Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Vrouw op bank
Blog Hypotheek Heb je een aflossingsvrije hypotheek? Zó los je ‘m af!

Heb je een aflossingsvrije hypotheek? Zó los je ‘m af!

15-10-2018

Je hoort er op dit moment van alles over: de aflossingsvrije hypotheek. Het blijkt dat maar liefst een zesde van alle mensen met een aflossingsvrije hypotheek in de problemen komt op de einddatum. Zonde, want het gaat om veel geld! Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om het wél goed te regelen. Wij zetten ze voor je op een rij!

Van inzicht naar aflossen

Weet je niet zeker hoe het zit met jouw hypotheek? In ons vorige blog hebben we je geholpen om inzicht te krijgen in jouw situatie. Dus als het goed is, weet jij nu precies hoe je ervoor staat! Nu is het tijd voor de volgende stap. Want inzicht is natuurlijk handig, maar hoe ga je die aflossing nou écht regelen?  

Alle mogelijkheden op een rij

Er zijn verschillende manieren om ervoor te zorgen dat je het totale bedrag bij elkaar hebt op de einddatum van je hypotheek. 

1. Bouw eigen vermogen op

Veel mensen sparen of beleggen om hun hele hypotheek in één keer af te lossen. Je kunt bijvoorbeeld elke maand een vast bedrag overmaken naar een speciale rekening waarop je spaart voor je aflossing. Let wel op! Bij sparen of beleggen kan het zijn dat de opbrengst tegenvalt. Houd dus goed in de gaten of je voldoende blijft opbouwen. Dan kun je op tijd actie ondernemen als blijkt dat je je doel niet haalt.

2. Hypotheek omzetten

Het is ook mogelijk om je aflossingsvrije hypotheek om te zetten naar een hypotheekvorm waarbij je wél maandelijks aflost. Dit kun je aanvragen bij je hypotheekverstrekker. Soms is het nodig om (inkomens)documenten aan te leveren. Dat heeft te maken met je hypotheeklasten die kunnen toenemen.   

3. Waarom in één keer? Tussentijds aflossen mag ook! 

Bij een aflossingsvrije hypotheek hoef je niet verplicht af te lossen, maar het mág wel. Dus heb je een financiële meevaller? Los dan alvast wat af! Vaak kan dit zelfs zonder extra kosten. Op deze manier wordt je restschuld steeds lager. Dat maakt het makkelijker om hem helemaal af te betalen op de einddatum. 

Kortom, bepaal nu hoe jij die aflossing gaat regelen!

Je weet nu wat je kunt doen om niet in de problemen te komen op de einddatum. Wat past bij jou? Als je twijfelt over je eigen situatie, helpen wij je natuurlijk graag met het maken van de beste keuze. Liever onafhankelijk advies? Neem dan contact op met een financieel adviseur in de buurt. 
 

Kim Bakker,
Redacteur
Als redacteur klantcommunicatie is het mijn taak om ingewikkelde financiële informatie te ‘vertalen’ naar teksten die je wél graag wilt lezen. Zo maken we geldzaken niet alleen begrijpelijker, maar vooral ook een stukje leuker!