Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Zoekveld

Begin jij klein of koop je op de groei?

26 juni 2017

door Marlies Touburg, Webredacteur

Hoeveel ruimte heb je nodig? Dat ligt natuurlijk aan je situatie. Én aan je toekomstplannen. Maar hoe ver denk je vooruit als je een huis koopt? Marleen en Jesse vertellen hoe zij het hebben aangepakt. En waarom zij kozen voor een appartement of juist een eengezinswoning.

 

Marleen: ‘Ik heb hiervoor 5 jaar in een studentenkamer gewoond. Hartstikke leuk, maar op een gegeven moment houdt dat op. Ik kreeg een vaste baan en zocht naar meer ruimte, rust en privacy. Na veel wikken en wegen heb ik besloten een appartementje te kopen. Ontzettend spannend, want ik heb het in m’n eentje gedaan. Daar ben ik best trots op.

Een jaar lang heb ik gezocht, en uiteindelijk vond ik dit appartement. Net buiten het centrum, dat scheelt enorm in de kosten. Het is echt een appartement, geen eengezinswoning. Maar er zou best iemand bij kunnen wonen. Voor mij was het belangrijk om iets voor mezelf te vinden. Iets wat ik kon betalen zonder er krom voor te liggen. En dat is nou eenmaal geen eengezinswoning. Zelfs áls ik het zou kunnen betalen, weet ik eigenlijk niet of ik een groter huis zou kopen. Dit huis is ruim genoeg.

Sommige mensen zeggen: ‘je bent nog zo jong, straks kom je iemand tegen, en dan zit je met een koopappartement’. En daar heb ik bij mijn huizenjacht ook echt wel over nagedacht. Wat als een toekomstige partner ook een koophuis heeft? En als we dan willen samenwonen? Maar ja, als ik iemand tegenkom, woon ik niet binnen een maand al samen. En met een gezin ben ik nog helemaal niet bezig. Dus wat mij betreft zit ik hier de komende 5 tot 10 jaar perfect.  

Ik woon hier nu bijna een jaar, en ik vind het heerlijk. Zeker vergeleken bij mijn studentenkamer is het lekker ruim. Voor groot onderhoud heb ik de VVE. Ik heb een balkon voor en achter. Het enige minpuntje is bergruimte. Ik heb maar twee kleine kamertjes. Dus een daarvan is nu een soort opberghok. Maar ach, hoeveel spullen heb je nou eigenlijk nodig?’ 

 

Jesse: ‘Sinds een paar jaar woon ik met mijn vriendin en ons zoontje in een rijtjeshuis. In het centrum van Leiden, maar wel in een rustig straatje. Een heel verschil met ons vorige huis. Dat was een gehorig huurappartement van 40m2 in een drukke straat. Groot genoeg voor mijn vriendin en ik, hoor. Maar toch groeiden we er echt uit.

Toen we besloten dat we wilden verhuizen, zijn we gaan nadenken. Gingen we huren of kopen? En wilden we dan een appartement, of een eengezinswoning? We hebben uiteindelijk dus gekozen voor een huis op de groei. Ook omdat we een kinderwens hadden. En het leek ons niet zo slim om dan een appartement te kopen. Dan wil je na 2 jaar misschien alweer weg omdat het te klein wordt. Dus hebben we bewust een maatje groter gekocht.
Toen we dit huis tegenkwamen, waren we direct verliefd. Dan hak je de knoop door, en doe je het gewoon. Dit huis is groot genoeg voor een gezin met 4 personen. We hebben geen voortuin, maar wel een klein binnenplaatsje achter het huis. Daar kan de kleine spelen. 

De benedenverdieping van ons huis was vroeger een winkel. Daarom is de indeling wat apart: het leefgedeelte is op de eerste verdieping in plaats van de begane grond. Er is dus genoeg ruimte voor nog meer gezinsuitbreiding. Dus áls er een tweede komt, kunnen we opnieuw naar de indeling kijken. Maar er zijn voldoende mogelijkheden. 
Een huis op de groei betekent wel dat je meer richting je maximale hypotheek gaat. Dus je moet afspraken maken, bijvoorbeeld over het aantal dagen dat je allebei werkt. Gelukkig hebben we dit huis voor een mooie prijs kunnen kopen doordat de verkoper ging emigreren. En de markt was op dat moment ook gunstig. De kans dat we nog een keer zo’n huis vinden, is klein. Dus verkopen? Nee, liever niet!’ 

En jij?

Klein beginnen of op de groei kopen: de keuze kan best lastig zijn. Kom je er zelf niet uit? Praat dan eens met een expert. Bijvoorbeeld een gratis oriëntatiegesprek met een hypotheekadviseur. 

 

Bekijk de adviesmogelijkheden

Marlies Touburg, Webredacteur
Hypotheken, beleggen, pensioen, verzekeren... Ingewikkelde stof. Maar wél heel belangrijk. Als webredacteur bij Aegon ben ik daarom elke dag bezig om deze moeilijke onderwerpen begrijpelijk te maken. In lekker leesbare, heldere teksten. En dat doe ik met veel plezier!