Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Zoekveld

De keuze van Corné de Koning

6 september 2016

door Redactie | Aegon Blog

'We hebben zeker kans op een medaille.'

Paralympiër Corné de Koning (26) roeit slechts drie jaar en gaat in de gemengde dubbeltwee met Esther van der Loos naar Rio de Janeiro. Na drie keer een vijfde plaats bij een WK lonkt nu het podium. “De verschillen in ons veld zijn minimaal. We hebben zeker kans op een medaille.”

De Bosbaan of het Havenkanaal in Goes?

“Het klinkt heel gek, maar als ik moet kiezen, ga ik toch voor het Havenkanaal in Goes. De Bosbaan is natuurlijk een geweldige plek om te trainen en we hebben er alle faciliteiten, maar het is twee kilometer rechtuit. Vrij saai dus. In Goes kan ik vijf kilometer lang ongestoord roeien zonder iemand of iets tegen te komen. Zeker in de vroege ochtend is dat heerlijk. Toen ik begon met roeien in Goes, kwam ik uit bij de plaatselijke roeivereniging Scaldis. Het is een heel kleine club, maar ik heb er desondanks veel aan. Er zijn een paar fanatieke roeiers. Een man van 70 roeit elke ochtend om 8.30 uur in zijn skiff en ik sluit me regelmatig bij hem aan. Omdat ik vanwege mijn handicap mijn benen niet kan gebruiken en hij wel, moest ik eerst hard doorroeien om hem bij te houden. Inmiddels ga ik sneller.”  

Rolstoelhockey of roeien?

“Ik ben oorspronkelijk met rolstoelhockey begonnen en heb dat jaren met veel plezier gedaan. Hoewel ik nu al drie seizoenen fanatiek roei, heb ik wel pas vorig jaar mijn lidmaatschap opgezegd. Maar ik kan met volle overtuiging zeggen dat roeien toch écht meer mijn sport is. Daarin kan ik meer mijn grenzen opzoeken. En het buiten fanatiek sporten, geeft een gevoel van vrijheid. Ik wist oorspronkelijk niets van roeien. Ik was wel vrij sterk en hield van krachttrainen. Maar de roeimachine in de sportschool was een cardio-apparaat en dat vond ik zonde van mijn tijd. Ik ging liever bankdrukken. Toevallig hadden we een teamuitje met het hockeyteam en gingen we roeien. Het viel op dat ik er talent voor had. Toen is het balletje gaan rollen.”

Kracht of techniek?

“De makkelijkste weg is om voor kracht te kiezen. Op basis daarvan ben ik in het roeien gekomen en dat blijft mijn sterkste punt. In het begin had ik echt nul efficiency. Ik ben inmiddels enorm verbeterd en heb veel plezier als ik iets technisch goed onder de knie krijg. Maar ik merk ondertussen dat mijn partner Esther dingen veel sneller oppikt en dat haar bewegingen soepeler gaan. Als ik even niet oplet, krijgt bij mij kracht toch de overhand en dat is niet altijd de beste oplossing.”   

Aegon logo
Redactie | Aegon Blog
Aegon biedt wereldwijd zo'n 30 miljoen mensen oplossingen op het gebied van pensioenen, verzekeringen en vermogensbeheer. Omdat we het belangrijk vinden dat je zelf bewust financiële keuzes kunt maken, ontwikkelen we producten die je financieel zelfstandig maken. Met deze blog helpen we je op weg met nieuws en achtergrondinformatie.