Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Blog Hypotheek ‘De huizenmarkt is niet alleen overspannen in de Randstad’

‘De huizenmarkt is niet alleen overspannen in de Randstad’

13-07-2018

Het koophuis van Richard en zijn vrouw werd met twee kinderen echt te klein. Tijd voor iets nieuws! Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Zeker met een ingewikkelde hypotheek én op een overspannen huizenmarkt. Oók buiten de Randstad!

Waarom heb je gekozen voor nieuwbouw?

Richard: “Dat was eigenlijk niet onze eerste keus. We zochten naar bestaande bouw binnen een bepaald budget. Maar de huizenmarkt is echt niet alleen in de Randstad overspannen. Ook in Leek, bij Groningen, was maar weinig aanbod. En wat er was, was snel weer weg. We hebben maar twee huizen kunnen bezichtigen. Bij een wilden we graag verder. Maar toen ik de makelaar belde om een bod te doen, hoorde ik dat het al verkocht was. Toevallig kwam mijn vrouw toen een nieuwbouwproject tegen op Funda. Daar is het uiteindelijk wél gelukt.”

Heb je eerst je oude huis verkocht? Of eerst je nieuwe huis gekocht?

“We wilden ons oude huis graag eerst snel verkopen. Voordat de kinderen kwamen, hadden we allebei ons eigen koophuis. En het heeft toen best lang geduurd voor ik mijn appartement verkocht had. We hebben toen dus een tijdje twee huizen gehad en dat wilden we niet nog een keer. Je wilt toch zekerheid.”

Kon je je oude huis snel verkopen?

“Ja, dat ging vrij snel. We hebben het huis onderhands verkocht. Een buurvrouw vertelde mij over iemand die een huis zocht om te verhuren. Ik heb contact opgenomen met die persoon en hij deed meteen een bod. En het mooie was: we konden in ons oude huis blijven wonen tot ons nieuwe huis klaar was. We hebben het gewoon een paar maanden van de nieuwe eigenaar gehuurd.”

Hoe ziet jouw nieuwe hypotheek eruit?

“Dat is een verhaal apart. We hadden al een ingewikkelde hypotheek: een lening bij mijn schoonouders, een aflossingsvrij deel en een niet aftrekbare lening. Dat aflossingsvrije deel en de lening hebben we meegenomen naar de nieuwe hypotheek. Daar zijn nog een bouwdepot, een overbruggingskrediet en een annuïtair deel bijgekomen.”

Wauw, dat is wel heel ingewikkeld inderdaad! Een adviseur is dan onmisbaar, of niet?

“Zeker. Mijn adviseur wist bijvoorbeeld precies welk deel ik nog aflossingsvrij kon blijven lenen. En welke kosten we bij de belasting konden aftrekken. Handig, met zo’n complexe hypotheek. Het was ook heel prettig dat we snel alle informatie kregen. We moesten namelijk binnen twee maanden beslissen over de opties in ons nieuwe huis. Dan moet je precies weten wat je kunt lenen. Ik heb dus intensief overlegd met de adviseur.”

Wat vond je het spannendste bij het kopen van een ander huis?

“Hoe hoog de maandlasten zouden worden. Bruto verdriedubbelden die. Dat hadden we nooit kunnen betalen. Dus wat er netto overbleef, was even spannend. Over welk deel konden we hypotheekrente aftrekken? Hoeveel bouwdepot zouden we nodig hebben? En was de overwaarde groot genoeg om het overbruggingskrediet af te lossen? Achteraf is het allemaal goedgekomen, hoor. We wonen nu in een prachtig huis met veel ruimte voor de kinderen.”

Heb je nog tips voor andere kopers?

“Laat je niet meeslepen door je emoties. Dat begint al door je goed te laten informeren door een adviseur. Want zo weet je precies wat je mogelijkheden zijn. Maak daarnaast zelf een zo compleet mogelijk kostenplaatje. Ik heb eindeloos zitten rekenen. Mijn vrouw kon daar wel ongeduldig van worden. Maar ik wilde rekening houden met álle scenario’s, niet alleen de meest zonnige. Veel mensen denken dat ze dat niet kunnen, zo’n budget maken. Maar als je je erin verdiept valt het echt wel mee.”

Nog méér tips voor het kopen van jouw droomhuis!

Misschien verhuis je naar een andere stad voor een nieuwe baan, ga je samenwonen of is er een kleine op komst. Wat de reden ook is: het kopen van een huis is leuk en spannend tegelijk. Wij helpen je graag verder! Bekijk dit handige stappenplan of neem contact op met een (onafhankelijk) adviseur die jouw financiële situatie in kaart brengt.

Download het stappenplan

Marlies Touburg,
Webredacteur
Hypotheken, beleggen, pensioen, verzekeren... Ingewikkelde stof. Maar wél heel belangrijk. Als contentspecialist bij Aegon ben ik daarom elke dag bezig om deze moeilijke onderwerpen begrijpelijk te maken. In lekker leesbare, heldere teksten. En dat doe ik met veel plezier!