Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Zoekveld

Eengezinswoning of appartement?

19 juli 2017

door Marlies Touburg, Webredacteur

Een huis kopen betekent keuzes maken. Wil je wonen in de stad of op het platteland? Kies je voor oud en karakteristiek of juist voor nieuw en fris? En wil je klein maar fijn, of juist lekker ruim wonen? Met die laatste vraag kunnen wij je verder helpen. Want de keuze tussen een appartement en een eengezinswoning kan best lastig zijn. Ze hebben allebei zo hun voor- en nadelen. Daarom zetten wij ze voor je op een rijtje.

Klein maar fijn: appartement

Een appartement is een deel van een groter geheel. Je koopt het appartement, niet het hele gebouw. Dat deel je met andere bewoners. Die bewoners verenigen zich vaak in een Vereniging van Eigenaren (VVE). De VVE zorgt ervoor dat de belangen van alle woningeigenaren worden behartigd. Daarnaast is de VVE verantwoordelijk voor het onderhoud van het gebouw. Bijvoorbeeld de daken, liften en gemeenschappelijke gangen.

De voordelen van een appartement

 Een appartement is vaak goedkoper dan een eengezinswoning – als ze in dezelfde buurt staan, tenminste. Een appartement in de stad kan duurder zijn dan een eengezinswoning in een dorp.
 Doordat een appartement goedkoper is, kun je gemakkelijker een hypotheek krijgen.
 Een lagere hypotheek betekent minder hoge maandlasten.

 Een kleinere ruimte is sneller verwarmd dan een eengezinswoning met hetzelfde energielabel. Dat scheelt in de energiekosten. 
 Daarnaast betekent een kleiner huis: lagere onroerendezaakbelasting.
 De kosten voor het onderhoud deel je met de andere bewoners in de VVE.
 Vaak hebben appartementencomplexen een lift: handig!

De nadelen van een appartement

 Appartementen zijn vaak kleiner dan eengezinswoningen. Prima als je alleen of met z’n tweeën bent, maar wat als er gezinsuitbreiding komt?
 Een appartement heeft meestal geen tuin, en soms zelfs geen balkon.
 De kans op overlast van buren is groter, doordat je dichter op elkaar woont.
 Je moet een bijdrage betalen aan de VVE.
 Grote werkzaamheden worden uitgevoerd door de VVE. Zelf besluiten dat je andere kozijnen wilt, kan dan bijvoorbeeld niet.
 Vaak moet je servicekosten betalen voor het schoonmaken van de gezamenlijke ruimtes, zoals het trappenhuis.  

Lekker ruim: eengezinswoning

De naam zegt het al: een eengezinswoning is geschikt voor een gezin. De woning staat op de begane grond, en er zijn geen onder- of bovenburen. Je koopt het hele gebouw en deelt dus niets met andere bewoners. Vaak hebben eengezinswoningen een tuintje, minstens 2 slaapkamers en een zolder.

De voordelen van een eengezinswoning

 Een eengezinswoning is vaak wat groter dan een appartement.
 Vaak heeft een eengezinswoning meerdere kamers en een tuin: dit maakt het een goede optie voor gezinnen of toekomstige gezinsuitbreiding.
 Je hoeft geen lift of trap op voordat je bij je huis bent.
 Je hebt geen onder- en bovenburen.

De nadelen van een eengezinswoning

 Eengezinswoningen zijn vaak duurder. Dat betekent hogere maandlasten.
 Voor een groter huis betaal je meer stookkosten dan bij een kleiner huis met hetzelfde energielabel.
 Er is geen VVE om de onderhoudswerkzaamheden mee te verdelen.
 Dit betekent dat je ook de kosten voor onderhoudswerkzaamheden zélf moet betalen. Je kunt ze niet verdelen onder de leden van de VVE. 

Ben je er nog niet uit? 3 handige tips!

  1. Houd rekening met je toekomstplannen. Kijk daarbij een paar jaar vooruit. Wil je bijvoorbeeld een gezin starten? Dan is een eengezinswoning misschien praktischer dan een appartment.
  2. Vaak zijn eengezinswoningen duurder dan appartementen. Maar de prijs van een huis hangt erg af van de locatie. Een eengezinswoning in een dorp is vaak goedkoper dan een appartement in de stad. En in een hele hippe buurt is een huis duurder dan in een buurt in opkomst.
  3. Of je nu voor een appartement of eengezinswoning kiest: veel hangt af van je maximale hypotheek. Handig dus, om die alvast te berekenen voordat je op huizenjacht gaat. Met onze hypotheekcalculator weet je snel hoeveel jij kunt lenen.
Marlies Touburg, Webredacteur
Hypotheken, beleggen, pensioen, verzekeren... Ingewikkelde stof. Maar wél heel belangrijk. Als webredacteur bij Aegon ben ik daarom elke dag bezig om deze moeilijke onderwerpen begrijpelijk te maken. In lekker leesbare, heldere teksten. En dat doe ik met veel plezier!

1 Reacties

Marlies, als je je eigen artikel nog eens kritisch terugleest dan zul je hopelijk zelf ook zien dat je eigenlijk gewoon 23 keer zegt dat een appartement goedkoper is en een paar keer dat een eengezinswoning groter is. Vind je nou zelf ook niet dat je een beetje open deuren aan het intrappen bent?