Overslaan en naar de inhoud gaan
Weten wat Aegon met uw informatie doet? Bekijk ons nieuwe Privacy Statement.
Ok

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Hé pap, valt de hypotheekrenteaftrek in box 1?

5 oktober 2017

doorRedactie | Aegon Blog

De vader in de video staat met zijn mond vol tanden. Hij heeft geen flauw idee of de hypotheekrenteaftrek in box 1 valt. En of je een nieuwe vloer uit het bouwdepot kunt declareren. Weet jij het wel? Wij snappen heel goed dat geldzaken ingewikkeld kunnen zijn. Daarom helpen we je! Ranti Suijker, financieel expert bij Aegon, beantwoordt alle vragen die het jongetje stelt.

Als je een huis wil kopen, hoe doe je dat dan?

“Bij het kopen van een huis komt veel kijken. Waar wil je wonen? Wat mag je droomhuis kosten? Hoe breng je een bod uit? Welke hypotheek past bij jou? Een huizenjacht is leuk én spannend tegelijk. We hebben daarom een handig stappenplan opgesteld. In dit overzicht staat bijvoorbeeld welke verschillende hypotheekvormen er zijn. En waarop je kunt letten bij het afsluiten van je verzekeringen.”

Welke rente betaal je over de lening?

“Als je een hypotheek afsluit voor een nieuwe woning, betaal je rente over deze lening. Hoe hoog die rente is, hangt van een aantal dingen af. Koop je een huis onder de € 245.000,- dan kun je kiezen voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG). NHG is een vangnet voor moeilijke tijden. Bijvoorbeeld als je gaat scheiden. Of plotseling werkloos wordt. Als je voldoet aan de voorwaarden van NHG dan kun je tijdelijk iets minder betalen. Bijkomend voordeel: met deze garantie krijg je soms een lagere hypotheekrente. Sluit je een hypotheek af zonder NHG? Dan wordt de rente bepaald door de hoogte van je hypotheek én de waarde van je woning. Dat noemen we risicoklasse. Bovendien speelt de rentevaste periode een rol. Daarmee bedoelen we: de periode waarin de rente gelijk blijft. Kies je bijvoorbeeld voor 2 jaar vast óf voor 20 jaar? Hoe langer de periode, hoe hoger de rente.”     

Is die rente aftrekbaar?

“Hypotheekrenteaftrek betekent dat je betaalde hypotheekrente mag aftrekken van je bruto inkomen, waardoor je uiteindelijk minder inkomstenbelasting betaalt. Dit geldt alleen voor de hypotheekrente van je eigen woning, dus het huis waar je zélf woont.”  

Valt de hypotheekrenteaftrek in box 1?

“De rente voor de hypotheek van je eigen woning is aftrekbaar en valt in box 1. Heb je een lening afgesloten voor een tweede woning? Of had je geld nodig om andere kosten te betalen? Die rente is niet aftrekbaar en valt in box 3.” 

Kun je een nieuwe vloer uit het bouwdepot declareren?

“Een nieuwbouwhuis of verbouwing kost veel geld. De aannemer moet worden betaald. En alle bezoekjes aan de bouwmarkt lopen ook in de papieren. Als je niet voldoende spaargeld hebt, kun je een bouwdepot afsluiten. Dit is een rekening speciaal voor de (ver)bouwkosten van je woning. En ja, óók een nieuwe vloer kun je declareren uit het bouwdepot.”        

 

Aegon logo
Redactie | Aegon Blog
Aegon biedt wereldwijd zo'n 30 miljoen mensen oplossingen op het gebied van pensioenen, verzekeringen en vermogensbeheer. Omdat we het belangrijk vinden dat je zelf bewust financiële keuzes kunt maken, ontwikkelen we producten die je financieel zelfstandig maken. Met deze blog helpen we je op weg met nieuws en achtergrondinformatie.