Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Alle slapeloze nachten waren voor niks

Blog Hypotheek Alle slapeloze nachten waren voor niks
30-06-2020

Een huis kopen en je eigen huis in de verkoop zetten. Is dat slim om te doen in coronatijd? Misschien niet. Maar wat als je niet anders kan? Voor mijn man en mij pakte onze huizenswitch uiteindelijk goed uit. Maar het had zomaar mis kunnen lopen...

De droom kwam uit...

Het was een langetermijnplan. Wonen in het ouderlijk thuis van mijn man, een prachtig huis aan de rand van de duinen in Oostvoorne (Zuid-Holland). De droom kwam uit en sneller dan verwacht. Mijn schoonmoeder kocht een fijn appartement, daarom namen wij haar huis over. Op naar de verkoop van ons eigen stulpje. En toen... *dingdong* stond corona voor de deur. Op het moment dat Mark Rutte en Irma aan Nederland vertelden dat we in een serieuze crisis zaten, kwam de makelaar het verkoopbord in de grond slaan. De euforie sloeg over in angst. Wat als we straks met twee huizen zitten?

Als een zoet broodje over de toonbank

Het verkopen van je huis ná de aankoop van een nieuw huis, is altijd een gok. Dat wisten we toen we aan deze constructie begonnen. Toch kochten wij vóórdat we verkochten, omdat we dit huis sowieso gingen kopen. Lees: droomhuis. Op voorhand maakten we ons geen zorgen over de verkoop van ons oude huis. We wonen in een gewild wijkje in een groene omgeving. Onze smaak qua interieur is niet extreem en er is genoeg ruimte om met een groot gezin in het huis te wonen. Dan denk je: dit huis gaat als een zoet broodje over de toonbank. 

Hoe lang kun je leven met dubbele lasten?

Iedere dag werd duidelijker hoe groot de impact zou zijn van COVID’19. Voordat corona écht impact zou maken op de economie, wilden we dat dit huis op een andere naam zou staan. Het moest weg voor het geval de huizenprijzen toch ineens snel zouden dalen. Dat zou absoluut kunnen gebeuren volgens alle kranten en nieuwsorganisaties. We belden een bevriende makelaar en binnen een week stond het huis op Funda. In de avonduren hebben we geteld hoelang we eventuele dubbele lasten konden dragen én daarbovenop een verbouwing konden bekostigen. Hebben we überhaupt nog wel geld om te verbouwen? En hoe zit het als één van ons zijn baan verliest? Het zijn van die doemscenario’s waar je ’s nachts van wakker ligt.

“Je hebt er maar één nodig”

Dan staat er een bord in de tuin dat te koop schreeuwt. Het lot ligt in de handen van de makelaar en de zenuwen slaan toe. Je hoopt dat er in ieder geval één geinteresseerde is. “Je hebt er maar één nodig”, zeggen de mensen om je heen die je gerust willen stellen. Het werden vier gezinnen die kwamen kijken, gelukkig! Maar ook het kijken was een ding. Want vreemden in je huis terwijl je eigenlijk nieteens de straat op mag? Het voelt allemaal niet okee. Normaal poets je heel je huis vóór een bezichtiging. Wij poetsen harder na de bezichtigingen. Deurposten, deurknoppen; zelfs de bedden hebben we opnieuw verschoond. 

De huizenmarkt leeft nog zeker.. en hoé?

Alle potentiële kopers kwamen op één dag langs. Dezelfde dag belde de makelaar op dat we al drie biedingen hadden op het huis. Wat een opluchting! Al die stress en slapeloze nachten waren voor niks geweest! Na wat heen en weer getouwtrek zijn we binnen een paar dagen ingegaan op het hoogste bod. Conclusie: de huizenmarkt leeft nog zeker.. en hoé? Het huis is weggegaan voor een bedrag ver boven de vraagprijs. Wat er in de toekomst gaat gebeuren met de huizenmarkt, dat weten we niet. Laten we hopen dat we niet te hard worden geraakt door deze crisis.

Eerst kopen of toch eerst verkopen?

Ondanks de slapeloze nachten en eindeloze rekensommen, zou ik hetzelfde hebben gedaan als dat we nu hebben gedaan. In het geval van de koop konden we ook niet anders. Mijn schoonmoeder vond het perfecte appartement en wij wilden hoe dan ook haar huis overnemen. Ook al was dat eerder dan we verwacht hadden. Het verkopen van ons eigen huis na de koop was een gok, maar ook dat pakte gelukkig goed uit.

Tip

Durf jij eerst een nieuw huis te kopen? Of denk je toch dat eerst verkopen de beste optie is? Lees bij twijfel onze tips over de volgorde kopen of verkopen.

Zou je het anders hebben gedaan, vragen ze dan...

Of ik het kopen of verkopen van een huis in coronatijd aanraad? Dat is zo afhankelijk van je huis en de situatie. Dat moet je echt per geval bekijken. Wij zijn in ieder geval blij dat we het wel hebben gedaan. Één tip: laat je niet gekmaken door wat de media zeggen. Vooral door de paniekerige berichtgeving in de media hebben wij slapeloze nachten gehad.  En die bleken achteraf voor niks. Nog een tip: begin goed voorbereid aan het koop- en verkooptraject. Neem echt de tijd om je financiële situatie in kaart te brengen. Dat is bij ons ook het geval geweest en hierdoor maak je een beslissing op basis van wat je financieel kan. En niet op basis van wat je denkt te kunnen.

Bieden en onderhandelen op een huis

Stappenplan voor het kopen van een huis

Ben jij van plan om een huis te kopen? En heb je veel vragen? Bekijk dan het handige stappenplan voor tips.

Download het stappenplan

Leonie Rozemulder,
Redacteur
Ik ben Leonie en ik schrijf graag verhalen. Over.. nouja, over zo ongeveer alles. Bijvoorbeeld over geldzaken. Over welke keuzes je nú kunt maken voor later. Financieel vooruitdenken noemen we het hier. Lees je mee?