Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Bieden en onderhandelen op een huis
Blog Hypotheek Bieden en onderhandelen? 5 stappen naar succes

Bieden en onderhandelen? 5 stappen naar succes

18-09-2018

Na uren turen op huizensites en heel wat bezichtigingen is het zover: je hebt een huis gevonden waarop je een bod wil uitbrengen. Leuk, én spannend! Zeker nu de huizenmarkt oververhit lijkt, is het een uitdaging om je hoofd koel te houden als je gaat bieden. Daarom zetten we 5 stappen op een rij die je op weg helpen bij bieden en onderhandelen.

Stap 1 | Bepaal de waarde van het huis 

Heb je een fijn huis gevonden? Gefeliciteerd! En: neem de tijd. Breng geen bod uit voordat je de waarde van het huis hebt bepaald. Waarom? Omdat je maximale hypotheek op basis hiervan wordt berekend. Maar ja… hoe achterhaal je de waarde van het huis? Dat kan op verschillende manieren. Zo kun je op Kadasterdata.nl de indicatieve waarde van een huis opvragen. Dit bedrag is gebaseerd op de WOZ-waarde en op in de buurt vergelijkbare huizen. Een andere manier voor het bepalen van de waarde van een huis is het inschakelen van een aankoopmakelaar. Hij heeft hiermee jarenlange ervaring.

Stap 2 | Breng een openingsbod uit

Weet je de waarde van het huis én hoeveel je wil bieden? Dan is het tijd voor het uitbrengen van een openingsbod. Dit kun je het beste telefonisch doen bij de makelaar van de verkoper. Dan kun je direct zijn reactie peilen en je bod toelichten. Je kunt bijvoorbeeld laten weten dat je al aardig in de buurt zit van wat je te besteden hebt. Een beetje bluffen mag hierbij best. Bevestig je openingsbod altijd per e-mail en vergeet niet in je bod ontbindende voorwaarden op te nemen. Zo zit je nergens aan vast als je de financiering niet rond krijgt of als uit het bouwkundige rapport blijkt dat verbouwingskosten veel hoger zijn dan verwacht.

Stap 3 | Wacht af en onderhandel

Openingsbod uitbracht? Afwachten maar. Komt de verkoper met een tegenbod? Dan is het onderhandelen officieel begonnen. In deze fase is het belangrijk om je hoofd koel te houden. Een paar tips voor tijdens het onderhandelen:

1. Bepaal en bewaak je grens
Bedenk aan het begin van de onderhandelingen hoeveel je maximaal voor het huis over hebt. Overschrijd dit bedrag niet!

2. Blijf emoties de baas
Onderhandelen kan stressvol zijn. Vooral als je het huis héél graag wil en je geduld op de proef wordt gesteld. Als je dit merkt, is het verstandig om je niet te laten leiden door allerlei emoties. Blijf vriendelijk en zakelijk. 
3. Onderhandel over meer dan alleen de prijs
Onderhandelen over de prijs is belangrijk. Maar er is meer! Zo kun je met de verkoper afspraken maken over het overnemen van roerende goederen, zoals gordijnen en kasten. Ook kun je in gesprek gaan over de verhuisdatum. Misschien wil de verkoper snel verhuizen en kun jij gehoor geven aan die wens. Dit kan in je voordeel werken.

Stap 4 | Leg een eindbod neer

Als de onderhandelingen in volle gang zijn, is het belangrijk om op een gegeven moment een eindbod neer te leggen. Met andere woorden: jouw allerlaatste voorstel. Bij een eindbod geef je aan dat dit je laatste bod is. Gaat de verkoper hiermee niet akkoord? Dat is flink balen! Maar treur niet te lang: er staan meer huizen te koop. 

Stap 5 | Maak een dansje en regel je hypotheek

Accepteert de verkoper je bod wel? Dan is het tijd voor een dansje! Én voor het regelen van je hypotheek. Dat laatste kan ook weer behoorlijk spannend zijn. Een (onafhankelijk) adviseur kan je helpen.

Nog méér tips voor het kopen van jouw droomhuis!

Misschien verhuis je naar een andere stad voor een nieuwe baan, ga je samenwonen of is er een kleine op komst. Wat de reden ook is: het kopen van een huis is leuk en spannend tegelijk. Wij helpen je graag verder! Bekijk dit handige stappenplan of neem contact op met een (onafhankelijk) adviseur die jouw financiële situatie in kaart brengt.

Download het stappenplan

annieck verkerk
Annieck Verkerk,
Communicatieadviseur
Ik ben Annieck. Iedere dag houd ik mij bezig met het maken van online content, van teksten tot video's. Saaie en lastige geldzaken interessant en toegankelijk maken, vind ik leuk!