Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Blogs Hypotheek “Ik halveerde mijn woonoppervlak én hypotheek”

“Ik halveerde mijn woonoppervlak én hypotheek”

28-01-2020

Het leven loopt soms anders dan verwacht. Bijvoorbeeld je woonsituatie. Het ene moment woon je in een mooi huis van 90 vierkante meter. En het volgende moment zit je in een huis dat de helft kleiner is, reis je de wereld rond en woont je beste vriendin in jouw oude huis. Sandra maakte het mee!

Waarom ben je verhuisd?

Sandra: “Ik woonde in een heel mooi huis. Maar ik had al jarenlang een bucketlist met vakantiebestemmingen. En met mijn toenmalige hypotheek bleef er geen geld over om te sparen voor die reizen. Daarom heb ik bedacht dat ik goedkoper wilde gaan wonen.”

Dus toen ben je meteen op huizenjacht gegaan?

“Nou, echt gericht op zoek was ik niet. Maar toen ik mijn huidige huis tegenkwam dacht ik: dit is het. Een heel klein huisje met een leuke keuken. Zó werd klein wonen ineens wel heel aantrekkelijk. En het huis was zo betaalbaar dat die bucketlist ineens haalbaar werd. Die reizen waren altijd iets voor later, als ik groot zou zijn. Maar dat ‘later’ werd ineens ‘nu’. Ik ben gaan rekenen en het bleek echt veel te schelen. Mijn hypotheek is nu bijna gehalveerd. Maar het woonoppervlak ook, haha. Ik ben van 90 vierkante meter naar 48 vierkante meter gegaan.”

Heb je eerst je oude huis verkocht, voordat je dit huis kocht?

“Ja. Toen ik mijn nieuwe huis ging bekijken, heb ik een afspraak met de makelaar gemaakt. Want het liefst wilde ik mijn oude huis eerst verkopen. Maar de verkoper van het nieuwe huis voerde de druk flink op. Vóór 1 mei moest het verkocht zijn, anders ging hij het verhuren. Ik heb me daar niet door laten opjagen hoor. Ik wilde eerst mijn eigen huis op Funda zetten, en ontdekken of er wel animo voor was.”

Hoe heb je toen je hoofd koel gehouden?

“Het is niet de eerste keer dat ik een huis koop. Dus ik heb al wat ervaring. En ik dacht: tja, hij kan dat allemaal wel willen… Maar ik weet óók precies wat ik wil, en daar stap ik niet vanaf. Als hij geen stap naar mij zou doen, ging de hele boel gewoon niet door. Dan zou er vast wel iets anders op mijn pad komen. Ik heb daar geen moment stress van gehad.”

En is je oude huis uiteindelijk snel verkocht?

“Ja, dat is wel een bijzonder verhaal. Er waren veel bezichtigingen. De eerste kijkers stonden al op de stoep nog vóórdat het op Funda stond. En na anderhalve week zei mijn beste vriendin: ik koop het. Ik had er vast meer voor kunnen krijgen als ik het aan de hoogste bieder had verkocht. Maar ik gunde het mijn beste vriendin. En op deze manier had ik ook geen stress over lastige onderhandelingen.”

Welke rol speelde de hypotheekadviseur bij het hele proces?

“Ik had zelf een duidelijk beeld van wat ik wilde. Maar daarnaast had ik nog allerlei vragen. Daarmee kon ik terecht bij de adviseur. Sowieso was het fijn om bevestiging te krijgen: zag ik het allemaal goed? En om van de adviseur te horen waar je allemaal aan moet denken. Je hebt zelf altijd blinde vlekken. Het is fijn om er dan met iemand over te kunnen praten. Zo weet je zeker dat wat je kiest ook écht bij je past.”

Heb je nog tips voor andere kopers?

“Houd vast aan je eigen principes. Of het nou gaat om je financiën, of hoe en waar je wilt wonen… Als je duidelijke standpunten hebt moet je daar niet van afwijken. Wat er ook gebeurt. Want een huis kopen, dat gaat over veel geld en een lange periode. Achteraf krijg je altijd twijfels. Zelfs mij vloog het de eerste week even aan: oei, is dit echt wat ik wilde? Als je dan van fundamentele dingen afgestapt bent, kan ik me voorstellen dat dat heel vervelend is.”

Nog méér tips voor het kopen van jouw droomhuis!

Misschien verhuis je naar een andere stad voor een nieuwe baan, ga je samenwonen of is er een kleine op komst. Wat de reden ook is: het kopen van een huis is leuk en spannend tegelijk. Wij helpen je graag verder! Bekijk dit handige stappenplan of neem contact op met een (onafhankelijk) adviseur die jouw financiële situatie in kaart brengt.

Download het stappenplan

Marlies Touburg,
Webredacteur
Hypotheken, beleggen, pensioen, verzekeren... Ingewikkelde stof. Maar wél heel belangrijk. Als contentspecialist bij Aegon ben ik daarom elke dag bezig om deze moeilijke onderwerpen begrijpelijk te maken. In lekker leesbare, heldere teksten. En dat doe ik met veel plezier!