Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Blog Hypotheek Hoeveel eigen geld heb je nodig voor je nieuwe koophuis?

Hoeveel eigen geld heb je nodig voor je nieuwe koophuis?

02-07-2019

Ben jij op zoek naar je volgende woning? Misschien verwacht je gezinsuitbreiding of wil je je appartement in de stad inruilen voor een landelijke boerderij. Wij leggen je uit hoeveel eigen geld je dan nodig hebt.

Bij een nieuw huis komt (vaak) een nieuwe hypotheek kijken. En dat blijft een ding waar mensen soms van wakker liggen. Want dekt de hypotheek wel alle kosten? En hoe zit het met de kosten koper? Geen paniek, het hoeft helemaal niet lastig te zijn. 

Kosten koper boven op de woningwaarde

Wanneer je een nieuw huis koopt, ontkom je er niet aan om óók een deel eigen geld in te brengen. Onder eigen geld verstaan we: het bedrag dat jij op je spaarrekening hebt staan - dus niet een lening bij de bank of bij je ouders. Een schenking van je ouders telt wél. Omdat je sinds 2018 nog maar 100% van de woningwaarde van je huis kunt lenen bij de bank, zal je altijd geld nodig hebben om de ‘kosten koper’ te dekken. Die komen namelijk boven op de woningwaarde.

Hier moet je rekening mee houden

Als je al een eigen woning hebt, ben je vast bekend met de term kosten koper. Om je geheugen weer even op te frissen: deze kosten bestaan sowieso uit de notariskosten, taxatie, overdrachtsbelasting en waarborgsom. Die waarborgsom, da’s vaak nog een flinke kluif. Hiermee doe je een aanbetaling op je huis zodat je de verkoper garandeert dat je de woning kunt betalen. Zo’n waarborgsom beslaat ongeveer 10% van je woningwaarde. Je begrijpt: dat heeft niet iedereen liggen. Dan kun je kiezen voor een bank-garantie. Je gaat hiervoor een overeenkomst aan met je bank. Maar ook hier betaal je een bedrag voor. De bank rekent meestal 1% van het bedrag waarvoor zij garant staan aan kosten.

Deze kosten komen er óók vaak bij

Vaak schakel je een makelaar in wanneer je een huis koopt. Deze vraagt meestal een provisie van 1,5%. En zijn de kosten van achterstallig onderhoud naar schatting meer dan 10% van de marktwaarde? Dan wil jouw hypotheekverstrekker vaak een bouwkundige keuring zien. Vind je het prettig om een Nationale Hypotheek Garantie te hebben? Voor een NHG betaal je 0,7% over de totale lening.

Nog méér tips voor het kopen van jouw droomhuis!

Misschien verhuis je naar een andere stad voor een nieuwe baan, ga je samenwonen of is er een kleine op komst. Wat de reden ook is: het kopen van een huis is leuk en spannend tegelijk. Wij helpen je graag verder! Bekijk dit handige stappenplan of neem contact op met een (onafhankelijk) adviseur die jouw financiële situatie in kaart brengt.

Vrijblijvend oriëntatiegesprek

Weten wat uw hypotheekmogelijkheden zijn? Plan dan een gratis oriëntatiegesprek in met een adviseur.

Maak een afspraak