Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Blog Hypotheek De voordelen en nadelen van een overbruggingshypotheek

De voordelen en nadelen van een overbruggingshypotheek

14-08-2019

Yes! Je hebt je droomhuis gevonden. Snel, toeslaan! 1 probleempje… je oude huis is nog niet verkocht. Dan kan een overbruggingshypotheek (ook wel: overbruggingslening of overbruggingskrediet) de oplossing zijn. Wat zijn de voordelen en de nadelen?

Zo werkt een overbruggingshypotheek

Als je verhuist naar een ander koophuis, heb de overwaarde uit je oude huis vaak nodig om je nieuwe huis te financieren. Maar als je oude huis nog niet verkocht is, is dat bedrag nog niet vrijgekomen. Met een overbruggingshypotheek leent de bank je alvast (een deel van) de overwaarde. Tijdens de looptijd betaal je hiervoor rente. Op het moment dat je je oude huis verkoopt, los je het hele bedrag af.

De voordelen van een overbruggingshypotheek

Je kunt al een nieuw huis kopen als je oude woning nog niet verkocht is

Het allergrootste voordeel: je hoeft niet te wachten met kopen! Het oude huis hoeft niet verkocht te zijn voor je je nieuwe huis koopt. Zo gaat je droomhuis niet aan je neus voorbij.

De rente is aftrekbaar van de belasting

Je kunt de rente voor je overbruggingshypotheek aftrekken van de belasting. Dat betekent dat je dus wel meer rente betaalt, maar ook een stukje meer belastingvoordeel hebt.

De nadelen van een overbruggingshypotheek

Klink perfect! Of toch niet? Je voelt ‘m misschien al: aan een overbrugginghypotheek kleven best wat nadelen. Wij zetten ze voor je op een rij.

Je betaalt (hoge) rente over de overbruggingshypotheek

Ook voor een overbruggingshypotheek betaal je rente. Vaak is deze rente best hoog, want de bank loopt veel risico. Daarom mag je vaak ook maar een bepaald deel van de verwachte overwaarde lenen (bijvoorbeeld 85%).

Je hebt drie hypotheken tegelijk, dus je betaalt hoge maandlasten

De rente voor je overbruggingshypotheek betaal je náást de lasten voor je oude en je nieuwe hypotheek. Je maandlasten gaan dus flink omhoog. Dat moet je wel kunnen ophoesten. Met je inkomen of je spaargeld.

Wat als je je huis niet verkoopt of de opbrengst tegenvalt?

Een overbruggingshypotheek heeft vaak een korte looptijd. Bij de ene hypotheekverstrekker 2 jaar, bij de ander zelfs maar 6 maanden. Je moet je huis dus binnen die tijd verkopen mét genoeg overwaarde. Lukt dat niet, dan moet je de hypotheek op een andere manier aflossen.

Pro-tip: ga naar je adviseur

Een overbruggingshypotheek heeft best wat nadelen. Maar als dat betekent dat je het huis van je dromen kunt kopen, is dat het in sommige gevallen he-le-maal waard. Je hypotheekadviseur kan je vertellen of een overbruggingshypotheek in jouw geval een goed idee is.

Bieden en onderhandelen op een huis

Stappenplan voor het kopen van een huis

Ben jij van plan om een huis te kopen? En heb je veel vragen? Bekijk dan het handige stappenplan voor tips.

Download het stappenplan

Kim Bakker,
Redacteur
Als redacteur klantcommunicatie is het mijn taak om ingewikkelde financiële informatie te ‘vertalen’ naar teksten die je wél graag wilt lezen. Zo maken we geldzaken niet alleen begrijpelijker, maar vooral ook een stukje leuker!