Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Blog Hypotheek Een huis kopen als alleenstaande: kan dat?

Een huis kopen als alleenstaande: kan dat?

09-08-2016

Het leven van een alleenstaande is heerlijk, vind ik! Je hebt alle vrijheid en hoeft geen verantwoording af te leggen. Ik snap ook niet zo goed waarom veel singles klagen over het alleen zijn. Je hebt echt niet altijd een partner nodig om leuke dingen te doen. Wat wél lastig kan zijn in je eentje, is het kopen van een huis. Want een hypotheek krijgen, wordt je tegenwoordig niet echt gemakkelijk gemaakt. 

Maar die hypotheekrente is zó laag, je moét bijna wel gaan kopen... 

Eerlijk is eerlijk, met die historisch lage hypotheekrente is een koophuis soms betaalbaarder dan een huurhuis. Maar de spelregels voor het krijgen van een hypotheek zijn steeds strenger geworden. Daarnaast zijn de huizenprijzen ook niet meer zo laag als een paar jaar geleden. Dus tja, hoe krijg je tegenwoordig nog een hypotheek gebaseerd op een eenpersoonsinkomen?  En is dat wel verstandig?

Het is mogelijk: een huis kopen als alleenstaande 

In mijn omgeving is bijna iedereen gesetteld. Elk bevriend stelletje dat ik ken, heeft wel een koopwoning. Want als je een stelletje bent, heb je vaak twee inkomens. En dan kun je een hogere hypotheek krijgen dan in je eentje. Een beetje zuur, maar het is wel zo. Kun je als single dan geen huis kopen? Natuurlijk wel! Je moet alleen goed weten wat je mogelijkheden zijn.

  • Ga altijd eerst na hoeveel hypotheek je kan krijgen voordat je verliefd wordt op een woning. Een koophuis moet passen bij jouw budget en levensstijl. Zodat je lekker kunt wonen, maar ook geld overhoudt voor al die leuke dingen die je als vrijgezel doet. Bereken daarom eerst je maximale hypotheek. Vul altijd je eigen vermogen of schuld in. Zo krijg je de beste indicatie. Je zult zien dat je ook met een studieschuld een huis kunt kopen. Het is natuurlijk wel makkelijker als je al wat spaargeld hebt.
     
  • Heb je ouders die jou willen helpen met het kopen van een woning? Dat is een heel mooi en handig cadeau. Jouw ouders kunnen je namelijk een bedrag geven voor je toekomstige woning. Er zitten wel wat voorwaarden aan. Zo mag het bedrag niet hoger zijn dan € 52.752,-. En je moet kunnen aantonen dat je een deel van dit bedrag hebt gebruikt voor het kopen van een woning. Interessant? Lees meer over een huis kopen met je ouders.
     
  • Ga op zoek naar starterswoningen. Tegenwoordig bouwen projectontwikkelaars steeds meer voor specifieke doelgroepen. De startersgroep is een natuurlijk een grote doelgroep, die op zoek is naar betaalbare leuke woningen. Die worden dan ook steeds vaker aangeboden. Bekijk in jouw stad welke projecten er op de planning staan. Wie weet kom je een leuke betaalbare woning tegen!
     

Wil je meer weten over andere mogelijkheden die je hebt? Lees alles over een hypotheek voor je eerste huis. Daar hebben we alles wat je moet weten over je eerste koophuis op een rijtje gezet. 

Laat je dus vooral niet ontmoedigen 

Je ziet het: het is echt wel mogelijk om in je eentje een huis te kopen. Zolang je vooraf maar goed bedenkt wat je wilt. En zorg dat je praat met iemand die verstand heeft van zaken, iemand die je kan helpen. Bij Aegon kan je gratis met een deskundige praten. In 30 minuten krijg je antwoord op al je vragen. Zo heb je een beter beeld wat allemaal kan. Zonder dat je ergens aan vastzit. Vraag snel en eenvoudig een Aandacht voor je nieuwe huis-gesprek aan.

Twijfel je nog of je wilt kopen? 

Ook voor huren valt genoeg te zeggen. Voor mij persoonlijk zijn er genoeg redenen om nog niet te kopen. Ik ben alleen en weet niet waar ik over een jaar sta. Laat staan over 5 jaar. Ik vind het wel een prettig idee dat ik mijn huurhuis zomaar kan opzeggen. Misschien wil ik wel vertrekken naar het buitenland voor langere tijd. Of word ik dolverliefd en ga ik als ‘eeuwige vrijgezel’ eindelijk samenwonen. Er kunnen zich allerlei scenario’s voordoen waarom je liever zou blijven huren. Twijfel je nog? Lees dan meer over de verschillen tussen huren en kopen. Misschien helpt het jou in het maken van een keuze.

Wie weet wat de toekomst brengt!

Nu weet je als alleenstaande hoe jouw positie is op de koophuizenmarkt. Ik wens je veel plezier als je op huizenjacht gaat. En heb je je toch bedacht en blijf je liever huren? Ook dat is een mooi vooruitzicht! Want hoe dan ook, je weet nooit wat de toekomst je brengt… 

Sadia Shirriff,
Redacteur
Ik ben communicatiespecialist bij Aegon. Ik houd me elke dag bezig met het begrijpelijk maken van onze ingewikkelde informatie. Zowel in onze brieven en e-mails als op de website. Ik vind het heel interessant om me te verplaatsen in onze klanten. En als ik er ook nog een beetje creativiteit op los kan laten, ben ik in mijn element!
I am proud of you. An excellent article. Keep up the good work. Sure you can!!!!!
Duidelijke uitleg en handige tips!
Hallo Sadia Shirriff, Mooi geschreven! Zo is het wel als je koopt zit je eraan vast dat is het nadeel ervan. Maar huren heeft op zich wel zijn voordelen zo zie je maar bij de 9e alinea en 10e alinea. Gr.Marc
In begrijpelijke taal geschreven, bovendien snijdt de inhoud hout. Nu hoop ik dat mijn celibatair pad mij leid naar een huurwoning. Bedankt.