Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Blog Hypotheek Aflossingsvrije hypotheek: een financiële tijdbom? Doe de check!

Aflossingsvrije hypotheek: een financiële tijdbom? Doe de check!

05-10-2018

Heb je het al gehoord? Een aflossingsvrije hypotheek zou riskant zijn of zelfs een financiële tijdbom! Misschien denk je wel dat dit voor jou helemaal niet belangrijk is. Jij hebt alles toch geregeld of hebt helemaal geen aflossingsvrije hypotheek… maar weet je dat zeker? Tijd voor een check!

Wat is dat ook alweer, een aflossingsvrije hypotheek?

Kort gezegd, los je bij een aflossingsvrije hypotheek niet af tijdens de looptijd. Dat is waarschijnlijk geen verrassing, het zit al in de naam. Doordat je tussentijds niet aflost, betaal je maandelijks alleen hypotheekrente. Hierdoor zijn je maandlasten lager dan bij een andere hypotheekvorm. Relaxt, hoor ik je denken! Toch is er iets om over na te denken, want op de einddatum moet je je hypotheek wél aflossen. Dat is een flinke som geld!

Weet jij al hoe je je hypotheek gaat aflossen…

Als maandelijks aflossen bij jouw hypotheekvorm verplicht is, hoef je je geen zorgen te maken. In dat geval los je elke maand af, tot je op de einddatum geen schuld meer overhoudt. Als je een aflossingsvrije hypotheek hebt, of een aflossingsvrij leningdeel, is dat minder vanzelfsprekend. Je moet je aflossing dan op een andere manier regelen. Bijvoorbeeld door ernaast te sparen.

…of sta je er helemaal niet bij stil?

Het kan ook zijn dat je helemaal niet bezig bent met die aflossing. Als de einddatum dan nadert, kan het een vervelende verrassing zijn als je restschuld toch hoger blijkt dan je dacht. Het is daarom belangrijk om inzicht te krijgen in jouw hypotheeksituatie. Het gaat tenslotte om je eigen financiële toekomst!

Volg ons stappenplan voor inzicht in jouw situatie

Weet je niet zeker of jij alles goed geregeld hebt? Volg dan ons stappenplan:

 1. Stel vast welke hypotheekvorm(en) jij hebt
  Vaak vind je deze gegevens in de online omgeving van je hypotheekverstrekker. Of in de officiële documenten die je hebt gekregen bij het afsluiten van je hypotheek. Let goed op: het kan ook zijn dat maar een deel van je lening aflossingsvrij is.
 2. Stel de einddatum van je hypotheek of leningdeel vast
  Als je weet hoelang het nog duurt tot je moet aflossen, kun je gericht een plan bedenken. Het maakt nogal wat uit of je hypotheek binnen 5 of binnen 25 jaar moet worden afgelost!
 3. Bepaal welk bedrag je op de einddatum moet terugbetalen
  Je wil natuurlijk niet alleen weten wanneer je je aflossing moet betalen, maar ook hoeveel dat nou precies is. Dit hangt af van de hoogte van je hypotheek en je hypotheekvorm: bij een volledige aflossingsvrije hypotheek blijft er meer over dan wanneer je alleen een aflossingsvrij leningdeel hebt.
 4. Stel vast of je dit bedrag op de einddatum kunt terugbetalen
  Grote kans dat je dit bij het afsluiten van je hypotheek al hebt geregeld. Het kan ook zijn dat je er helemaal nog niet zo goed over hebt nagedacht. In beide gevallen loont het om dit goed te checken. Als je al een plan hebt, bekijk dan of dit nog steeds haalbaar is. Als je nog niets in gedachten had, het is nog niet te laat!

Meer weten?

Wat je nu precies kunt doen om je aflossing te regelen, vertellen we je in het vervolg van deze blog . Kan je niet wachten? Kijk dan op onze website of op aflossingsblij.nl. Ook daar vind je alle mogelijkheden. Je adviseur helpt je natuurlijk ook graag!

Kim Bakker,
Redacteur
Als redacteur klantcommunicatie is het mijn taak om ingewikkelde financiële informatie te ‘vertalen’ naar teksten die je wél graag wilt lezen. Zo maken we geldzaken niet alleen begrijpelijker, maar vooral ook een stukje leuker!