Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Blog Hypotheek 3 fabels over het verduurzamen van een oud huis

3 fabels over het verduurzamen van een oud huis

07-06-2019

Heb jij een oud huis? Grote kans dat je elke maand weer schrikt van die hoge energierekening. Want oud gaat niet samen met duurzaam. Of toch wel? Meer over deze en twee andere fabels, lees je in dit blog!

Fabel 1. Een oud huis verduurzamen heeft geen zin

Nee joh! Júist in oude woningen kun je veel winst behalen. Mits je het op de goede manier doet. Begin bij de basis. Leg dus niet direct zonnepanelen op je dak, maar start met het huis zelf.

Vroeger werd er namelijk veel minder duurzaam gebouwd. De randen tussen muren en ramen werden bijvoorbeeld veel minder strak dichtgemaakt dan nu. En daar kun je heel gemakkelijk én goedkoop wat doen. Met simpele tochtstrips maak je de kieren dicht en zorg je dat warmte niet ontsnapt langs je ramen.

Als je meer kunt uitgeven dan enkele euro’s voor tochtstrips, is er meer werk aan de winkel. De lege ruimtes tussen muren en balken zijn bijvoorbeeld vaak niet opgevuld in oude woningen. Zo ‘lekt’ je huis via die plekken onnodig veel warmte. De eerste grote stap naar lagere maandlasten is dan ook voor de hand liggend: isoleren die boel! In de blog ‘De mogelijkheden op een rij’ lees je welke soorten isolatie er zijn.

 

Fabel 2. Het is heel duur om een oud huis te verduurzamen

Oké, een oud huis verduurzamen is waarschijnlijk duurder dan een nieuwbouwhuis energiezuinig maken. Want bij een oud huis begin je vanaf nul, terwijl een nieuwer huis vaak al goed geïsoleerd is. Maar dat betekent ook dat nieuwe energiezuinige maatregelen véél effectiever zijn in een oud huis.

Dat kan al heel klein. Denk aan de tochtstrips hierboven. Of bijvoorbeeld je brievenbus. Dat gapende gat in je deur is een welkome ingang voor kou en uitgang voor warmte. Tochtwering (van die haartjes) kan de oplossing zijn. En wist je dat een vloerkleed ook heel duurzaam kan zijn? Je verliest dan veel minder warmte via de vloer.

Enne, je hoeft natuurlijk niet meteen van energielabel E naar A. Vaak behaal je de meeste winst met maatregelen die in nieuwere huizen standaard zijn, maar in oudere woningen nog niet. Zoals isolatie of dubbele beglazing. Niet de duurste maatregelen die er zijn (zonnepanelen of warmtepompen zijn vaak duurder), wél de effectiefste.

Fabel 3. Als ik verduurzaam, verdwijnen de unieke details in mijn huis

Misschien lijkt verduurzamen je wel wat, maar ben je bang dat het niet bij je huis past. Je hebt natuurlijk niet voor niks gekozen voor dat oude pand met die houten balken in de slaapkamer en dat schattige erkertje. Dat ga je toch niet opgeven voor een lagere energierekening?

Geen zorgen! Dat hoeft ook helemaal niet. Verduurzamen kan met behoud van die authentieke details die jouw huis zo bijzonder maken. Heb je bijvoorbeeld mooie glas-in-lood-ramen? Een expert kijkt graag met je mee welke duurzame beglazing een oplossing biedt voor jou, zonder dat je authentieke ruit verdwijnt.

Kortom, ook een oude woning kan duurzaam worden!

Het heeft zeker zin een om een oud huis te verduurzamen. Ook met behoud van authentieke details. Er is juist veel ruimte voor verbetering!

Bespaar jij ook op je energierekening?

Kies ook voor duurzaam! Je huis verduurzamen is veel makkelijker dan je denkt. Ook het financieren hoeft écht niet ingewikkeld te zijn. Want met het Aegon Duurzaam Depot leen je tot €9.000 bovenop op je bestaande hypotheek. Zonder gedoe!

Ja! Ik wil meer weten over het Aegon Duurzaam Depot

Kim Bakker,
Redacteur
Als redacteur klantcommunicatie is het mijn taak om ingewikkelde financiële informatie te ‘vertalen’ naar teksten die je wél graag wilt lezen. Zo maken we geldzaken niet alleen begrijpelijker, maar vooral ook een stukje leuker!