Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Blog Hypotheek Huis kopen? Check de kosten koper!

Huis kopen? Check de kosten koper!

02-02-2020

Spannend, je gaat een ander huis kopen! Waarschijnlijk speur je het liefst elke vrije minuut op internet naar huizen. Heel begrijpelijk! Toch is het verstandig om eerst stil te staan bij álle kosten die bij het kopen van een huis komen kijken. In dit artikel vind je ze op een rij.

Om maar met de deur in huis te vallen: als je een huis koopt, kunnen de kosten buiten de vraagprijs oplopen. Die kosten noemen we kosten koper. Gemiddeld kun je erop rekenen dat die zo'n 6 tot 8 procent van de koopsom. Bij een huis van € 250.000 is dat dus tussen de € 15.000 en € 20.000. Het exacte bedrag hangt van veel zaken af.

Bestaand huis of nieuwbouwwoning? 

Om te beginnen hangen de kosten koper af of je een bestaand huis of nieuwbouwwoning koopt. 

Kosten koper bij een bestaand huis

  1. Notariskosten | Deze kosten betaal je aan de notaris voor het opmaken van de eigendoms- en hypotheekakte. Reken hiervoor gemiddeld op € 1.000.
  2. Overdrachtsbelasting | Als je een bestaand huis koopt, betaal je daar zogenaamde overdrachtsbelasting over. Dit is 2 procent van de koopsom. Als we weer een huis van € 250.000 als voorbeeld nemen, betaal je dus € 5.000.
  3. Taxatiekosten | Dit zijn de kosten voor het laten taxeren van je nieuwe huis. Met andere woorden: door een taxateur de waarde van het nieuwe huis laten bepalen. Voor het krijgen van een hypotheek is taxatierapport meestal verplicht. De kosten hiervoor zijn ongeveer € 500.
  4. Makelaarscourtage | Schakel je een makelaar in voor jouw huizenjacht? Dan moet je die betalen. Deze kosten heten makelaarscourtage. Meestal is dit tussen de 1 en 1,5 procent van de koopsom. Bij een huis van € 250.000 is dat dus € 2.500 à € 3.750. 
  5. Bouwkundige keuring | Als je een bestaand huis koopt, is het verstandig om een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Daarin staat alles over de staat van het huis. De kosten voor een bouwkundige keuring liggen rond de € 300.

Kosten koper bij een nieuwbouwwoning

Als je een nieuwbouwwoning koopt, heb je meestal niet te maken met bovenstaande kosten. Hierdoor zijn de kosten koper bij een nieuwbouwwoning vaak wat lager. Houd wel rekening met de volgende kosten:

  1. Bouwrente | Bouwrente betaal je aan de aannemer als je de hypotheek nog niet rond hebt. Zo komt de aannemer niet in de knoei met de kosten die hij al maakt voor de bouw. Zodra de hypotheek rond is, betaal je geen bouwrente meer. Je betaalt de aannemer dan vanuit een bouwdepot.

  2. Opleveringskeuring | Als de aannemer het huis oplevert, is het verstandig om een onafhankelijke expert een opleveringskeuring te laten uitvoeren. Zo weet je zeker dat alles in orde is. Een opleveringskeuring kost tussen de € 200 en € 300.

Kosten voor de financiering

Of dit alle kosten zijn? Helaas niet! Je hebt ook te maken met kosten voor de financiering. Denk hierbij aan:

  1. Advies- en bemiddelingskosten | Bij het kopen van een huis betaal je altijd advies- en bemiddelingskosten aan je hypotheekadviseur of aan een bank. De prijzen verschillen per adviseur en bank. Houd rekening met een bedrag tussen de € 1.500 en €2.500. 
  2. Kosten voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG) | Sluit jij je hypotheek af met NHG? Dan betaal je afsluitkosten. Dit is 1 procent van de lening.
  3. Kosten voor een Starterslening | Koop je een huis met Starterslening? Dan betaal je hiervoor ook afsluitkosten. Dit is een vast bedrag van € 750. Deze lening kun je niet afsluiten zonder NHG en dus betaal je bij een Starterslening hoe dan ook 1 procent van de lening. Bovendien rekent de notaris kosten voor het opmaken van de hypotheekakte van deze tweede lening.

Waar betaal je de kosten koper van?

Samengevat krijg je tijdens het kopen van een huis te maken met heel wat kosten. Veel mensen denken dat ze die allemaal kunnen meefinancieren in hun hypotheek. Dit is helaas niet zo. Sinds 2018 kun je maximaal 100 procent van de woningwaarde lenen. Met andere woorden: je moet eigen geld inleggen om een huis te kunnen kopen. Natuurlijk kun je ook op kosten besparen, bijvoorbeeld door een huis te kopen zonder aankoopmakelaar of door het kiezen van een goedkope notaris. 

Nog méér tips voor het kopen van jouw droomhuis!

Misschien verhuis je naar een andere stad voor een nieuwe baan, ga je samenwonen of is er een kleine op komst. Wat de reden ook is: het kopen van een huis is leuk en spannend tegelijk. Wij helpen je graag verder! Bekijk dit handige stappenplan of neem contact op met een (onafhankelijk) adviseur die jouw financiële situatie in kaart brengt.

Bieden en onderhandelen op een huis

Stappenplan voor het kopen van een huis

Ben jij van plan om een huis te kopen? En heb je veel vragen? Bekijk dan het handige stappenplan voor tips.

Download het stappenplan

annieck verkerk
Annieck Verkerk,
Communicatieadviseur
Ik ben Annieck. Iedere dag houd ik mij bezig met het maken van online content, van teksten tot video's. Saaie en lastige geldzaken interessant en toegankelijk maken, vind ik leuk!