Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Hypotheekrenteaftrek
Blog Hypotheek Allés wat je moet weten over hypotheekrenteaftrek

Allés wat je moet weten over hypotheekrenteaftrek

20-11-2018

De hypotheekrenteaftrek. Voor velen een reden dat ze toch besluiten om een huis te kopen. Dat was ook de reden waarom de overheid dit in het leven had geroepen maar nu willen ze het afschaffen. Als jij nu op zoek bent naar een woning, is het goed om te weten waar je aan toe bent. In dit blog geven we antwoord op 6 veel gestelde vragen over de hypotheekrenteaftrek.

1. Wat is hypotheekrente?

Voor het lenen van geld vraagt jouw hypotheekverstrekker een vergoeding: hypotheekrente. Het geld dat je leent voor een huis is meestal best groot en je doet er lang over deze lening terug te betalen. Hierdoor kan de hypotheekrente oplopen tot een behoorlijk bedrag.

2. Wat is hypotheekrenteaftrek?

Die hypotheekrente maakt het kopen van een eigen huis dus een nóg duurder geintje dan het sowieso al is. En daarom heeft de overheid de hypotheekrenteaftrek in het leven geroepen. Zo willen ze het kopen van huizen en het afsluiten van hypotheken stimuleren, omdat dat is goed voor onze economie. En een fijn voordeel voor huizenbezitters!

3. Hoe werkt het?

Je geeft jaarlijks bij je belastingaangifte in box 1 je inkomen uit werk en woning aan. Behalve je inkomen mag je hierin ook aftrekposten invullen, bijvoorbeeld je reiskosten voor woon-werkverkeer. Heb je een eigen woning? Dan mag je de hypotheekrente invullen als aftrekpost in box 1. Daarnaast vul je ook het eigenwoningforfait in. Dit is een drempel voor de hypotheekrenteaftrek. Na het optellen van het eigenwoningforfait en het aftrekken van de hypotheekrente, valt je belastbaar inkomen lager uit dan je werkelijke inkomen. Het is even rekenen maar hierdoor wordt er gerekend met een lager inkomen bij de belastingdienst. Zo betaal je uiteindelijk minder inkomstenbelasting dan wanneer je geen eigen huis zou hebben.

Rekenvoorbeeld geen eigen woning

Jan verdient € 40.000 bruto per jaar. Bij de belastingaangifte geeft hij dit op in box 1. Omdat hij geen eigen huis heeft, geeft Jan geen eigenwoningforfait op en geen hypotheekrente. Over € 19.989 van Jan’s inkomen wordt 36,55% belasting en over het deel daarboven 40,8%. Over dit jaar betaalt Jan dus € 15.470 belasting.

Rekenvoorbeeld eigen woning

Daan verdient net als Jan ook € 40.000 bruto per jaar. Daan heeft een eigen huis, dus hij geeft bij de belastingaangifte in box 1 niet alleen zijn inkomen op maar ook zijn eigenwoningforfait en hypotheekrente. Daan heeft een hypotheek van € 150.000 waarover hij 5,2% hypotheekrente betaalt. De WOZ-waarde van de woning is € 100.000. Bij Daan’s inkomen wordt eerst het eigenwoningforfait opgeteld van 0,7% van de WOZ-waarde en vervolgens de hypotheekrente afgetrokken. Daan heeft een belastbaar inkomen van € 32.900, ruim € 7.000 lager dan Jan terwijl ze hetzelfde verdienen. Nu de belastingsom. Over € 19.989 van Daan’s inkomen betaalt hij 36,55% belasting en over het deel daarboven 40,8%. Over dit jaar betaalt Daan in totaal dus € 12.574 belasting. Jan en Daan verdienen allebei precies evenveel, maar Daan betaalt vanwege zijn eigen woning € 2.896 minder belasting.

4. Wanneer heb je er recht op?

Jouw huis en je hypotheek moeten voldoen aan bepaalde voorwaarden om de hypotheekrente te mogen aftrekken van je inkomen. Deze voorwaarden zijn de afgelopen jaren aangescherpt. Voldoet je hypotheek niet aan de wettelijke eisen of kom jij je verplichtingen niet na? Dan vervalt je recht.

Kort samengevat moet je aan deze voorwaarden voldoen:

  • Je hypotheekschuld is bedoeld voor aankoop, verbetering of onderhoud van een huis dat jouw hoofdverblijf is.
  • Sluit je een nieuwe hypotheek af? Dan ben je verplicht dit binnen 30 jaar helemaal terug te betalen. Je kunt kiezen uit 2 aflossingsvormen: annuïtair of lineair.
  • Heb jij al een koophuis en je hypotheek afgesloten vóór 1 januari 2013? Dan heb je ook recht op aftrek als je niet (volledig) aflost op je hypotheek.
  • Dan is er nog de bijleenregeling. Koop je je volgende huis binnen drie jaar nadat je je vorige huis hebt verkocht met overwaarde? Dan ben je verplicht die vrijgekomen overwaarde te investeren in je nieuwe woning. Doe je dat niet en sluit je een volledige nieuwe hypotheek af voor je nieuwe huis? Dan heb je geen recht op aftrek over het deel van je hypotheek wat gelijk is aan het bedrag van die vrijgekomen overwaarde.
  • Je mag sinds 2001 de hypotheekrente nog maar maximaal 30 jaar aftrekken van je inkomstenbelasting.

 

5. Wanneer heb je er geen recht op?

  • Als je na 2013 een nieuwe hypotheek(deel) hebt afgesloten waarop je niet (volledig) aflost, mag je de hypotheekrente niet aftrekken van je inkomen.
  • Heb je 2 huizen? Dan mag je alleen de hypotheekrente aftrekken van het huis waar je woont. Heb je 2 huizen omdat je gaat verhuizen en je oude huis nog niet verkocht is, of ga je vanwege het eindigen van je relatie ergens anders wonen? Dan kun je gebruik maken van de verhuisregeling of de scheidingsregeling, waarmee je tijdelijk het recht houdt op aftrek op je oude huis.

 

6. Wanneer wordt de teruggave uitbetaald?

Je kunt de hypotheekaftrek één keer per jaar terugvragen, als je belastingaangifte over dat jaar doet. Maar je kunt er ook voor kiezen elke maand een voorlopige teruggave te krijgen. Houd er wel rekening mee dat naarmate je meer aflost, je steeds minder kunt aftrekken. Op de website van de Belastingdienst vind je meer informatie hierover.

Méér tips voor het kopen van jouw droomhuis!

Misschien verhuis je naar een andere stad voor een nieuwe baan, ga je samenwonen of is er een kleine op komst. Wat de reden ook is: het kopen van een huis is leuk en spannend tegelijk. Wij helpen je graag verder! Bekijk dit handige stappenplan of neem contact op met een (onafhankelijk) adviseur die jouw financiële situatie in kaart brengt.

Aegon logo
Redactie | Aegon Blog,
Aegon biedt wereldwijd zo'n 30 miljoen mensen oplossingen op het gebied van pensioenen, verzekeringen en vermogensbeheer. Omdat we het belangrijk vinden dat je zelf bewust financiële keuzes kunt maken, ontwikkelen we producten die je financieel zelfstandig maken. Met deze blog helpen we je op weg met nieuws en achtergrondinformatie.