beleggen een betere keuze zijn. Maar wanneer doe je nou wat?

Sparen om je buffer op orde te hebben

Je kent het wel: je wasmachine gaat ineens stuk. Of je auto heeft ineens panne. Met wat spaargeld op je rekening kan je dit soort onverwachte uitgaven goed opvangen. Omdat je het geld op ieder moment nodig kan hebben, is sparen ideaal. Er zijn vrij weinig spelregels bij sparen. Je kan er snel en makkelijk bij. Alleen is de huidige spaarrente erg laag. Dus je haalt niet meer uit je geld door het op een spaarrekening te zetten. Voor de korte termijn misschien niet zo erg, maar op de lange termijn wil je natuurlijk wel dat je geld groeit.

Wist je dat het Nibud een tool heeft waarmee je kan berekenen of je genoeg buffer hebt? Doe de buffercheck om hier achter te komen!

Geld voor later opbouwen? Dan kan beleggen een verstandige keuze zijn

Zoals je net las, de spaarrente is laag en dat is al een hele tijd zo. Door je geld alleen te sparen, bouw je dus misschien niet voldoende op voor later. En als je een flinke spaarpot hebt, kan het zijn dat je geld zelfs minder waard wordt door inflatie en vermogensbelasting wat je betaalt. Je geld beleggen kan daarom het overwegen waard zijn, vooral voor geld wat je later pas nodig hebt. Denk hierbij aan geld voor later om je hypotheek af te lossen of je pensioen aan te vullen.

Het verschil tussen sparen en laten beleggen

Het grootste verschil tussen sparen en laten beleggen zit in de risico’s die je loopt. Bij beleggen liggen de risico’s hoger en zijn het andere risico’s dan bij sparen. Dat klinkt misschien eng maar in dit artikel lees je dat dat niet zo hoeft te zijn! En daartegenover staat dat ook de rendementen bij beleggen hoger kunnen liggen dan bij sparen. Vooral als je gaat beleggen voor een langere tijd. Wil je meer weten over de voordelen en nadelen van sparen en beleggen? Check dan deze pagina!

Je geld laten beleggen of sparen? Doe het allebei!

In de meeste gevallen is een combinatie van beiden varianten een goede optie. Sparen om je buffer op orde te hebben. Heb je vervolgens voldoende buffer? Laat dan het geld wat je over hebt beleggen. Doe dat dan ook voor een minimale periode van 5 à 10 jaar. Zo spreid je over een langere periode de risico’s. En je kan zelfs minder risicovol laten beleggen als je weet wanneer je het geld voor later nodig hebt. Sparen zorgt dus voor zekerheid en een financiële buffer voor nu. En beleggen kan op de lange termijn zorgen voor een hoger rendement.

Benieuwd of beleggen bij jou past?

Heb jij je buffer op orde? En ben je benieuwd of je geld laten beleggen bij jou past? Om je pensioen aan te vullen later? Of voor een ander doel? Met Aegon Beheerd Beleggen zet je onze experts aan het werk. Zo heb je zelf niet het gedoe van beleggen, maar op de lange termijn wél het resultaat. Vul de keuzehulp in en bekijk of beleggen bij jou past!  

Doe de keuzehulp

Goed om te weten: Beleggen brengt kosten en risico’s met zich mee. De waarde van je beleggingen kan schommelen. Je kunt (een deel van) jouw inleg kwijtraken. Beleg dan ook alleen met geld dat je een langere tijd niet nodig heeft. Alle informatie hierboven is informatief en is niet bedoeld als individueel advies.

 

Sadia Shirriff,
Redacteur
Ik ben communicatiespecialist bij Aegon. Ik houd me elke dag bezig met het begrijpelijk maken van onze ingewikkelde informatie. Zowel in onze brieven en e-mails als op de website. Ik vind het heel interessant om me te verplaatsen in onze klanten. En als ik er ook nog een beetje creativiteit op los kan laten, ben ik in mijn element!