Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Blog Hypotheek 5 fabels over oversluiten

5 fabels over oversluiten

06-11-2019

Over oversluiten bestaan veel fabels. Dat het door de lage hypotheekrente áltijd gunstig is bijvoorbeeld. Dat is dus niet het geval! Overweeg jij om over te sluiten? Lees dan dit artikel met de 5 meest gehoorde fabels over oversluiten.

Oversluiten in een notendop

Even beginnen bij het begin. Wat is oversluiten? Veel hypotheken hebben een ‘rentevaste periode’. Het woord zegt het al: tijdens die periode staat je rente vast. Dit kan voor 10 jaar zijn, maar ook voor 30 jaar. Dat bepaal je zelf. Gedurende de rentevaste periode heb je zekerheid over wat je aan rente betaalt. Maar wat als de hypotheekrente daalt, terwijl jouw rentevaste periode nog niet is afgelopen? Dan kun je je hypotheek oversluiten. Je sluit dan een volledig nieuwe hypotheek af. 

En dan nu door met de 5 meest gehoorde fabels over oversluiten.

Fabel 1: Oversluiten is áltijd gunstig

Helaas pindakaas. Oversluiten is niet altijd gunstig. Dit komt doordat oversluiten ook geld kost. Zo moet je een aflosvergoeding betalen aan je huidige hypotheekverstrekker én heb je te maken met  advies-, taxatie- en notariskosten. Met andere woorden: het is mogelijk dat het rentevoordeel niet opweegt tegen wat je moet betalen. Wil jij weten of oversluiten voor jou voordelig is? Neem contact op met je financieel adviseur. 

Fabel 2: Oversluiten kan alleen bij je huidige hypotheekverstrekker

Bleek uit de berekening met je financieel adviseur dat oversluiten  gunstig is? Dan kun je je gaan verdiepen in een nieuwe hypotheek. Dit mag overal. Je hebt dus niet alleen de keuze uit een andere hypotheek bij je huidige hypotheekverstrekker, maar óók bij andere partijen!

Fabel 3: De aflosvergoeding is niet fiscaal aftrekbaar 

Goed nieuws! De aflosvergoeding die je voor het oversluiten betaalt, is wél fiscaal aftrekbaar. Sterker nog:  de meeste kosten die je maakt om over te sluiten zijn aftrekbaar. Denk aan  advies-, taxatie- en notariskosten. Wat fiscaal aftrekbaar inhoudt? Dit betekent dat je de aflosvergoeding en  andere kosten mag aftrekken van je belastbaar inkomen in box 1. 

Fabel 4: Oversluitkosten kun je niet meefinancieren met je nieuwe hypotheek

Bleek uit de rekensom met je financieel adviseur dat oversluiten voor jou gunstig is? Maar kun je de kosten voor het oversluiten niet betalen? Geen ramp! Vaak is het mogelijk om de oversluitkosten mee te financieren met je nieuwe hypotheek. Je hebt dus geen volle bankrekening nodig om over te sluiten. 

Fabel 5: Oversluiten is niet voordelig als je een spaarhypotheek hebt

In het verleden waren spaarhypotheken razend populair. Bij deze hypotheekvorm los je niet direct af, maar betaal je maandelijks spaarpremie. Dit geld komt apart te staan, zodat je aan het einde van de looptijd je hypotheek volledig kunt aflossen. Over het spaargeld ontvang je hetzelfde rentepercentage als je betaalt. Een lagere hypotheekrente betekent automatisch minder spaarrente. Hierdoor is oversluiten voor mensen met een spaarhypotheek niet altijd zinvol. Let op: niet altijd! Dus soms wel. Een financieel adviseur kan voor jou uitrekenen of het wél of niet gunstig is.  

 

Oversluittest

Twijfel je of oversluiten iets voor jou is? Wij helpen je met handige artikelen, checklists én onze Oversluittest!

Doe de oversluittest

annieck verkerk
Annieck Verkerk,
Communicatieadviseur
Ik ben Annieck. Iedere dag houd ik mij bezig met het maken van online content, van teksten tot video's. Saaie en lastige geldzaken interessant en toegankelijk maken, vind ik leuk!