Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Kinderspel 1
Blog Hypotheek “Box 1? Dat zie ik wel bij mijn Belastingaangifte”

“Box 1? Dat zie ik wel bij mijn Belastingaangifte”

15-02-2018

Regilio (36) stond met zijn mond vol tanden toen Djaino hem vroeg hoe het afsluiten van een hypotheek gaat. En of de hypotheekrenteaftrek in Box 1 valt. Wij zijn benieuwd: hoe goed is Regilio met geld?   

Je zoontje legde je het vuur aan de schenen. Hoe voelde dat?

“Heel raar, ik was verrast. Hoe kan hij dat allemaal weten?, dacht ik bij mezelf. Ik was té overrompeld om zijn vragen goed te beantwoorden. Het gekke is, ik weet best goed hoe mijn financiën ervoor staan. Toen we bijvoorbeeld ons nieuwe huis hebben gekocht, heb ik álles uitgezocht over de hypotheek. Wat zijn de voorwaarden? Hoe hoog is de rente? Maar ja, of de hypotheekrenteaftrek in Box 1 valt, nee, dat weet ik niet. Dat zie ik wel bij mijn Belastingaangifte. Misschien is het goed om dat toch vooraf uit te zoeken.”

Wie doet de financiën thuis: jij of je vrouw?

“Allebei. We weten goed hoeveel geld er binnenkomt en wat eruit gaat elke maand. Dat vind ik ook belangrijk: goed inzicht in je financiën. Toen wij ons inschreven voor een nieuwbouwproject bleek dat sommige mensen een optie hadden genomen op een huis terwijl ze dat niet konden betalen. Onbegrijpelijk. Je berekent toch de maximale hypotheek vóórdat je op huizenjacht gaat?”

Maak je je kinderen ook bewust van ‘goed omgaan met geld’?

“Ja. Althans, dat proberen we. Ze krijgen elke week zakgeld. En als ze iets willen kopen, moeten ze leren om hun centjes te sparen. Maar ja, soms geven we toch een cadeau, zoals een spelcomputer. Daar moeten we eigenlijk strenger in zijn. Zodat ze écht leren wat het is om geld opzij te zetten.”

Wat vind jij lastig aan je geldzaken?

“Pensioen. Ik ben nu 36 en pensioen klinkt nog ver weg. Maar voordat je het weet, is het zover. Heb ik voldoende opgebouwd? Kan ik in mijn huis blijven wonen? Kunnen we nog steeds op vakantie? Dat zijn vragen die door mijn hoofd schieten. Daarom vind ik het belangrijk om mijn hypotheek te hebben afgelost als ik stop met werken. Dan hoeven we die kosten tenminste niet meer te betalen.”

Aegon logo
Redactie | Aegon Blog,
Aegon biedt wereldwijd zo'n 30 miljoen mensen oplossingen op het gebied van pensioenen, verzekeringen en vermogensbeheer. Omdat we het belangrijk vinden dat je zelf bewust financiële keuzes kunt maken, ontwikkelen we producten die je financieel zelfstandig maken. Met deze blog helpen we je op weg met nieuws en achtergrondinformatie.