Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Blog Hypotheek Eerst verkopen, dan pas kopen? Of andersom?

Eerst verkopen, dan pas kopen? Of andersom?

26-01-2020

Die ruimte, die locatie, die tuin! Jij hebt je droomhuis gevonden. Nu snel handelen, want er zijn kapers op de kust. Klein probleem: je oude huis is nog niet verkocht. Moet je tóch je slag slaan of kun je dit huis beter aan je voorbij laten gaan? Lees verder zodat je weet wat voor jou de beste keuze is.

Eerst verkopen, dan kopen: een veilige optie

Verreweg de veiligste optie is eerst verkopen, dan pas kopen. Zo weet je zeker dat je niet voor dubbele woonlasten komt te staan. Bovendien weet je precies wat je huidige huis opbrengt. En dus hoeveel overwaarde je mee kunt nemen voor de aankoop van je nieuwe huis. Houd er wel rekening mee dat de kopers misschien snel in jouw huis willen trekken. Je moet dan zelf snel op zoek naar een ander huis. Een tussenoplossing is dan tijdelijk huren. Zo kun je de tijd nemen voor de huizenjacht.

Eerst kopen, dan verkopen: let op

Wat nou als je jouw droomhuis al hebt gevonden? Zeker in de huidige markt wil je dan snel handelen. In populaire steden en wijken zijn er vaak meerdere kapers op de kust. Maar ja, een huis kopen voordat je oude huis is verkocht kan tricky zijn. Je weet namelijk niet voor welke prijs je je huis kunt verkopen. En ook niet hoe lang je woning te koop zal staan. Dat kunnen een paar weken zijn, maar ook een paar jaar. Wil je toch een nieuw huis kopen voordat je oude huis is verkocht? Let dan op de volgende 3 punten!

1. Eigen geld

De meeste banken willen zeker weten dat je de maandlasten voor je nieuwe huis kunt betalen. Zéker als je oude huis nog niet verkocht is. Daarom moet je vaak aantonen dat je 1 tot 2 jaar dubbele lasten kunt betalen. Anders krijg je geen hypotheek. Overigens heb je recht op hypotheekrenteaftrek voor je oude én je nieuwe huis. Dit geldt voor het lopende jaar waarin je je nieuwe huis koopt, plus de 3 jaar daarna. 

2. Overbruggingskrediet

De overwaarde van je oude huis wil je natuurlijk gebruiken voor je nieuwe huis. Maar als de verkoop nog niet rond is, zit dat er niet in. De oplossing is een overbruggingskrediet. Met deze tijdelijke lening overbrug je de periode waarin je nog niet bij je overwaarde kunt. Meestal is de looptijd 1 tot 2 jaar. Dit verschilt per geldverstrekker. Soms wil een geldverstrekker wel een voorlopig koopcontract zien, voordat ze een overbruggingskrediet verstrekken.

3. Ontbindende voorwaarden

In een voorlopig koopcontract kun je ontbindende voorwaarden opnemen. Als er niet aan de voorwaarden wordt voldaan, dan gaat de koop niet door. Die wordt dan ‘ontbonden’. Je kunt als ontbindende voorwaarde opnemen dat jouw oude huis binnen een bepaalde tijd verkocht moet zijn. En voor een bepaalde prijs. Natuurlijk moeten de verkopers van jouw nieuwe droomhuis daar wel mee akkoord gaan. 

Nog méér tips voor het kopen van jouw droomhuis!

Misschien verhuis je naar een andere stad voor een nieuwe baan, ga je samenwonen of is er een kleine op komst. Wat de reden ook is: het kopen van een huis is leuk en spannend tegelijk. Wij helpen je graag verder! Bekijk dit handige stappenplan of neem contact op met een (onafhankelijk) adviseur die jouw financiële situatie in kaart brengt.

Download het stappenplan

Marlies Touburg,
Webredacteur
Hypotheken, beleggen, pensioen, verzekeren... Ingewikkelde stof. Maar wél heel belangrijk. Als contentspecialist bij Aegon ben ik daarom elke dag bezig om deze moeilijke onderwerpen begrijpelijk te maken. In lekker leesbare, heldere teksten. En dat doe ik met veel plezier!