Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Blog Hypotheek Bomvolle bezichtiging? Zo vis je niet achter het net!

Bomvolle bezichtiging? Zo vis je niet achter het net!

17-06-2019

Daar sta je dan, in jouw droomhuis. Mét 20 anderen, die de woning ook wel zien zitten. Je hebt één kans om het beste bod uit te brengen. Tja, hoe zorg je er nu voor dat je niet weer achter het net vist? Of straks met een miskoop opgezadeld zit? Lees onze tips en geef jouw huizenjacht een happy end!

1. Zoek uit wat je kunt én wilt betalen

Als je weet wat je kunt betalen, kun je sneller met een bod komen. Stap 1 is daarom het berekenen van je maximale hypotheek. Maar woonlasten zijn meer dan alleen de hypotheek. Bij een koophuis komen ook belastingen en verzekeringen kijken. Samen met een financieel adviseur kun je jouw financiële situatie helemaal in kaart brengen. Zo weet je wat je kunt besteden. 

2. Onderzoek hoeveel eigen geld je kunt inbrengen

Overbieden komt regelmatig voor. Maar ja, dat moet je natuurlijk wel kunnen betalen. Je hele spaarrekening plunderen om dat droomhuis te bemachtigen? Niet slim! Ten eerste heb je altijd een buffer nodig voor onverwachte uitgaven. En ten tweede heb je ook eigen geld nodig voor alle bijkomende kosten, zoals de kosten koper.

3. Doe wat detectivewerk

 Natuurlijk wil je zo snel mogelijk een goed bod doen. Zoek daarom vóór de bezichtiging alvast zoveel mogelijk informatie op:

  • Bij het Kadaster kun je de verkoopprijzen van vergelijkbare huizen opvragen.  
  • Verken de buurt alvast op verschillende tijdstippen: ’s avonds, in het weekend, na schooltijd. Is het er lawaaierig of juist rustig? Zijn alle voorzieningen, zoals scholen, in de buurt? Kun je er goed parkeren?
  • Kijk eens op Jumba.nl: hier vind je van elk huis in Nederland allerlei handige informatie, zoals de gemeentelijke belastingen, het energielabel en een inschatting van de waarde.

4. Vraag de verkoper de oren van het hoofd 

Hoe hectisch het tijdens een drukke bezichtiging ook is, probeer toch zo veel mogelijk informatie los te peuteren:

  • Heeft het huis dubbel glas?
  • Is er ooit lekkage geweest?
  • Is er sprake van erfpacht?
  • Is de Vereniging van Eigenaren (VvE) actief en zit er genoeg geld in de kas?

5. Maak je bod én jezelf onweerstaanbaar

Ga niet met kritiek strooien tijdens de bezichtiging. Want verkopers kiezen niet altijd voor het hoogste bod. Zij kunnen hun huis ook juist verkopen aan de koper met de grootste ‘gunfactor’. Blijf dus positief en begin niet meteen over die af-schu-we-lijke keuken die je er meteen uit wil slopen. 

6. Ontbindende voorwaarden schrappen? Kijk uit!

Je kunt ook concurreren op ontbindende voorwaarden. Maar pas hier wel mee op:

  • De bouwkundige keuring overslaan? Niet zo’n goed plan, zéker niet als het huis ouder dan 20 jaar is. Ook al ziet het huis er nog zo mooi uit. Achteraf kunnen er namelijk flinke gebreken bovendrijven.
  • Steeds vaker wordt het voorbehoud van financiering geschrapt. Maar hierbij moet je écht zeker weten dat je genoeg eigen geld hebt. De bank financiert maar 100% van de marktwaarde. Dus als de koopprijs hoger is dan deze marktwaarde, moet je het verschil zélf betalen. Kun je dat niet? Dan gaat de koop niet door. En bovendien moet je dan een boete betalen van 10% van de koopsom.

7. Wees flexibel

Je kunt je concurrenten ook verslaan door je flexibel op te stellen. Bijvoorbeeld bij het overnemen van inbouwkasten, vloeren en gordijnen. Al vind je ze eigenlijk spuuglelijk. Of wees flexibel met de oplevertermijn. Sommige verkopers hebben al een ander huis gekocht en willen snel verhuizen. Of ze moeten juist nog een paar maanden wachten op hun nieuwbouwhuis. Daarin kun je ze tegemoetkomen. 

Nog méér tips voor het kopen van jouw droomhuis!

Misschien verhuis je naar een andere stad voor een nieuwe baan, ga je samenwonen of is er een kleine op komst. Wat de reden ook is: het kopen van een huis is leuk en spannend tegelijk. Wij helpen je graag verder! Bekijk dit handige stappenplan of neem contact op met een (onafhankelijk) adviseur die jouw financiële situatie in kaart brengt.

Download het stappenplan

Marlies Touburg,
Webredacteur
Hypotheken, beleggen, pensioen, verzekeren... Ingewikkelde stof. Maar wél heel belangrijk. Als contentspecialist bij Aegon ben ik daarom elke dag bezig om deze moeilijke onderwerpen begrijpelijk te maken. In lekker leesbare, heldere teksten. En dat doe ik met veel plezier!