Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Zoekveld

De Jubelton komt terug

15 november 2016

door Marlies Touburg, Webredacteur

Jubelton. Heeft u daar weleens van gehoord? Zo werd de ton genoemd die ouders hun kinderen in 2013 en 2014 belastingvrij mochten schenken. Een feest om te ontvangen én geweldig om te kunnen schenken. Dat verklaart de vrolijke bijnaam. Goed nieuws: de Jubelton komt terug!

 

Hoe is de Jubelton ontstaan?

In 2013 en 2014 was de Jubelton een tijdelijke maatregel om de woningmarkt uit het slop te halen. Ouders mochten hun kind een belastingvrije schenking doen van een ton. Op twee voorwaarden: het geld moest gebruikt worden om een eigen woning te kopen of verbouwen. Daarnaast moest de ontvanger tussen de 18 en 40 jaar oud zijn. Hoewel de maatregel een groot succes was, is hij in 2015 afgeschaft.

 

Dit is de nieuwe Jubelton

Maar de Jubelton komt in januari 2017 terug. En dit keer is het geen tijdelijke maatregel. Het is de bedoeling dat eigenwoningbezitters met deze schenking hun eigenwoningschuld sneller terugbetalen. Ook nu moet de Jubelton dus worden gebruikt voor een koophuis. Voor de aankoop of verbouwing bijvoorbeeld. Of voor het aflossen van de hypotheek of een restschuld. En ook voor het afkopen van de erfpacht.

 

De nieuwe Jubelton is er voor iedereen

De ‘oude’ Jubelton kon alleen door ouders aan hun kinderen worden geschonken. Bij de nieuwe versie is dat anders. U mag iedereen eenmalig belastingvrij een ton schenken. En het bedrag mag u ook over 3 opeenvolgende jaren spreiden. Een lager bedrag schenken mag natuurlijk ook!

 

3 dingen om rekening mee te houden

1. Pas op met andere schenkingen

Heeft u al eerder gul geschonken? En wilt u in hetzelfde jaar dezelfde persoon blij maken met een Jubelton? Haal dan het bedrag van de eerdere schenking van de jubelton af. Anders moet de ontvanger alsnog schenkbelasting betalen. Dit geldt alleen als beide schenkingen naar dezelfde persoon gaan, in hetzelfde jaar.

 

U kunt misschien gebruikmaken van een overgangsregeling

Heeft u in 2015, 2016 of vóór 2010 al gebruikgemaakt van een verhoogde vrijstelling? Dan geldt voor u een overgangsregeling. Lees alle informatie over deze overgangsregeling.

 

2. Benut de schenking binnen 2 jaar

De gelukkige ontvanger van een Jubelton moet dit bedrag binnen 2 jaar gebruiken voor een koophuis. Anders moet de ontvanger er alsnog belasting over betalen. En dan valt er weinig te jubelen.

 

3. Bekijk de hypotheekvoorwaarden

Extra aflossen op de hypotheek is niet altijd gratis. De meeste geldverstrekkers hebben een grens. Onder die grens kan een huizenbezitter kosteloos extra aflossen. Maar wil iemand meer aflossen? Dan komen er kosten bij. De maximale kosteloze aflossing per kalenderjaar staat in de hypotheekvoorwaarden. De ontvanger van de Jubelton doet er dus goed aan deze voorwaarden na te lezen. Anders kunnen de kosten flink tegenvallen.

 

Meer weten?

Een ton schenken, dat doet u niet zomaar. Lees daarom meer over belastingvrij schenken op de website van de Belastingdienst. Of neem contact op met een adviseur.

Marlies Touburg, Webredacteur
Hypotheken, beleggen, pensioen, verzekeren... Ingewikkelde stof. Maar wél heel belangrijk. Als webredacteur bij Aegon ben ik daarom elke dag bezig om deze moeilijke onderwerpen begrijpelijk te maken. In lekker leesbare, heldere teksten. En dat doe ik met veel plezier!

1 Reacties

Ons is ooit een Vliegwiel aangesmeerd door Aegon, zodat we de studie en eventueel een aankoop voor een huis voor onze kinderen konden kopen. Aangesmeerd door een tussenpersoon die er geen verstand van had, net als ons. Alleen wij zijn 4000 euro lichter, geen spaarpotje voor de studie van de kinderen, geen extra voor de aankoop van hun eerste huis.............niks. Wij jubbelen niet, wij ergeren ons dood aan die reclame van Aegon waarbij een man over de zwangere buik van zijn vrouw strijkt en oh wat regelt Aegon het allemaal goed voor dat kleintje. Nou, inmiddels is ons kleintje 17, student en nu al met een dikke schuld. Hulde aan Aegon! Oh ja, we hebben dat Vliegwiel onder dwang afgekocht, want ja, we hadden toch getekend voor wat later bleek AANDELEN!!!! Ons is maar één ding verteld, hiermee zit je goed.