Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Zoekveld

De keuze van Olivier Siegelaar

4 juli 2016

door Redactie | Aegon Blog

Afgelopen weekeinde won Olivier Siegelaar met de Holland Acht de prestigieuze Henley Royal Regatta, de oudste roeiwedstrijd ter wereld. De 29-jarige Amsterdammer maakt zich na Peking en Londen op voor zijn derde Olympische Spelen, waar hij eindelijk wil oogsten.

Berkeley of Delft?

“Lastig. Nadat ik in Heemstede ben opgegroeid, kwam ik bij toeval terecht in Delft. Eigenlijk wilde ik naar Amsterdam, maar daar bleek geen geschikte studie te zijn. Toen heb ik me – zonder ooit in Delft te zijn geweest – ingeschreven voor Werktuigbouwkunde. Ik kwam daar als eerstejaars student en was zo groen als gras. Via via kwam ik in een studentenhuis en rolde ik het studentenleven in. Ik roeide bij Laga, maar niet op het niveau van nu. Na de Olympische Spelen van 2008 ben ik naar de University of California gegaan in Berkeley om te roeien én te studeren. Daar was het heel anders. Ik was ouder en wist beter wat ik wilde. De vier jaren die ik daar zat, waren heel intens. Mijn leven bestond uit keihard studeren en trainen. Niet te vergelijken met mijn tijd in Delft.”

Olympisch goud of het winnen van de Boat Race tussen Oxford en Cambridge?

“Als je het rationeel bekijkt, is het natuurlijk olympisch goud. Daar ben ik al twaalf jaar mee bezig, dus daar heb ik veel meer tijd in geïnvesteerd. Ik ben voor volgend jaar aangenomen bij de universiteit van Oxford voor een Master of Business Administration. De Boat Race is voor mij een kers op de taart, maar dit evenement is niet rationeel uit te leggen. Het kent veel meer tradities. Langs de kant staan 250.000 mensen en 15 miljoen mensen volgen het via televisie. Ik denk dat slechts een fractie daarvan onze olympische finale bekijkt. En dat terwijl het niveau een stuk lager is.”

TV-serie Breaking Bad of filosofieboeken van Spinoza?

“Dat is makkelijk, want ik heb geen televisie. Ik heb wel eens een serie gekeken en na één aflevering wil je meteen de volgende zien. Voordat je het weet, heb je zes uur van je leven vergooid aan het kijken van iets onzinnigs. Sindsdien probeer ik mijn tijd beter te besteden. Zeker nu ik voor de Spelen niet meer werk. Ik lees vooral non-fictie. Toen ik in Amerika zat veel over de politiek daar, vooral omdat het me fascineerde hoe slecht het land er aan toe was. Daarna heb ik – omdat ik er weinig van begreep – veel gelezen over het Midden-Oosten en nu zit ik in de filosofiehoek. Tijdens trainingskampen grijpt iedereen vaak snel naar zijn telefoon, maar ik probeer dat te beperken. De mobiele telefoon is dodelijk voor je creativiteit en hersenactiviteit.”    

Aegon logo
Redactie | Aegon Blog
Aegon biedt wereldwijd zo'n 30 miljoen mensen oplossingen op het gebied van pensioenen, verzekeringen en vermogensbeheer. Omdat we het belangrijk vinden dat je zelf bewust financiële keuzes kunt maken, ontwikkelen we producten die je financieel zelfstandig maken. Met deze blog helpen we je op weg met nieuws en achtergrondinformatie.