Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Blog Hypotheek Aflossingsvrije hypotheek en pensioen: bereid je voor

Aflossingsvrije hypotheek en pensioen: bereid je voor

20-04-2018
Een prettige oude dag zonder financiële zorgen. Dat willen we allemaal. De één spaart er bewust voor, de ander denkt er liever niet over na. Toch is het belangrijk om er wél bij stil te staan. Zeker als je een aflossingsvrije hypotheek hebt én binnen tien jaar met pensioen gaat. Je inkomen is dan flink gedaald. Het afsluiten van een nieuwe hypotheek is hierdoor niet altijd mogelijk waardoor je je huis misschien moet verkopen. Gelukkig zijn er mogelijkheden!
 

Aflossingsvrije hypotheek in het kort

Even beginnen bij het begin. Wat is een aflossingsvrije hypotheek ook alweer? Zoals de naam al doet vermoeden, los je bij een aflossingsvrije hypotheek niets af. Hierdoor zijn de maandlasten laag. Door de gestegen huizenprijzen zit op veel huizen met een aflossingsvrije hypotheek tegenwoordig overwaarde. De hypotheekschuld is dus lager dan de waarde van het huis. 
 
Niets aan de hand, zou je denken. Maar als de hypotheek binnenkort afloopt, heb je twee opties: je huis verkopen of een nieuwe hypotheek afsluiten. Als je een nieuwe hypotheek moet afsluiten, kijkt de bank opnieuw naar je inkomen. Bij mensen die bijna met pensioen gaan of net zijn, is in veel gevallen het inkomen achteruit gegaan. Hierdoor kan het lastig zijn om voor het benodigde bedrag een nieuwe hypotheek af te sluiten. En die overwaarde dan? Helaas telt die in veel gevallen niet mee bij de beoordeling van een nieuwe hypotheek. 
 

Rekenvoorbeeld

Stel: jaarlijks verdien je € 52.000. Op basis daarvan sloot je jaren geleden een aflossingsvrije hypotheek af van € 240.000. Over twee jaar ga je met pensioen. Je inkomen (pensioen dat je via je werkgever opbouwde en AOW) wordt dan 70 procent van je huidige inkomen. Dit komt jaarlijks neer op zo’n € 36.000. Hiermee kun je nog maar zo’n € 190.000 aan hypotheek krijgen. Doordat de overwaarde niet meetelt, moet je € 50.000 overbruggen. Gelukkig zijn er mogelijkheden! 
 

De mogelijkheden op een rij

Heb je een aflossingsvrije hypotheek en ga je binnenkort met pensioen? Bereid je dan goed voor. Een paar opties:
 
1. Tussentijds aflossen
Je kunt ervoor kiezen om tussentijds extra af te lossen. In je hypotheekvoorwaarden staat hoeveel je extra mag aflossen zonder een aflosvergoeding te moeten betalen. Meestal komt het neer op jaarlijks tien procent van je hypotheek. In een paar jaar tijd kun je dus behoorlijk wat aflossen als je portemonnee dit toelaat. 
 
2. Hypotheek omzetten
Een andere mogelijkheid is je huidige, aflossingsvrije hypotheek (deels) omzetten, bijvoorbeeld naar een Aegon Annuïteitenhypotheek. Met een annuïteitenhypotheek los je maandelijks af. Zo beperk je de restschuld.
 
3. Extra vermogen opbouwen
Zelf extra vermogen opbouwen is ook een optie, bijvoorbeeld door te sparen of te beleggen. Zo kun je tegen de tijd dat je aflossingsvrije hypotheek afloopt met eigen vermogen de hypotheek (deels) aflossen.
 
Welke optie het best bij jouw past, is afhankelijk van je situatie. Een financieel adviseur van Aegon kan je hierbij helpen. Liever onafhankelijk advies? Neem contact op met een financieel adviseur in je buurt.
 

Meer weten?

Lees meer over een aflossingsvrije hypotheek. Nog vragen? Neem contact op met onze klantenservice
annieck verkerk
Annieck Verkerk,
Communicatieadviseur
Ik ben Annieck. Iedere dag houd ik mij bezig met het maken van online content, van teksten tot video's. Saaie en lastige geldzaken interessant en toegankelijk maken, vind ik leuk!