Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Goals setter
Blog Beleggen Van #goalsetter naar #goalgetter: financiële doelen bepaal je zó

Van #goalsetter naar #goalgetter: financiële doelen bepaal je zó

07-05-2019

Grootse, meeslepende voornemens voor ‘later’: ik heb ze in overvloed. Een rondreis door Amerika of een nieuwe keuken… En niets fijner dan een hele avond inspiratie opdoen op Instagram (#dreamkitchen #americannature). Maar het blijft altijd bij voornemens. Want al mijn voornemens kosten #veelgeld.

Een voornemen is nog geen financieel doel

Plannen in overvloed dus, maar geen concrete doelen. En zo’n doel heb ik wél nodig als ik mijn dure voornemens wil uitvoeren. Een voornemen is bij mij altijd vaag. Een doel is veel duidelijker en bovendien onmisbaar bij de uitvoering van die mooie voornemens. Zo’n financieel doel kan trouwens ook iets minder Instagram-waardig zijn. Zoals extra pensioen opbouwen of de hypotheek aflossen.

Tijd voor actie!

Ik vind dat het maar eens afgelopen moet zijn met dromen. Tijd om van #goalsetter naar #goalgetter te gaan, om even in Insta-termen te blijven. Daarom heb ik een stappenplan gemaakt. Ik deel ‘m graag met je:

  1. Zet je voornemens eens op een rijtje, van klein naar groot. Bepaal welk plan de meeste prioriteit heeft. Loop je écht warm voor dat plan? En zo ja, waarom dan? Deze motivatie is belangrijk om je financiële doel uiteindelijk te bereiken. Ook als dat wat langer duurt.
  2. Breng je inkomsten en uitgaven eens in kaart. Hou je elke maand geld over? Top! Dat kun je gebruiken voor je doel. Maar let op: hou altijd een buffer aan voor onverwachte uitgaven.
  3. Bekijk daarna hoeveel geld je nodig hebt voor je doel. Hoeveel maanden of jaren gaat het duren om dit bedrag bij elkaar te sparen? Maak hiervan een tijdlijn. En zet daar ook een deadline op! ‘Later’ is te vaag, en komt bovendien altijd sneller dan je denkt.
  4. Bedenk hoe je je doel gaat bereiken. Stop je elke week een euro in een spaarvarken? Moet je flink in je uitgaven snijden? Of ga je beleggen? Schrijf op wát je precies gaat doen en laten. Maak het heel concreet. Bijvoorbeeld: voortaan haal ik één keer per week koffie op het station in plaats van elke dag.
  5. En tot slot: treat yo self! Deel je doel op in kleinere financiële doelen. En beloon jezelf als je een van die doelen hebt bereikt. Maar niet met een uitbreide winkelsessie natuurlijk.

Bereik je doel met Beheerd Beleggen

Dacht je bij het lezen van het woord ‘beleggen’ meteen: nope, niks voor mij? Snap ik – dat had ik eerst ook. Maar beleggen kan op veel verschillende manieren. En je doet het altijd náást sparen. Geen zin om dagelijks de beurzen te volgen? Overweeg dan Aegon Beheerd Beleggen. Je financieel adviseur kan je hier meer over vertellen. Snel checken of beleggen iets voor jou is? Met de keuzehulp van Aegon weet je het in 5 korte vragen.

Doe de keuzehulp

Marlies Touburg,
Webredacteur
Hypotheken, beleggen, pensioen, verzekeren... Ingewikkelde stof. Maar wél heel belangrijk. Als contentspecialist bij Aegon ben ik daarom elke dag bezig om deze moeilijke onderwerpen begrijpelijk te maken. In lekker leesbare, heldere teksten. En dat doe ik met veel plezier!