Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Zoekveld

Een huis kopen met een restschuld: kan dat?

26 april 2018

door Marlies Touburg, Webredacteur

De huizenmarkt is booming. In populaire steden rijzen huizenprijzen de pan uit. Maar helaas is het niet voor iedereen zo’n feest. Er staan nog steeds huizen ‘onder water’. Dat betekent dat de hypotheek hoger is dan de woningwaarde. Als je zo’n huis wilt verkopen, blijf je waarschijnlijk met een restschuld zitten. Kun je met die restschuld nog wel een ander huis kopen? Wij zetten de mogelijkheden op een rij. 

Financier de restschuld mee in je nieuwe hypotheek

Heb jij een restschuld en wil je een nieuw huis kopen? Dan heb je natuurlijk weer een hypotheek nodig. Die moet hoog genoeg zijn om het huis te betalen. Maar ook om de restschuld mee te financieren. Dit betekent extra risico voor de hypotheekverstrekker. Daarom stellen zij vaak als eis dat je inkomen hoog genoeg moet zijn. Je moet namelijk de kosten voor de rente én de aflossing van de restschuld kunnen dragen. Ook kun je vaak maar tot een bepaald bedrag lenen voor je hypotheek. 


Tip! Staat jouw huis onder water en wil je je huis verkopen? Neem dan eerst contact op met je hypotheekverstrekker. Die moet namelijk toestemming geven voor de verkoop. 


Nationale Hypotheek Garantie meenemen: dat kan!

Misschien had je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Wist je dat je die NHG kunt behouden bij een nieuwe hypotheek? Voorwaarde is wel dat je nieuwe hypotheek binnen de kostengrens van de NHG blijft. Die is in 2018 € 265.000,-. Hier moeten de kosten voor je nieuwe huis én je restschuld bij inbegrepen zijn.

Los je restschuld zelf of samen met je ouders af

De beste optie is natuurlijk je restschuld zélf afbetalen. Slim, want zo dalen je maandelijkse hypotheeklasten. Je hoeft je restschuld namelijk niet mee te financieren in je hypotheek. Maar ja, dan moet je wél genoeg gespaard hebben. Is jouw spaarrekening niet groot genoeg? Dan kunnen je ouders misschien bijspringen. Dat kan in de vorm van een schenking of een lening. In 2018 mogen ouders hun kinderen tot € 100.800,- belastingvrij schenken. Eén van de voorwaarden is wel dat dit bedrag wordt gebruikt voor een koophuis.

Nog méér tips voor het kopen van jouw droomhuis!

Misschien verhuis je naar een andere stad voor een nieuwe baan, ga je samenwonen of is er een kleine op komst. Wat de reden ook is: het kopen van een huis is leuk en spannend tegelijk. Wij helpen je graag verder! Bekijk dit handige stappenplan of neem contact op met een (onafhankelijk) adviseur die jouw financiële situatie in kaart brengt. Lees ook onze tips om een restschuld te voorkomen!

Download het stappenplan

Marlies Touburg, Webredacteur
Hypotheken, beleggen, pensioen, verzekeren... Ingewikkelde stof. Maar wél heel belangrijk. Als webredacteur bij Aegon ben ik daarom elke dag bezig om deze moeilijke onderwerpen begrijpelijk te maken. In lekker leesbare, heldere teksten. En dat doe ik met veel plezier!