Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Blog Hypotheek “De huizenjacht was echt een ramp”

“De huizenjacht was echt een ramp”

25-07-2018

De oververhitte huizenmarkt is prettig voor verkopers. Daar weet Dana alles van. Maar ze kent ook de keerzijde: vind maar eens een mooi ander koophuis voor een goede prijs… Toch is het helemaal goed gekomen. Lees haar verhaal!

Waarom wilde je verhuizen?

Dana: “Ik woonde samen met mijn vriend in zijn huurhuis in Den Haag. Zelf had ik hiervoor een eigen koophuis, in Zaandam. Dat heb ik verkocht toen we gingen samenwonen. Maar zijn huurhuis was eigenlijk te klein voor ons samen. En we wilden ook graag weer kopen, zodat we iets op konden bouwen.”

Ging de verkoop van jouw oude huis snel?

“Ja, gelukkig wel. Binnen twee weken was hij verkocht. Met overwaarde ook nog! Dat konden we mooi in ons nieuwe huis steken. Ik vond het belangrijk om eerst mijn oude huis te verkopen. Op twee hypotheken zat ik echt niet te wachten. Dat zou betekenen dat we minder hypotheek konden krijgen voor een ander huis. Bovendien zit je met dubbele lasten. En natuurlijk kun je je huis dan wel verhuren, maar dat vond ik geen fijn idee. Je weet maar nooit of een huurder wel netjes betaalt. Daarnaast is Zaandam niet om de hoek. Regelmatig langsgaan om te kijken hoe het ervoor staat, is dan lastig.”

Met de verkoop van je huis profiteerde je dus van de oververhitte huizenmarkt. Maar hoe was dat toen jullie zélf op huizenjacht gingen?

“Dat was echt een ramp. We hebben héél veel huizen gezien. Als we al een afspraak voor een bezichtiging konden maken. Want vaak zei zo’n makelaar: ‘ik maak geen afspraken, want ik verwacht dat het huis eind deze week al verkocht is’. Ik heb mensen zien overbieden zonder een huis maar te bekijken. We zijn al die tijd niet eens tot een bod gekomen. Want mensen vroegen gewoon veel te veel voor hun huis.”

Hoe is het dan toch gelukt om een huis te kopen?

“Nou, op een gegeven moment hadden we de hoop een beetje opgegeven. We stonden al een tijdje op de reservelijst voor een nieuwbouwhuis. Dat was allemaal al verkocht, maar iemand heeft van de koop afgezien. Zo zijn wij ertussen gekomen. Gelukkig maar, anders was ik nu waarschijnlijk nog aan het zoeken geweest.”

Hoe heb je al die tijd je hoofd koel gehouden?

“We hebben wel een tijdje naar veel duurdere huizen gekeken. Want die verkopen minder snel. En dat waren prachtige huizen hoor. Maar we hebben uiteindelijk geen bod uitgebracht. Onze ouders waarschuwden ons op tijd: dit moet je helemaal niet willen. Gelukkig maar, anders hadden we met een veel te duur huis in onze maag gezeten.”

Wanneer ben je naar een hypotheekadviseur gestapt?

“Zodra we werden gebeld over het nieuwbouwhuis ging het allemaal heel snel. Binnen een week moesten we beslissen. Toen hebben we een hypotheekadviseur ingeschakeld. Die heeft ons goed en snel geholpen. Zelf hadden we ook al wat uitzoekwerk gedaan. Ik had mijn huis in Zaandam pas een jaar, dus ik wist wat ik ongeveer kon lenen. En mijn vriend had zich er ook al in verdiept.”

Je wist zelf dus al best veel. Wat voor toegevoegde waarde had de adviseur dan nog?

“De adviseur bevestigde wat we zelf al dachten: dat we het prima konden betalen. Daarnaast heeft hij ons geadviseerd over het soort hypotheek. Een annuïteitenhypotheek bleek het beste bij ons te passen. Die had ik in mijn vorige huis ook al. De adviseur heeft er daarnaast ook voor gezorgd dat we konden profiteren van rentekorting. We hadden namelijk eigen geld én mijn overwaarde. We betalen nu minder rente. Een slim idee, waar we zelf nooit op waren gekomen.”

Heb je nog tips voor andere kopers?

“Laat je niet gek maken. Bedenk vooraf wat je aan een huis uit wilt geven. En laat het daar vervolgens mij. Ook als huizen heel snel weg zijn, of als iedereen overbiedt. Ik heb huizen gezien waaarbij de draden uit het plafond hingen. En toch vroegen ze dan enorme bedragen. Ik heb ook mensen zien bieden zonder voorbehoud van bouwkundige keuring. Dat moet je echt niet willen. Straks koop je een huis dat zo lek als een mandje blijkt te zijn!”

Nog méér tips voor het kopen van jouw droomhuis!

Misschien verhuis je naar een andere stad voor een nieuwe baan, ga je samenwonen of is er een kleine op komst. Wat de reden ook is: het kopen van een huis is leuk en spannend tegelijk. Wij helpen je graag verder! Bekijk dit handige stappenplan of neem contact op met een (onafhankelijk) adviseur die jouw financiële situatie in kaart brengt.

Download het stappenplan

Marlies Touburg,
Webredacteur
Hypotheken, beleggen, pensioen, verzekeren... Ingewikkelde stof. Maar wél heel belangrijk. Als contentspecialist bij Aegon ben ik daarom elke dag bezig om deze moeilijke onderwerpen begrijpelijk te maken. In lekker leesbare, heldere teksten. En dat doe ik met veel plezier!