Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Blog Hypotheek Huren of kopen: wat kiezen Annieck en Shanna?

Huren of kopen: wat kiezen Annieck en Shanna?

24-04-2019

Huren of kopen? Voor de één een lastig dilemma, voor de andere is het antwoord vanzelfsprekend. Zo ook voor Annieck en Shanna. Annieck heeft net een huis gekocht. Shanna wil haar huurwoning juist verlaten voor… jawel! Een nieuwe huurwoning. Tijd om eens uit te zoeken waarom zij hiervoor kiezen.

Sinds anderhalve week ben jij de eigenaar van een huis, Annieck! Hoe voelt dat?

Annieck: ’’Ja, heel erg raar. Ik vind het zo bizar dat ik een huis heb! Het was wel echt een ding voor mij.’’

Dacht je er al lang over na om een huis te kopen?

Annieck: ’’Ja, best wel. Met mijn ex-vriend was ik al op zoek naar een huis. We hebben toen ook al wat huizen bekeken, maar dat ging echt alle kanten op. Uiteindelijk strandde die relatie. Ik wilde niet in ons huurhuis blijven, dus ik heb een ander leuk huis gehuurd. Het voelde wel altijd een beetje als een tussenwoning. Toen bedacht ik: ik wil een huis kopen en nu is het zover!’’

Hoe zit dat bij jou, Shanna?

Shanna: ’’Ik woon samen met mijn vriend in een huurhuis. Eind april wonen we er drie jaar. We zijn nu wel op zoek naar een nieuwe huurwoning. ’’

Ah, een nieuwe huurwoning! Waarom kiezen jullie ervoor om te huren en niet te kopen?

Shanna: ’’Wij hebben andere ambities. Ik heb bijvoorbeeld mijn vaste baan opgezegd en ben gaan reizen. Ik ben nu voor mezelf begonnen. Dat zijn dingen die je niet snel doet als je een koopwoning wil. Bij een huurwoning zeg je bij wijze van spreken je huur op en zoek je iets goedkopers. Het is een stukje vrijheid en daar hecht ik veel waarde aan.’’

Annieck: ’’Dat herken ik wel. Maar voor mij was er toch een omslagpunt. Er zat zo’n stemmetje in mijn hoofd dat zei: voor huur krijg je niets terug, er wordt niets van jou. En omdat ik zelfstandige ben, bouw ik in principe geen pensioen op. Daarom zie ik mijn huis ook als een investering: dit huis wordt deels mijn pensioen. ’’

Shanna: ’’Ik ben ook zelfstandige, maar dat pensioen spaar ik op een andere manier bij elkaar. Voor mij weegt de vrijheid om verschillende wijken en woningen uit te proberen nu veel zwaarder.’’

Wat zijn volgens jullie de nadelen van kopen?

Annieck: ’’Je zit er toch aan vast. Stel, ik kom zonder werk te zitten. Dan moet ik de hypotheek wel blijven betalen. Als ik daar over nadenk, vind ik dat best spannend.’’

Shanna: ’’Als je koopt, heb je zo veel stenen. Met zo’n grote waarde. Die staan op één plek, dat is van jou… Dat voelt voor mij belemmerd. Zeker als je samen koopt. Dan is dat koophuis toch weer iets om rekening mee te houden. Je zegt toch minder snel: ik heb er geen zin meer in.’’

Annieck: ’’Precies. Bij huren is dat makkelijker. Als het over gaat is het ’cd van mij, cd van jou’ en je bent uit elkaar. ’’

Vaak denken mensen toch: als je het geld hebt, is het zonde om niet te gaan kopen. Hoe denken jullie daarover?

Shanna: ’’Ik denk altijd maar zo: als ik nú dood zou gaan, heb ik voor mijn gevoel alles eruit gehaald wat er in zit. Als ik dit niet had gedaan, maar wel een huis had gehad, zou ik niet denken: ‘máár… ik heb wél een koophuis. Dat geld investeer ik liever in ervaringen. ’’

Annieck: ’’Ik heb nu een huis gekocht, maar dat was echt omdat ík dat wilde. Niet omdat mijn omgeving dat van mij verwacht. ’’

Shanna: ’’De mening van de mensen die belangrijk zijn in je leven, neem je natuurlijk wel mee. Maar dat zijn ook de mensen die mij kennen, en die zullen nooit zeggen dat ik een huis moét kopen. Die zullen mij altijd adviseren om te doen wat goed voelt.’’

Is dat dan ook al het belangrijkste advies wat jullie mee willen geven aan de lezers?

Shanna: ’’Ja! Doe wat goed voelt. En dat verschilt zo per persoon! Mijn zus is 2,5 jaar jonger en heeft inmiddels haar tweede koopwoning. Zij is daar hartstikke gelukkig mee. Voor de één is geluk een koophuis, voor de ander niet. En dat is helemaal prima!’’

Annieck: "Ieders geluk is anders! Je gevoel is de beste raadgever die er is. Maar aan de andere kant: steek je kop niet in het zand en bedenk wat je ambities zijn".

Nog méér tips voor het kopen van jouw droomhuis! 

Misschien verhuis je naar een andere stad voor een nieuwe baan, ga je samenwonen of is er een kleine op komst. Wat de reden ook is: het kopen van een huis is leuk en spannend tegelijk. Wij helpen je graag verder! Bekijk dit handige stappenplan of neem contact op met een (onafhankelijk) adviseur die jouw financiële situatie in kaart brengt. 
 

Kim Bakker,
Redacteur
Als redacteur klantcommunicatie is het mijn taak om ingewikkelde financiële informatie te ‘vertalen’ naar teksten die je wél graag wilt lezen. Zo maken we geldzaken niet alleen begrijpelijker, maar vooral ook een stukje leuker!