Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Blog Hypotheek ‘Bij het afsluiten van mijn eerste hypotheek had ik er vrij weinig verstand van.'

‘Bij het afsluiten van mijn eerste hypotheek had ik er vrij weinig verstand van.'

17-12-2018

Joost woonde 9 jaar in Haarlem met zijn vriendin en dochtertje van 3. Samen hebben ze gekozen om van een oudbouwwoning in Haarlem naar een nieuwbouwwoning in Delft te verhuizen. Zij hadden al een hypotheek en hebben samen met een adviseur opnieuw moeten kijken of dat nog paste bij hun situatie.

Van oudbouw in Haarlem naar nieuwbouw in Delft, vertel!

We woonden in Amsterdam in een huurflat. Op een gegeven moment wil je wat kopen en kom je vanuit Amsterdam snel uit bij Haarlem. Daar hebben we 9 jaar gezeten. Maar dan krijg je een kleintje en de opa en oma die vaak oppassen wonen in de buurt van Delft. Dan wordt de wens om die kant op te verhuizen wel wat duidelijker.

Hoe is het koopproces gegaan?

Een huis vinden als er geen crisis is, is een stuk moeilijker als er wel crisis is. Er zijn veel meer kopers, we hebben met het nieuwe huis in Delft geluk gehad. Van de 30 woningen kregen twee kopers hun financiering niet rond. Die woningen werden op de markt gezet en verloot onder de mensen die zich hadden ingeschreven. We werden helaas uitgeloot maar er was toch iemand die de financiering wederom niet rond kreeg dus toen mochten wij het huis kopen!

Wat een geluk zeg! Jullie hadden dus al een hypotheek.. Hoe ging dat?

We hadden onze eerste hypotheek geregeld bij een hypotheekadvieskantoor. Toen snapte ik nog niet heel veel van hypotheken. Ik dacht we kunnen het geld lenen voor de woning en je weet wat je maandlasten zijn dus we tekenen. Achteraf én zeker toen ik meer verstand kreeg van hypotheken kwam ik er ook wel achter dat we niet zo een hele handige hypotheek hadden.

Heb je het anders aangepakt voor de nieuwe woning?

Ja, ik heb dit keer zelf aangegeven wat ik wilde. We hadden een deel een spaarhypotheek en een deel een aflossingsvrije hypotheek. En ik keek naar wat er in de spaarpot zat en dat zag er niet goed uit. Dus ik heb toen in gesprek met een nieuwe adviseur aangegeven dat ik weer opnieuw wilde beginnen. Met een hypotheek die ik wél begrijp. Ik heb uiteindelijk gekozen voor een annuïteitenhypotheek. Je lost altijd een redelijk bedrag af en je gaat steeds minder rente betalen. Dat gaf mij een rustiger gevoel.

Hebben jullie de woning eerst verkocht of gekocht?

Eerst gekocht, dus ik heb een tijd twee hypotheken gehad. Dat kan pittig zijn maar we hebben geluk gehad. Mijn ouders hebben hun vakantiehuisje verkocht en ik heb een deel gekregen als schenking om in onze woning te stoppen. Dat geld hebben we uiteindelijk gebruikt om de dubbele hypotheeklasten te betalen. Dat was fijn!

Nog méér tips voor het kopen van jouw droomhuis!

Misschien verhuis je naar een andere stad voor een nieuwe baan, ga je samenwonen of is er een kleine op komst. Wat de reden ook is: het kopen van een huis is leuk en spannend tegelijk. Wij helpen je graag verder! Bekijk dit handige stappenplan of neem contact op met een (onafhankelijk) adviseur die jouw financiële situatie in kaart brengt.

Sadia Shirriff,
Redacteur
Ik ben communicatiespecialist bij Aegon. Ik houd me elke dag bezig met het begrijpelijk maken van onze ingewikkelde informatie. Zowel in onze brieven en e-mails als op de website. Ik vind het heel interessant om me te verplaatsen in onze klanten. En als ik er ook nog een beetje creativiteit op los kan laten, ben ik in mijn element!