Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Is het gras groener buiten de stad?

22 mei 2017

doorMarlies Touburg, Webredacteur

Ik woon middenin de stad. En 99% van de tijd vind ik dat heerlijk. Winkels, cafés, theater: alles is vlakbij. Zomaar uit eten of even een terrasje pakken? Geen probleem, binnen 10 minuten zit ik in dat ene leuke tentje. Een rijbewijs heb ik niet. En niet nodig ook. Ik spring gewoon op m’n fiets. Bovendien struikel ik bijna over de tram-, metro- en bushaltes. 

Wonen in de stad? Trek je portemonnee maar

Natuurlijk heeft wonen in de stad ook nadelen. Met stip op 1: de huizenprijzen. In veel grote steden is de vraag naar koophuizen groter dan het aanbod. Het gevolg? Een oververhitte huizenmarkt. Als ik de verhalen mag geloven zijn open dagen met 50 bezoekers geen uitzondering meer. En overbieden lijkt eerder regel dan uitzondering. Je moet dan een flinke zak spaargeld meenemen om het huis van je dromen te kunnen kopen. En nog zo’n fijn stadsverschijnsel: erfpacht. Denk je dat je een betaalbare woning hebt gevonden, moet je nog eens maandelijks huur voor de grond betalen. Wég lage maandlasten. 

Huren is al niet veel goedkoper

Op de huurmarkt is het niet veel beter. Als ik hoor wat sommige mensen voor een particuliere huurwoning neerleggen… daar kan ik wel 2 hypotheken van betalen! En de prijzen in de vrije sector blijven stijgen. Maar eerlijk is eerlijk: ik heb zelf ook een hele tijd een particuliere woning gehuurd. Bakken met geld gaf ik uit, voor een tochtig flatje. Want voor een sociale huurwoning verdiende ik teveel en een koophuis kon ik nog niet betalen. Zeker niet in de dure Randstad. Een probleem waar veel starters tegenaan lopen.

Het platteland is zo gek nog niet

Als ik een weekendje buiten de stad logeer geniet ik van de frisse lucht en de natuur. Ik droom dan weleens over een vrijstaand huis in een rustig dorpje. Zonder het lawaai, de drukte en de vieze lucht van de stad. Over een woning met voor- en achtertuin, schommelbank en een grote kippenren. Heerlijk lijkt me dat. Ik zie genoeg leeftijdsgenoten die zo’n droom waarmaken. Zij kiezen voor die rust, ruimte en veiligheid. Ook voor hun (toekomstige) kinderen. Daar zit wel wat in, natuurlijk. Bovendien lijkt het alsof álles buiten de stad goedkoper is. Van huizenprijzen tot parkeertarieven. 

Ik ga verhuizen! Of toch niet?

Na zo’n weekendje weg weet ik het zeker: ik ga verhuizen. Maar die bevlieging duurt meestal niet lang. Want buiten de stad heb je bijvoorbeeld voor alles een auto nodig. Dat kost natuurlijk benzine en tijd. En die tuin is leuk, maar je moet ‘m wel onderhouden. Er is rust, maar misschien is het voor mij wel een beetje té rustig. Want cafeetjes, terrasjes en festivals zorgen inderdaad voor lawaai, maar óók voor gezelligheid. Ik zou ze voor geen goud kunnen missen. En ja, in de stad is alles duurder. Maar daar staan ook meer werkgelegenheid en hogere salarissen tegenover.

Duur, stinkend en druk – maar zo fijn

Voorlopig blijf ik dus lekker in mijn eigen stinkende, drukke, dure stad. Met maandlasten waar ik op het platteland waarschijnlijk 2 keer zoveel woonruimte voor krijg. Want voor mij is het lijstje met stadsvoordelen nog altijd langer dan het lijstje plattelandsvoordelen. Nou ja… Totdat ik weer eens een weekendje op het platteland logeer. Dan droom ik gewoon weer weg over dat vrijstaande huis met voor- en achtertuin, schommelbank en een grote kippenren.

Kijk en vergelijk zelf!

Twijfel jij nog tussen stad of platteland? Het blijft een heel persoonlijke keuze. Zoals je leest zijn er voor allebei wel voor- en nadelen te bedenken. Tip: bereken je maximale hypotheek eens met de handige hypotheekcalculator. Bekijk daarna wat je voor dat geld kunt kopen in de stad én op het platteland. En verbaas je over de verschillen!

 

Marlies Touburg, Webredacteur
Hypotheken, beleggen, pensioen, verzekeren... Ingewikkelde stof. Maar wél heel belangrijk. Als webredacteur bij Aegon ben ik daarom elke dag bezig om deze moeilijke onderwerpen begrijpelijk te maken. In lekker leesbare, heldere teksten. En dat doe ik met veel plezier!