Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Zoekveld

Een verzekering voor je Pokémon?

19 juli 2016

door Marlies Touburg, Webredacteur

Sinds een paar dagen gebeuren er vreemde dingen. Hordes mensen schuifelen over straat, verdiept in hun telefoon. Soms hoor je ze wonderlijke namen mompelen: Jigglypuff, Pikachu, Rattata… Mocht het je ontgaan zijn: Pokémon GO is een rage. Het computerspelletje uit de jaren ‘90 heeft een comeback gemaakt. Gotta catch ’em all, met behulp van augmented reality.

Augmented watte?

Waarom lopen al die Pokémon-spelers gewapend met hun telefoon over straat? Omdat je met dit spel Pokémon moet vangen in de echte wereld. Je kijkt door de camera van je smartphone, en overal duiken Pokémon op. Op je balkon, in het park, en zelfs in het politiebureau. Hoe dat kan? Augmented reality, letterlijk ‘verrijkte werkelijkheid’. Hiermee wordt een virtuele laag over de echte wereld gelegd. Dit kan met de camera van je smartphone, maar ook met een augmented reality-bril zoals de Magic Leap of de HoloLens van Microsoft.

Eindeloze mogelijkheden

De mogelijkheden van deze technologie zijn eindeloos. Neem nu voorwerpherkenning. Je kijkt naar een restaurant door een augmented reality-bril en ziet gelijk online recensies. Het klinkt als sciencefiction, maar de toepassingen worden steeds breder en geavanceerder. In de toekomst zullen brillen met augmented reality waarschijnlijk heel normaal zijn. 

Niet alleen voor spelletjes

Augmented reality leent zich voor veel meer dan alleen spelletjes. Het wordt nu al gebruikt voor navigatiesystemen in auto’s. In de toekomst is zo’n navigatieapp misschien wel een standaardonderdeel van elke augmented reality-bril. Je hoeft dan niet steeds meer naar je navigatiesysteem te kijken terwijl je rijdt. De route wordt gewoon via je bril op de echte wereld geprojecteerd. 

Augmented reality veroorzaakt ook schade

Augmented Reality is niet alleen leuk en gemakkelijk. Het brengt ook serieuze risico's met zich mee, die zelfs tot schade kunnen leiden. Voorlopig blijft de schade beperkt tot lichte verwondingen door onoplettende Pokémon-jagers. Sommige beginnende Pokémon-trainers denken zelfs hun telefoon te moeten gooien om Pokémon te vangen. Meldingen over kapotte telefoons door Pokémon GO hebben wij nog niet ontvangen. Maar verzekeraars zullen zich wel moeten voorbereiden op de gevolgen van augmented reality.

Waar moeten verzekeraars zich op voorbereiden?

Pokémon GO is pas het begin: augmented reality zal op steeds meer manieren worden toegepast. En zo zal het steeds meer een onderdeel van ons dagelijks leven worden. Al die extra prikkels betekent ook dat we sneller afgeleid kunnen raken. De grens tussen echt en virtueel vervaagt bovendien steeds meer. Gebruikers kunnen zich daardoor minder bewust zijn van wat er om hen heen gebeurt. Als hier ongelukken door ontstaan, wie is er dan verantwoordelijk?

Diefstal is diefstal, ook bij virtuele eigendommen

Een ander interessant onderwerp: diefstal. Al in 2008 bepaalde de Hoge Raad dat diefstal van virtuele eigendommen strafbaar is. Net als bij tastbare spullen, vertegenwoordigen virtuele goederen echte waarde. Want ze zijn door tijd en inspanning zijn opgebouwd. Maar kun je virtuele eigendommen dan ook verzekeren? Eén ding is zeker: je gevangen Pokémon vallen (nog) niet onder onze huisdierenverzekering. 

Doe het bewust

Augmented reality staat momenteel nog in de kinderschoenen, maar de ontwikkelingen gaan razendsnel. In de toekomst zal het op allerlei manieren worden gebruikt om ons leven prettiger en beter te maken. En zolang we ons bewust blijven van de risico’s, blijft augmented reality leuk, makkelijk én veilig.  

Marlies Touburg, Webredacteur
Hypotheken, beleggen, pensioen, verzekeren... Ingewikkelde stof. Maar wél heel belangrijk. Als webredacteur bij Aegon ben ik daarom elke dag bezig om deze moeilijke onderwerpen begrijpelijk te maken. In lekker leesbare, heldere teksten. En dat doe ik met veel plezier!