Skip to main content

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Search form
lijfrente sparen voor pensioen

Gewoon doen, dat aanvullen van je pensioen

25 november 2016

door Sadia Shirriff, Redacteur

Je pensioen is voor veel mensen nog ver weg. Maar toch moeten we steeds meer zélf regelen om later niet op een houtje te hoeven bijten. Maar ja, waar moet je beginnen? Tijd voor een paar kritische vragen aan Ranti Suijker (32), pensioenadviseur bij Aegon.

Waar bestaat pensioen nou eigenlijk uit?

Als je met pensioen gaat, krijg je natuurlijk AOW vanuit de overheid. Daarnaast heb je werkgeverspensioen. En dan kan je nog zelf je pensioen aanvullen. Maar ik vind dat pensioen niet alleen gaat over wat je binnenkrijgt. In feite gaat het over wat je straks overhoudt. En dan telt ook bijvoorbeeld het afbetalen van je hypotheek mee. Het is dus belangrijk om je hele financiële situatie voor later scherp te hebben.

Oké, maar heel veel mensen hebben die financiële situatie voor later nog niet scherp. Wat kunnen zij het beste doen?

Het is eigenlijk heel simpel. Bekijk je huidige financiële situatie, en denk na over deze twee vragen: wat heb je nu, en hoe wil je het later? Dit verschilt natuurlijk per persoon en per levensfase. Maar het is zó belangrijk om te weten hoe jij er financieel voor staat!

Dat is makkelijk gezegd als adviseur: bekijken wat je hebt en bedenken wat je wilt. Hoe doe je dat dan?

Haha ja, klopt. Voor mij is het ook makkelijk. Maar echt, je kan zelf al best wat inzicht krijgen. Heb je wel eens gekeken op mijnpensioenoverzicht.nl? Daar zie je heel duidelijk hoeveel pensioen je krijgt. Als je ongeveer 70% van je huidige inkomen ontvangt, zit je goed. En heb je een hypotheek? Dan moet je weten tot wanneer je je hypotheek betaalt. Dan weet je wat je hebt. Stel jezelf daarna vragen als: wil ik later nog leuke dingen kunnen doen? Wil ik in mijn huidige huis blijven wonen? Dan weet je wat je wilt. Vervolgens kan ik je helpen met advies hoe je dat kan bereiken. Door bijvoorbeeld ook zelf pensioen op te gaan bouwen.

Hebben mensen echt advies nodig over hun financiële situatie?

Nou, als jij die twee vragen voor jezelf kan beantwoorden, weet jij prima hoe jouw financiële situatie in elkaar steekt. Dan kan je bijvoorbeeld zelf online een rekening openen om extra pensioen op te bouwen. Daar heb je niet altijd een adviseur voor nodig. Maar heb je wel hulp nodig hebt om het goede antwoord te krijgen op wat je nu hebt en wat je later eigenlijk wilt? Dan kan een adviseur je goed op weg helpen. Een adviseur weet waar je rekening mee moet houden. Wij brengen je financiële situatie voor jou in kaart en openen dan de rekening voor je.

Een aparte rekening voor je pensioen, waarom zou je dat doen? Je kan toch net zo goed geld opzij zetten op een spaarrekening?

Hoe flexibel wil je met je geld omgaan? Een spaarrekening is natuurlijk makkelijk om geld van op te nemen. Je zit nergens aan vast. Maar het is misschien niet handig als je doel is om voor je pensioen te sparen. Je moet er dan écht vanaf blijven. Die aparte rekening voor je pensioen heeft wat voordelen ten op zichte van een gewone spaarrekening. Het geld wat je daarop spaart, kan je deels aftrekken van de belasting. En op het moment dat je met pensioen gaat, betaal je ook minder belasting over het bedrag omdat je in een lagere belastingschijf valt. Je mag tussentijds alleen niet aan het geld komen, maar dat is maar beter want je hebt het toch nodig voor later!

Hoe heb je het zelf geregeld dan?

Ik heb zelf meerdere potjes. En het grappige is, ik vergeet die potjes soms gewoon. Het zijn van die beleggingspolissen die 15 en 20 jaar lopen. Bij mijn belastingaangifte zie ik ze weer staan. Dan denk ik:  oh ja, die heb ik ook nog! Zo moet je het dus eigenlijk zien. Je pensioen hoeft echt niet constant ‘top of mind’ te zijn. Maar regel iets, dan heb je altijd iets om op terug te vallen. En als blijkt dat je het toch niet nodig hebt, is het een heel mooi extraatje!

Ook je pensioen aanvullen?

Wil jij een aparte rekening openen om te sparen voor je pensioen? Lees dan alles over sparen met belastingvoordelen. Of wil je eerst een keer met Ranti of een van zijn collega’s praten? Vraag dan een aandachtgesprek aan.

Handig: een gratis Aandacht-gesprek met een adviseur 

Een Aandacht-gesprek is een gratis telefoongesprek van hooguit 30 minuten met een adviseur die alles van geldzaken weet. Je krijgt vrijblijvend inzicht in de mogelijkheden om je belangrijke geldzaken goed te regelen. En wat heel makkelijk is: je hoeft niets voor te bereiden. 

Vraag een gratis Aandacht-gesprek aan

 

Sadia Shirriff, Redacteur
Ik ben senior (web)redacteur bij Aegon. Ik houd me elke dag bezig met het begrijpelijk maken van onze ingewikkelde informatie. Zowel in onze brieven en e-mails als op de website. Ik vind het heel interessant om me te verplaatsen in onze klanten. En als ik er ook nog een beetje creativiteit op los kan laten, ben ik in mijn element!