Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Herstel woningmarkt blijft uit

12 juli 2010

doorRedactie | Aegon Blog

In het tweede kwartaal van 2010 zijn 2% procent minder huizen verkocht dan in juli 2009. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging voor Makelaars (NVM). De NVM ziet in Nederland een aanhoudende trend van dalende vraagprijzen en opbrengsten, vooral bij vrijstaande woningen. Is het einde van de dip nu in zicht? Wij geven je een overzicht van een onrustige markt in een roerige tijd.

Woningmarkt: grote verschillen per provincie

De dalende markt geeft in de provincie Groningen niet thuis. In het tweede kwartaal zijn daar 25% meer huizen verkocht dan in het eerste kwartaal van dit jaar. De dalende woningmarkt heeft ook geen vat gekregen op de provincies Zeeland (+17%), Drenthe en Utrecht (beiden +13%). De daling van de verkopen zijn het meest voelbaar in de grote steden Den Haag (-3,4%) en Rotterdam (-12,8%).

Dromers en realisten

Volgens de NVM moeten consumenten wennen aan het idee dat de woningmarkt niet meer is zoals die was. Consumenten die nog met hun hoofd in de wolken lopen, noemt de NVM dromers. Ze vragen teveel voor hun woning. Daardoor heeft 34% van deze groep de woning langer dan een jaar in de verkoop staan. Realistisch prijzen loont in deze veranderde woningmarkt. De realisten onder de consumenten verkopen hun woning sneller en hoeven gemiddeld maar 4,6% ten opzichte van de oorspronkelijke vraagprijs in te leveren. Bij dromers is dat met 17,3% veel hoger.

Veel potentiële huizenkopers willen nu hun slag slaan

De huidige woningmarkt is een kopersmarkt. Door de lagere huizenprijzen en lage hypotheekrente wil maar liefst 60% van de potentiële huizenkopers juist nú een woning kopen. Toch stellen kopers hun beslissing nog even uit. Niet vanwege een kopersstaking, maar wel uit zorgen over de economische situatie, de situatie op het werk, slechte verkoop van eigen woning, mogelijke waardedaling van een nieuwe woning en de discussie over de hypotheekrenteaftrek.

Tweede Kamer: woningmarkt stimuleren

De Tweede Kamer heeft aan de regering gevraagd om de woningmarkt te stimuleren. Daarvoor is een aantal maatregelen voorgesteld:

  • Speciaal voor starters: extra geld voor startersleningen.
  • Verlenging vrijstelling overdrachtsbelasting bij doorverkoop woning van 6 naar 18 maanden.
  • Verlagen BTW-tarief in sommige gevallen voor renovatie eigen huis van 19% naar 6%.
  • Verlenging verhoogde Nationale Hypotheek Garantie van € 350.000,- tot 1 januari 2012.

Is het einde van de dip in zicht?

De onzekere economische situatie en de discussie over de hypotheekrenteaftrek houden de woningmarkt in zijn greep. De woningmarkt lijkt definitief een andere weg ingeslagen te zijn. Dromers hebben plaats gemaakt voor realisten. Vooruitkijken heeft nu weinig zin. Misschien dat de voorgestelde overheidsmaatregelen de woningmarkt wel op sleeptouw kunnen nemen.

Aegon logo
Redactie | Aegon Blog
Aegon biedt wereldwijd zo'n 30 miljoen mensen oplossingen op het gebied van pensioenen, verzekeringen en vermogensbeheer. Omdat we het belangrijk vinden dat je zelf bewust financiële keuzes kunt maken, ontwikkelen we producten die je financieel zelfstandig maken. Met deze blog helpen we je op weg met nieuws en achtergrondinformatie.