Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Zoekveld

Een hypotheek aanvragen in 2017? 5 handige tips!

15 maart 2017

door Martine Zwanenburg, Senior redacteur

Ga jij dit jaar op huizenjacht? Spannend! Er is zó veel waar je aan moet denken. En dan verandert de huizenmarkt ook nog eens razendsnel. Daarom zetten wij de belangrijkste ontwikkelingen voor je op een rijtje. Met deze tips koop jij dit jaar jouw droomhuis!

Tip 1: In 2017 kun je nog 101% van de waarde van je huis lenen

Tien jaar geleden kon je nog een hypotheek afsluiten voor bijvoorbeeld 112% van de waarde van het huis dat je wilde kopen. Je leende dus veel meer dan het huis waard was. Tegenwoordig gaat dat niet meer zo gemakkelijk. De overheid wil namelijk voorkomen dat je jezelf te diep in de schulden steekt. Per 1 januari 2017 mag je daarom nog maar 101% van de waarde van je huis lenen. En in 2018 wordt dat 100%. De extra kosten, zoals makelaarskosten, kosten voor een bouwtechnische keuring of notariskosten, moet je dan van je eigen geld betalen. Weten in welke prijsklasse jij je droomhuis kunt zoeken? Bereken je maximale hypotheek.

Tip 2: Zorg dat je op tijd een bindend aanbod van je hypotheekverstrekker hebt

In 2017 kun je dus 101% van de waarde van je huis lenen. Maar let op! Dit percentage geldt op het moment dat je het bindend aanbod van je hypotheekverstrekker krijgt. Dus vraag je een hypotheek aan? Lever dan snel alle documenten aan die nodig zijn. Want pas als alles compleet is, ontvang je een bindend aanbod. En dan gaat het bijbehorende percentage pas in. Krijg je het bindend aanbod pas in 2018? Dan geldt het percentage van 100% van de waarde van je huis. Eén procent minder lenen klinkt niet zoveel, maar op een bedrag van € 250.000,- is dat toch al snel € 2.500,-.

Tip 3: Je betaalt op het moment weinig rente op een hypotheek

De rente die je betaalt voor een hypotheek is op het moment erg laag. Niemand kan voorspellen hoe lang dit nog duurt. Het kan in ieder geval wel voordelig zijn om nu een hypotheek af te sluiten. De rente die je over je geleende geld betaalt, kun je voor een aantal jaar vastzetten. Je betaalt dan nog jarenlang dezelfde lage rente. Natuurlijk kan de rente nog lager worden, maar de rente kan ook de komende jaren weer stijgen. En dan betaal jij nog altijd die voordelige, lage rente. Scheelt toch weer in je portemonnee.

Tip 4: Flexwerkers en zzp’ers sluiten makkelijker een hypotheek af

Tijdelijk contract? Dat betekent niet dat je naar een koophuis kunt fluiten. Want hypotheekverstrekkers hebben het de afgelopen jaren makkelijker gemaakt om een hypotheek aan te vragen. Mensen zonder een vast dienstverband en zzp’ers kunnen nu eenvoudiger een hypotheek krijgen. Ook bij Aegon. Je leest er meer over in de blog ‘Alles flex, zelfs je hypotheek’.

Tip 5: Laat je goed adviseren

De laatste tip is misschien een inkoppertje. Maar niet onbelangrijk: laat je goed adviseren. De huizenprijzen stijgen, maar niet in elke regio even hard. Laat je daarom adviseren door iemand met verstand van zaken. En laat je natuurlijk ook adviseren over de hypotheek zelf. Een hypotheek gaat om een hoop geld. Dat wil je goed geregeld hebben. Wil je meer weten over het kopen van een huis? Vraag dan een kosteloos ‘Aandacht voor je huis-gesprek’ aan.

Martine Zwanenburg, Senior redacteur
Als senior redacteur bij Aegon zet ik graag mijn tanden in lastige onderwerpen. Pensioenen, hypotheken of verzekeringen: ik probeer zo helder mogelijk uit te leggen hoe het werkt. Zo kunnen onze klanten zelf een bewuste keuze maken voor hun financiële toekomst.

1 Reacties

beknopt & duidelijk