Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Huis kopen in crisistijd. Doen!

Blog Hypotheek Huis kopen in crisistijd. Doen!
14-09-2020

In de media leek het even alsof heel Nederland massaal in maart en april – het begin van de coronacrisis - een ander huis kocht. Waar veel sectoren last van de epidemie hebben, lijkt de huizenmarkt vooralsnog niet onder de situatie te lijden. Is het verstandig om nu een huis te kopen? Hendrik Fokkema van Hoekstra Makelaardij uit Leeuwarden heeft het antwoord én wat tips!

Heeft corona effect op de woningverkoop?

“Er zijn nog steeds meerdere gegadigden voor één huis. Er is nog steeds te veel woningkrapte en het merendeel van de woningen wordt boven de vraagprijs verkocht.” Waar woningzoekenden in het ‘nieuwe normaal’ wel rekening mee moeten houden, is dat er strengere acceptatieregels voor hypotheken worden gehanteerd. Er wordt scherper naar inkomen en voldoende eigen geld gekeken. Vooral zzp’ers en mensen met een tijdelijk contract kunnen hier mee te maken krijgen. “In de praktijk valt het effect tot nu toe mee. Wij hebben nog geen last of vertraging van de strengere regels ondervonden”, volgens Fokkema.

Hoe is de gezondheid van de woningmarkt?

Hoewel het aantal hypotheekaanvragen in maart (het begin van de lockdown) ineens sterk toenam, lijkt de rust in woningland wedergekeerd. Volgens de NVM werd de piek in hypotheekaanvragen niet door een groter aantal verkopen veroorzaakt. Door een gevreesde stijging van de hypotheekrente sloten een hoop mensen nog snel hun bestaande hypotheek over. Hebben mensen die dit niet hebben gedaan de boot gemist?

Het artikel gaat onder de foto verder.

Wie is Hendrik Fokkema?

Met ruim 20 jaar ervaring heeft Hendrik Fokkema, 43 jaar, een goed oog voor vastgoed in de Noordelijke regio. Hij is na zijn stage “bij Hoekstra Makelaardij blijven hangen”. Duidelijk met plezier want na twee decennia is hij de makelaardij nog niet moe. Naast de verkoop van particuliere woningen zet hij zijn expertise onder andere in als adviseur, aankoopmakelaar, projectontwikkelaar en bedrijfsmakelaar. Van alle markten thuis dus!

Heb je tips voor huizenjagers in coronatijd?

“De rente staat nog steeds historisch laag. Als je de mogelijkheid hebt om een huis te kopen, dan is dit het juiste moment om dat te doen. Door de lage rente kun je in de meeste gevallen altijd nog goedkoper kopen dan huren.” Mensen hebben de boot dus nog niet gemist. Een aantal hypotheekverstrekkers hebben sinds augustus 2020 de rentes zelfs weer iets verlaagd. De huizenmarkt is dus absoluut niet besmet. Ons advies: zoek uit wat er mogelijk is. Praat met een hypotheekadviseur en check je persoonlijke situatie. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt. Tip: stel de juiste vragen (deze 10) aan je hypotheekadviseur.

“De infrastructuur doet niet onder met die van het westen en hier is meer groen.”

Het nieuwe normaal = het nieuwe wonen?

Nu veel meer Nederlanders vanuit huis werken, zien Hendrik en zijn collega’s een stijging van ‘import’ naar de Provinsje Fryslân. “Niet dagelijks op kantoor aanwezig hoeven zijn, betekent dat de locatie waar je woont ook minder belangrijk kan worden. Ik denk dat Friesland een unieke eigenschap heeft en dat is dat hier natuurlijk nog vrij veel ruimte is om te wonen. Dat is nu ook een stuk aantrekkelijk geworden voor mensen buiten Friesland.” Kun je in je eigen regio niet vinden wat je zoekt? Dan is verder weg kijken wellicht nu ook een optie. Door verder weg te wonen kan die extra kamer of een tuin dichterbij komen. Buiten de Randstad krijg je nou eenmaal meer huis voor je geld.

Hoe pak je de aankoop van een huis slim aan?

Een andere tip die Fokkema heeft, is om een aankoopmakelaar in de arm te nemen bij het bieden op een huis. “Wie het eerst komt, wie het eerst maalt is door de hoeveelheid geïnteresseerden allang uit het raam. Het is gewoon tegen elkaar opbieden. Maar het hoogste bod hoeft niet gelijk het beste bod voor de verkoper te betekenen. Wat gunstige voorwaarden zijn, is voor iedereen verschillend. Dus neem iemand in de arm die er verstand van heeft. Een expert die de markt kent en die weet wanneer je overboord gaat of juist een andere tactiek moet toepassen. Zorg ook dat je financiën in orde zijn zodat je snel kunt schakelen als dit nodig is. Duidelijkheid kan in sommige gevallen aantrekkelijker zijn dan het hoogste bedrag. Als een snelle oplevering of zekerheid de wens van de verkoper is, heb je een betere onderhandelingspositie.”

 

Denk jij erover om anders te gaan wonen of werken door de coronacrisis? Laat het ons weten in de comments!

Bieden en onderhandelen op een huis

Stappenplan voor het kopen van een huis

Ben jij van plan om een huis te kopen? En heb je veel vragen? Bekijk dan het handige stappenplan voor tips.

Download het stappenplan

Aegon logo
Redactie | Aegon Blog,
Aegon biedt wereldwijd zo'n 30 miljoen mensen oplossingen op het gebied van pensioenen, verzekeringen en vermogensbeheer. Omdat we het belangrijk vinden dat je zelf bewust financiële keuzes kunt maken, ontwikkelen we producten die je financieel zelfstandig maken. Met deze blog helpen we je op weg met nieuws en achtergrondinformatie.