Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Zoekveld

Help, mijn kind gaat studeren!

13 december 2016

door Annieck Verkerk, Redacteur

Rechten, fysiotherapie of bedrijfseconomie. Wat je kind ook gaat studeren: het kost geld. Veel geld! Zeker sinds het nieuwe leenstelsel. Daarom zetten we 5 financiële tips voor jou én je studerende kind op een rij. 

Wat is het nieuwe leenstelsel ook alweer? 

Eerst kort een ‘opfrisles’ over het nieuwe leenstelsel, want daardoor is er veel veranderd. Sinds september 2015 is de basisbeurs voor bachelor- en masterstudenten afgeschaft. Hierdoor is de tijd dat studenten maandelijks geld – € 95,61 voor een thuiswonende student en € 266,23 voor een uitwonende student – van de overheid kregen voorbij. Dit betekent dat studenten hun studie veelal uit eigen zak moeten betalen of geld moeten lenen bij Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Na het behalen van hun diploma moeten ze die lening binnen 35 jaar afbetalen. De aanvullende beurs blijft wel bestaan voor studenten met minder draagkrachtige ouders. Dit is geen lening maar een gift. 

Studeren kost geld

Ondanks die hoge studiekosten wil 57 procent van de ouders bijdragen aan de studie van hun kind. Dat blijkt uit onderzoek van het Nibud. Wat zo’n studie gemiddeld kost? We geven een rekenvoorbeeld. Stel: je dochter gaat fysiotherapie in Utrecht studeren. Omdat de reisafstand naar Utrecht erg ver is, gaat ze op kamers. Volgens het Nibud is ze per maand € 1.118 kwijt aan studie- en levenskosten. Dat is € 13.416 per jaar. Kortom: een vierjarige hbo-studie kost een uitwonende student ruim € 53.000. Als jij boven modaal verdient, moet alles uit eigen zak worden betaald. 

Fix het samen

De gedachte aan die toekomstige studiekosten bezorgen je misschien slapeloze nachten. Begrijpelijk! Toch kun jij mét je kind verschillende dingen ondernemen om de kosten te drukken en een lening te beperken. 

  • 1. Breng inkomsten en uitgaven in kaart 

Een financieel plan begint met overzicht. Stel de vragen: wat komt er maandelijks binnen en wat gaat eruit? Denk bij de inkomsten aan een bijbaan, toeslagen, spaargeld en een aanvullende beurs. Bij de uitgaven kunnen jullie denken aan huur, collegegeld, verzekeringen, boodschappen en telefoonkosten.

  • 2. Op zoek naar een bijbaan

Ontdekken jullie een gat in de begroting bij het in kaart brengen van de inkomsten en uitgaven? Misschien is een bijbaan (een deel van) de oplossing. Niet alleen goed voor de inkomsten van je kind, maar ook cv-technisch verstandig. Sinds het nieuwe leenstelsel mogen studenten overigens onbeperkt bijverdienen. En let op: soms wordt er te veel belasting ingehouden op je loon. Je kunt dan belasting terugkrijgen door aangifte te doen.

  • 3. Ontdek welke toeslagen jullie kunnen krijgen

Zodra je kind 18 is, heb je geen recht meer op kinderbijslag. Gelukkig is de kans groot dat je kind recht heeft op andere toeslagen, zoals zorg- en huurtoeslag en een aanvullende beurs. Zoek dit samen met je zoon of dochter uit. Je kunt een proefberekening maken op de website van de Belastingdienst.  

  • 4. Doe abonnementen de deur uit

Tijdschrift- en dure telefoonabonnementen. Heel wat jongeren hebben ze. Je kunt er flink op besparen. Zo scheelt een sim-onlyabonnement als snel zo’n € 30 per maand. Bespreek met elkaar waar winst voor jullie te behalen valt. 

  • 5. Neem schadeverzekeringen onder de loep 

Als je kind gaat studeren, is het raadzaam om zijn of haar schadeverzekeringen onder de loep te nemen. Vooral als je kind op kamers gaat. 

Meer weten?

Gaat jouw kind binnenkort studeren en wil je samen de geldzaken op orde maken? Bekijk dan onze speciale pagina voor gezinnen. Nog vragen? Stel ze via Facebook of Twitter.

Annieck Verkerk, Redacteur
Ik ben Annieck. Iedere dag houd ik mij bezig met het maken van online content, van teksten tot video's. Saaie en lastige geldzaken interessant en toegankelijk maken, vind ik gaaf!